🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Скандал за 1 млрд. долара

Румъния се тресе от огромна корупционна афера в навечерието на президентските избори

Имиджът на премиера Виктор Понта, сочен за фаворит за президентския пост, е застрашен
Имиджът на премиера Виктор Понта, сочен за фаворит за президентския пост, е застрашен
Имиджът на премиера Виктор Понта, сочен за фаворит за президентския пост, е застрашен    ©  reuters
Имиджът на премиера Виктор Понта, сочен за фаворит за президентския пост, е застрашен    ©  reuters

Едва ли има удобен моментът за разразяването на мащабен корупционен скандал. Но когато той е в навечерието на избори за държавен глава, последиците могат да се окажат още по-големи. И да засегнат дори фаворита в президентската надпревара.

От дни Румъния ври и кипи, след като президентът Траян Бъсеску даде разрешението си за започване на наказателно преследване срещу петима бивши министри по подозрение в пране на пари, злоупотреба с власт и вземане на подкуп във връзка с даване на лицензи за софтуер в учебни заведения. Прокуратурата чака и одобрението на румънския и Европейския парламент за разследване на още четирима бивши министри, които все още са депутати и техният имунитет първо трябва да бъде свален. Двама от тях са сенатори, един е член на долната камара на парламента, а друг е евродепутат.

Според обвинението всички те са подписали и впоследствие са удължили договори за закупуване на софтуерен лиценз от компанията Microsoft за училища в периода 2004 - 2009 г. Това се е случвало без провеждане на обществени поръчки, като правителствени служители са се възползвали от намаление от 47% от официалната цена на софтуера и са слагали разликата в джоба си. Нанесените щети се оценяват на над 1 млрд. долара, а сигналът е бил получен от ФБР. От Microsoft обявиха, че сътрудничат изцяло на разследването.

Мащабни последици

"Това е най-големият удар по политическия и бизнес елита в Румъния. Досега имаше много случаи на корумпирани държавни служители и вземане на подкупи, но нищо не е било от такъв мащаб – девет министри и компанията Microsoft", казва пред "Капитал" журналистката Ана Илие от румънския информационен сайт Ziare.

Според Овидиу Нахой, журналист от румънското седмично списание Dilema Veche и от тв Money Channel, става въпрос за най-значителния корупционен скандал в страната изобщо. Пред "Капитал" Нахой  описва мащабите му така: "В него са замесени много политици от всички партии и различни правителства в период от десет години, които са си сътрудничели с бизнесмени. Това е мрежа за изнасяне на мръсните пари в офшорни сметки в чужбина."

Броени седмици преди вота за държавен глава на 2 ноември скандалът хвърля сянка върху имиджа на премиера и лидер на управляващата Социалдемократическа партия (СДП) Виктор Понта, който е сочен за фаворит за президентския пост. До този момент той демонстрираше увереност и твърдеше, че ще "седи с кутия пуканки" по време на първия тур на изборите и ще гледа как съперниците му дебатират. Сега обаче Понта може да бъде сериозно засегнат, тъй като в аферата са замесени висши фигури от партията му и близки приятели. Освен всичко останало той ръководи и държавния орган за надзор, който е трябвало да реагира.

Политически дивиденти от цялата ситуация може да извлече основният му конкурент за президентския пост Клаус Йоханис. Според социологическо проучване от миналия месец Понта ще получи около 42% от гласовете на първия тур срещу 27% за кмета на град Сибиу Йоханис. Прогнозите са, че премиерът ще спечели балотажа на 16 ноември с 57%. Но има риск този резултат да се промени, ако корупционният скандал се задълбочи.

Прокуратурата посочва, че в момента Понта не е сред заподозрените. Само че опасност за репутацията му има. "Скандалът може да го засегне, ако прокурорите решат да разследват допълнително показанията на свидетел, че е замесен в схемите. Засега обаче той не е включен в този случай, а е споменат в показания", обяснява Илие.

Нахой не вярва името на Понта да бъде въвлечено в аферата до изборите, тъй като този период е прекалено кратък. "Но може да има и неочаквани обрати, тъй като Румъния е страната на изненадите," казва журналистът.

През седмицата премиерът бе замесен и в друг скандал. Преди дни румънската полиция извърши обиски в офиси на руската петролна компания "Лукойл", притежаваща рафинерия в град Плоещ и над 300 бензиностанции в страната, във връзка с разследване за укриване на данъци и пране на пари. Когато то започна, под предлог, че е загрижен за работещите за "Лукойл" 3500 души в Румъния, Понта разкритикува прокуратурата за налагането на осигурителен запор на банковите сметки, сградите и петролните продукти на рафинерията. След публичните му изявления този запор бе частично вдигнат. Но сега премиерът ще бъде разследван за намеса в независимостта на съдебната система, а румънската преса го обвинява, че се е превърнал в адвокат на "Лукойл", поддавайки се на натиска на компанията и на руския посланик в Букурещ.

Тази поредица от разследвания може да се изтълкува по два начина. Единият е, че те само доказват колко сериозни основания има ЕС да изразява редовно притеснения за ситуацията с корупцията в Румъния и да продължава да подлага съдебната й система на специален мониторинг. Другият прочит е, че със знаковите дела напоследък Букурещ всъщност показва, че не бездейства, и тази активност е причината да се заговори отново за евентуално разделяне на дуото със София, като механизмът за наблюдения остане само за българското правосъдие.

В момента редица депутати, министри и кметове са разследвани или лежат в затвора за корупция. "Румънското правосъдие извървя дълъг път в борбата с корупцията. През последните месеци виждаме кулминацията на няколко години на разследвания, довели до съдебно преследване и присъди. И все пак има много време, преди да можем да кажем, че съдебната система е освободена от политическо вмешателство", твърди Илие.

Един срещу четирима

Колко трудна за разсичане е връзката между политика и правосъдие пролича и в решението на румънския парламент да отложи обсъждането на вдигането на имунитета на разследваните по скандала с Microsoft депутати за след паузата по време на президентската кампания. В нея, поне преди избухването на скандала, основната тема беше рецесията.

Досегашният президент Траян Бъсеску по конституция не може да се кандидатира за трети мандат и основните претенденти за неговия пост са петима. Лявоцентристът Понта ще се изправи срещу цели четирима дясноцентристки кандидати. Разделението в опозицията, неуспяла да излъчи единна номинация, само улеснява пътя на премиера към президентския дворец "Котрочени".

Либералът и етнически германец Йоханис има най-добри шансове. Той ще се опита да възпроизведе успеха си като кмет на Сибиу в национален мащаб. Но имиджът му е помрачен от въпроси как е придобил няколко къщи в центъра на града и какво става с течащо в момента дело срещу него за конфликт на интереси. Друг либерал също е сред кандидатите за президентския пост - бившият премиер Калин Попеску Търичану, който се очаква да събере около 10% от вота.

От лагера на противоречивия и поляризиращ настоящ президент Бъсеску идват две жени претенденти, но те нямат шанс да спечелят поста. Едната е някогашният правосъден министър и настоящ евродепутат Моника Маковей, която се явява като независим кандидат. Звездата на Маковей изгря в навечерието на влизането на Румъния в ЕС, когато личният й кръстоносен поход срещу корупцията бе подкрепен от Бъсеску. Другата дама в надпреварата е бившият министър на туризма Елена Удря, която по-рано тази година сформира своя собствена партия - Народно движение, спечелила 6.2% от вота на изборите за Европейски парламент през май. Аферата с Microsoft засяга и нея, тъй като са замесени висши фигури от партията й и близки приятели. "Удря и Маковей действат като катализатори, те атакуват и предизвикват дебат, като така държат нащрек останалите кандидати", казва социологът Василе Данку пред в. "Адевърул".

Ако спечели изборите, амбициозният Понта, чиято СДП има удобно мнозинство в парламента, ще може на практика да назначи следващия премиер. Което напълно ще циментира властта му. Стига обаче да успее да се измъкне от скорошните скандали неопетнен.

35 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    okk04315801 avatar :-(
    okk04315801
    • - 2
    • + 59

    Кога нашата правораздавателна система ще стигне до това ниво?!

    Нередност?
  • 2
    r.drazhev avatar :-|
    Р. Дражев
    • + 48

    Гледай Румъния и се сещай България!
    Да не се чудим после, когато ни разделят по пътя за Шенген!

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 37
    • + 2

    Обикновен капитализъм, Далавера, Далавера, само че тук и Майкрософт намесен... нищо случва се, всяко чудо за три дена....

    Нередност?
  • 4
    kana_uvigi avatar :-P
    Кана Ювиги
    • + 32

    Браво на румънците!
    Кога ще ги стигнем .... братята румънци!

    Интересно ФБР-то как е успяло да се включи.
    Реално престъпление в САЩ не е имало, само източване на пари.

    Дано и при нас някой ден да стане това.
    Но без народен натиск няма да стане.

    Нередност?
  • 5
    kana_uvigi avatar :-|
    Кана Ювиги
    • - 2
    • + 29

    До коментар [#3] от "boby1945":
    Това не е никакъв капитализъм, а живо комунягство!
    Дай да си казваме нещата с истинските им имена.

    Където има 'планирано' ползване на пари и номенклатурна власт, това е комунягство и не е никакъв капитализъм.

    Разбира се, същото означава и кражба. По дефиниция няма разлика между кражбата и комунягството. И при двете един краде от едните и дава на други/себе си.
    При капитализма, има пазар.

    Майкрософт не е намесен, той е частта за замазване на очите.
    Да прочете, че майкрософт е бил обвинен!?
    Да прочете, че той е давал подкупи!?
    Схемата си е чисто комунягска. Капиталистически фирми от тоя мащаб не биха си цапали ръцете, защото съдилищата на запад са жестоки!
    Това не ви е безхаберното и безсъдилищно комунягство!

    И кога руснаците ще направят фирма като Майкфософт?
    С алтернативен ОС? ... пардон, безалтернативен!
    :)

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 30
    • + 8

    До коментар [#5] от "Кана Ювиги":

    Като как според тебе са получили оборудването на половин цена, покрай Майкрософт?
    Големите концерни, като правило, са и основните далавераджии на пазара Дасо, Сиеменс, Халибъртън, сега и Майкрософт топи палци у яхнията...

    ;Затова и казвам обикновен капитализъм.... нкяко чудо за три дена....

    Нередност?
  • 7
    foxa5 avatar :-|
    foxa5
    • + 26

    Честно казано почнах да завиждам на Румънците, ние изостанахме на години след тях.

    Нередност?
  • 8
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • + 25

    ''Но сега премиерът ще бъде разследван за намеса в независимостта на съдебната система, а румънската преса го обвинява, че се е превърнал в адвокат на "Лукойл", поддавайки се на натиска на компанията и на руския посланик в Букурещ.''
    Е това ако дочакаме в България,ще смятаме,че има шанс и за нас.

    Нередност?
  • 9
    plamenhristov5 avatar :-|
    plamenhristov5
    • + 14

    за разлика от нас там ще има осъдени. Румънците вече го доказаха.

    Нередност?
  • 10
    wyg53365051 avatar :-|
    Българофилъ
    • - 8
    • + 7

    До коментар [#5] от "Кана Ювиги":

    Какво общо има Русия в случая? Много ми е смешно, когато чета подобни коментари. Майкрософт и всичките други корпорации са затънали в ла*ната. Въпросът е, че в различните държави действат различно. На едни места по-пазарно, на други не. Да не би добивните компании от САЩ и Англия да откажат нагласена поръчка в Нигер, Судан, Ирак или България? Сигурно ще кажат "О, не. Ние искаме да ни премерите силите и възможностите с нашите конкуренти, защото иначе ще е много комунистическо, руско и т.н." Дават кешовицата, взимат обекта, точат полезните изкопаеми и си прибират печалбите в офшорките. Вярно, че комунизмът е доста по-зле от капитализма, ама трябва да се гледа реалистично на нещата.

    Нередност?
Нов коментар