🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китайската икономика отново дава смесени сигнали

Забавянето на производството е компенсирано от засилване в сектора на услугите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Китайският сектор на услугите е набрал инерция през миналия месец, но индустриалното производство продължава да се забавя, като тези поредни смесени сигнали затрудняват оценките за състоянието на втората най-голяма икономика в света. От една страна, статистиката показва спад на инвестициите и производството, а от друга – изненадващо повишаване на износа и банковото кредитиране. Данните за състоянието на икономиката в първите месеци на годината са допълнително повлияни от неработните дни, свързани с честванията на китайската нова година.  

Разнопосочни данни

През февруари  официалният индекс на мениджърските поръчки (PMI) в сектора на услугите е достигнал тримесечен връх от 55 пункта. Същевременно изготвяният от Markit и HSBC PMI индекс на производството е спаднал за трети пореден месец до 48.5. В неделя бе публикуван и официалният PMI на индустриалното производство, който е спаднал до осеммесечно дъно от 50.2 пункта. Нивото от 50 пункта разделя свиването от растежа. Данните на официалните PMI проучвания идват от анкети сред основно големи държавни предприятия, докато тези Markit и HSBC се основават на по-дребни частни производители.

"Забавянето е резултат от спада на вътрешните инвестиции. Виждаме, че износът е стабилен, което означава, че външното търсене е на добри нива. Секторът на услугите не се справя толкова зле, но при бизнесите, изискващи големи инвестиции, ситуацията е по-лоша", коментира пред Reuters Вей Яо, икономист в хонконгското подразделение на Societe Generale. През последните седмици слабите данни за производството в Китай и САЩ доведоха до опасения за стабилността на глобалното възстановяване въпреки положителните сигнали от еврозоната. Вместо обичаните си месечни данни китайското статистическо бюро ще публикува смесен доклад на индустриалното производство, капиталовите инвестиции и търговията на дребно за първите два месеца на годината.

Ребалансиране на икономиката

Част от проблемите в Китай се дължат на усилията на властите да направят икономиката по-малко зависима от износа чрез стимулиране на вътрешното потребление. Все още няма яснота каква част от икономическия растеж ще бъде жертвана за постигане на тези цели. "Виждаме, че услугите започват да заемат по-голяма част от брутния вътрешен продукт, което понякога е един от знаците за ребалансиране на икономиката. Ако това е част от дългосрочна тенденция, е донякъде окуражаващо", отбелязва Стивън Шварц, главен икономист за азиатския регион в BBVA.

През 2012 г. услугите са допринесли за 45% от БВП на Китай, като предишната година изпревариха производствения сектор като най-голям работодател. Секторът на услугите също  така се се справи по-успешно от индустрията с глобалното забавяне на икономическия растеж.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 3

    това е интересно и значимо. ЕС трябва да отговори на предизвикателствата на Китай чрез по дълбока интеграция и ребалансиране на стопанството на Съюза и отделните страни членки. Намаляване на разликите между северните и южните страни би дало допълнително стимул и ръст на БВП и индустриалното производство.

    Нередност?
Нов коментар