🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият френски премиер Манюел Валс най-после обеща дългоочакваните реформи

Брюксел се умори да чака Париж да предприеме действия за съживяването на икономиката

Енергичният премиер Манюел Валс трябва да изостави досегашния предпазлив подход на управляващите
Енергичният премиер Манюел Валс трябва да изостави досегашния предпазлив подход на управляващите
Енергичният премиер Манюел Валс трябва да изостави досегашния предпазлив подход на управляващите    ©  Reuters
Енергичният премиер Манюел Валс трябва да изостави досегашния предпазлив подход на управляващите    ©  Reuters

Една слаба Франция помрачава възстановяването на цяла Европа от кризата.

Новият френски премиер Манюел Валс разкри във вторник плановете на правителството за стимулиране на конкурентоспособността, за бюджетни съкращения на стойност 80 милиарда евро през следващите три години и за намаляване на данъците. Той се ангажира с пакет мерки за съкращаване на трудовите разходи на компаниите, както и с намаляване на облагането на най-ниските заплати, с което да се подпомогнат най-бедните домакинства. Премиерът обяви, че ще намали данъка върху печалбите на фирмите до 28% през 2020 г. с първи преходен етап през 2017 г. Според правителствен източник 20 милиарда евро могат да бъдат спестени от държавния бюджет, още 10 милиарда – от местните бюджети, и останалите 20 – от социалната система.

Министър-председателят обеща също така още преди лятото да бъде внесен законопроект, чиято основна цел е до 2025 г. да се ограничи енергията от ядрени електроцентрали до 50% от общото производство на ток. 

Но Reuters коментира, че в Европа отсега се съмняват дали Франция ще спази обещанията към ЕС да намали бюджетния дефицит, да реформира икономиката и да поеме ролята си на един от лидерите в еврозоната. Социалистът Франсоа Оланд е свръхпредпазлив - той назначи пробизнес ориентирания центрист Валс, но продължава да е пестелив в обясненията.

Поредно отлагане

Същевременно Париж вероятно ще иска още едно отлагане пред ЕС по отношение на постигането на бюджетните си задължения. Оланд намекна, че ако Франция успее да насърчи анемичния си растеж, като облекчи данъчната тежест за бизнеса и домакинствата, тя може и да не свали бюджетния си дефицит до под заложената граница от 3% до 2015 г., както бе обещала.

Президентът се опитва да спечели италианския премиер Матео Ренци като партньор в стремежа си да убеди ЕС да отхлаби бюджетната си дисциплина в замяна на икономически реформи, които да подсилят растежа. Въпросът е там, че на Париж вече бе дадена отсрочка от две години, за да намали бюджетния си дефицит. В замяна еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Оли Рен заяви, че от Франция се очакват реформи в пазара на труда, пенсионната система и други сфери.

Френският министър на индустрията и икономиката Арно Монтебур, който е от лявото крило на социалистите и критикува глобализацията, нападна Брюксел заради критиката му към бюджетните планове на правителството. "Ние трябва да намерим начин да съживим икономиката в рамките на ЕС. Франция не е срещу Европа, защото ние сме съсобственици на Европа. ЕС е напълно безполезен по въпроса за растежа", коментира той пред радио France Inter.

Отговорът от финансовите министри на еврозоната беше твърд – Париж трябва да изпълни задълженията си, а ако не успее, това ще доведе до санкции и глоби. Официалните данни, публикувани миналата седмица, сочат, че френският бюджетен дефицит е 4.3% вместо планираните 4.1%, а публичните разходи са стигнали рекорд от 57.3% от БВП.

Реформи? Какви реформи?

Германия, Холандия и Финландия критикуват Оли Рен, че е прекалено мек с Франция, без да има гаранции, че реформите ще бъдат изпълнени. Общото схващане е, че страната не взема достатъчно мерки, за да балансира финансите си и да стимулира бизнеса и заетостта.

Висшите европейски представители обикновено извъртат очи, когато ги попитат за френските реформи, или питат "Какви реформи?", пише Reuters. Оли Рен пък използва термина "реформа a la francaise", за да опише предпазливия подход на Париж. Сега обаче търпението на Брюксел се изчерпва и той най-после иска да види действия.

Оланд обещава именно това. Но дали ще превърне думите си в дела е друг въпрос. "Това, от което се нуждаем, е Франция да стане отново Франция", казва пред Reuters пожелал анонимност европейски представител. След изборите през 2012 г. Оланд сякаш беше готов да застане до германския канцлер Ангела Меркел като равностоен партньор. Но икономическите проблеми на страната, както и липсата на дръзки реформи отслабиха гласа на Париж. А една слаба Франция помрачава възстановяването на цяла Европа от кризата. В момента обаче широко разпространено се оказва схващането, че да чакаш Париж да изпълни европейските си отговорности, е в стила на пиесата "В очакване на Годо".

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 1
    • + 4

    няма я вътрешната нагласа за промяна, че само привеждане на 50 % пазарни принципи в френското селско стопанство ще доведе до растеж и драстични икономии не само на местния, но и на съюзния бюджет.

    Нередност?
  • 2
    mentor avatar :-|
    Ментор
    • - 1
    • + 8

    ......най-после обеща дългоочакваните реформи....
    -------
    Е то обещаването не е голямо геройство. Както знаем, основната сила на социалистите е именно там. Когато поне часто от реформите стане факт, тогава да говорят.

    Нередност?
  • 3
    legisfore avatar :-@
    Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
    • - 2
    • + 8

    Още едни избори и Франция ще е напълно дясно.
    Аман от леваци...

    Нередност?
  • 4
    stanislav_yankov avatar :-P
    Станислав Янков
    • - 8
    • + 2

    Не, че френските управляващи не пропуснаха да направят и някои твърде прекалени неща (като фрапантно високия данък за най-богатите и прекомерните дефицити), но и част от налаганите на Франция "реформи" са чиста боза! Най-богатите по цял свят успяха да си създадат неформално обединение (особено що се отнася до войната с данъците и отговорностите на държавите) и да наложат на куп държави една феодална схема с държавни власти без почти никакви социални задължения, с данъци, които да поддържат само въоръжените сили (даже и полицията в някои случаи е оплювана и представяна като едва ли не излишна) и с непрекъсната война с всичко, което не е потребител-мултимилионер (казано с други думи - война с масовите потребители, които в преобладаващото число случаи са наемен персонал). Самата Европа не се държи като САЩ и да печата щедро евра, както ФЕД печата щедро долари, ами протичат вътрешни дрязги и поставяне на тежки изисквания, с каквито не трябва да се съобразява никой американски щат (американските щати са аналога на европейските държави).

    Нередност?
  • 5
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 10

    Цитат от статията: "френският бюджетен дефицит е 4.3% вместо планираните 4.1%, а публичните разходи са стигнали рекорд от 57.3% от БВП."

    Според теоретиците на "социалното равенство", държавна квота 57,3% би трябвало да е обезпечила невижан икономически подем. Вместо това, правителството си замина.

    Нередност?
  • 6
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 13

    [quote#4:"Станислав Янков"]Най-богатите по цял свят успяха да си създадат неформално обединение (особено що се отнася до войната с данъците и отговорностите на държавите) и да наложат на куп държави една феодална схема с държавни власти без почти никакви социални задължения, [/quote]

    Добави и това, че образованите си направиха същото обединение, и успяха да наложат да си бият камшика от държави, в които предприемачеството се потиска, а защитата на собствеността не е на ниво.

    Нередност?
  • 7
    blue79 avatar :-|
    blue79

    "дългоочакваните реформи"?!?

    Дългоочаквани от "КоЙ"?

    Ке падне ли последния "социалистически"-блях-бастион в ЕУ-то ли беше,УЕ-то ли...Стига вече с тези "комунистически" плямпаници за социални,моциални...глезотии.Бачкане,бой,е***е и обратното до пълно превъзпитание и осъзнаване на нуждата именно от подобна здравословна и справедлива диета...Само,че на канибалите сметките,няма да излязат..

    Нередност?
  • 8
    blue79 avatar :-|
    blue79

    Според теоретиците на социалната Държава НЕ "Равенство"-такова няма в (И в)природата-има цяла СЪВКУПНОСТ от показатели,политики,мерки...и дела на "публичните разходи" е САМО един от СЪВКУПНОСТТА...важно е И "как,с каква цел" се харчат И "за кого,в чий интерес"...

    Нередност?
  • 9
    stanislav_yankov avatar :-P
    Станислав Янков
    • - 5

    До коментар [#6] от "cinik":

    [quote#6:"cinik"]да си бият камшика от държави, в които предприемачеството се потиска, а защитата на собствеността не е на ниво. [/quote]

    И където тези с пари не обичат да плащат добри заплати на можещите, та затова последните ходят другаде, където за същите умения се плаща десетки, ако не и стотици пъти по-добре, нали? Така е!

    Нередност?
  • 10
    stanislav_yankov avatar :-P
    Станислав Янков
    • - 5

    До коментар [#7] от "blue79":

    Няма да падне, защото истинския "социализъм" не е изграден във Франция, а най-вече в скандинавските държави като Финландия, Швеция, Норвегия, Дания и т.н. Така че и да "падне" във Франция - другаде ще остане, да не говорим, че там и икономически не се представя особено зле... :)

    Нередност?
Нов коментар