Евроизборите са на път да покажат умората от политическата класа

Време е да започнем да говорим с радикалите от ляво и дясно, категорични са анализаторите

Моторът на Европа Меркел-Оланд засече    ©  Reuters

Пенсионираният водопроводчик Йозеф Хьопингер от Виена е все по-рядко срещан феномен сред европейските гласоподаватели, пише в. Guardian. Той никога не променя политическите си възгледи. "Аз съм работник и винаги гласувам за социалистите", разказва той пред британското издание. Но според него управляващите социалдемократи, разтърсвани от скандали и корупция, ще понесат тежки загуби на предстоящите избори за Европейски парламент.

Кварталът му доскоро е бил крепост на левицата, но днес той е мултиетническа смес от имигранти и бедни виенчани, много от които са безработни. Което го прави благодатна почва за крайнодясната Партия на свободата на Австрия, която е евроскептична, антиимигрантска и антимюсюлманска. "Лидерът й Хайнц-Кристиян Щрахе много крещи, но няма отговорите. Въпреки това хората гласуват за него", заявява Хьопингер.

Некомпетентни и нелегитимни

Ситуацията е такава не само във Виена. В навечерието на евроизборите гласоподавателите в целия ЕС са разочаровани от традиционната политическа класа, която виждат като откъсната от техните проблеми, некомпетентна и дори нелегитимна. От това се възползват радикалите от крайнодясното и крайнолявото, които очакват подем на вота.

"Това, което наблюдаваме из Европа, е упадък на традиционните партии и фрагментация на вота за дясно и лявоцентристите. Социалдемократите изгубиха връзката си с избирателите с ниски доходи, като не създадоха работни места и свиха публичните разходи. А център-дясното загуби консервативния вот от провинцията заради различните си градски ценности и усещането, че предпочита големите бизнеси", твърди пред Guardian проф. Саймън Хикс от London School of Economics.

В Лондон, Виена, Париж, Брюксел и Хага терминът "популист" предизвиква кисела гримаса. Но личности като Найджъл Фараж във Великобритания, Марин льо Пен във Франция, Геерт Вилдерс в Холандия и Хайнц-Кристиян Щрахе в Австрия се смята, че или ще спечелят, или ще станат втори на вота в своите страни.

Възмущение от елитите

Очаква се крайнолявото, което често е против ЕС, да измести "Зелените" като четвърти по големина блок в новия парламент. То ще се представи добре в Германия, Франция, Испания, Холандия, Белгия, Чехия и най-вече в Гърция, където прогнозите са, че лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас ще бъде победител на изборите.

"Ние говорим за тях, но никога с тях. Това ще се промени след тези избори. Имаме склерозирала политическа система и възмущение от елитите. Имаме демокрация на недоверието", обяснява пред Guardian политологът Иван Кръстев.

Анализаторът Саймън Хикс смята, че европейските лидери правят грешка, като игнорират евроскептичните формации, защото те няма просто да си отидат. Бившият германски външен министър Йошка Фишер твърди: "Проблемът не са евроскептиците. Проблемът е в традиционните партии. Напълно безотговорни. Какво прави евроскептиците толкова силни? Те са силни, защото управляват емоциите, а ние – не. Трудно е да се отговори на техните аргументи".

Буксуващият ЕС

Скорошно изследване на Eurobarometer показва, че доверието в ЕС е спаднало до 31% от 57% през 2007 г. Периодът между тези избори и предишните през 2009 г. беше най-лошият за Брюксел изобщо, докато банковата и дълговата криза заплашваха да разцепят блока. Пет страни – Гърция, Кипър, Испания, Португалия и Ирландия, бяха поставени на колене. Предписаните от Германия мерки на икономии бяха приложени в голям мащаб. Безработицата стигна нови рекорди, а напрежението и негодуванието само вляха свежи сили в национализма на Стария континент. Единната валута беше спасена, но на висока политическа цена. ЕС е изправен пред години на стагнация и спад, както и пред все по-голяма невъзможност да се конкурира глобално, да генерира растеж и да поддържа социалните си програми. Все повече европейци смятат, че младото поколение ще живее по-лошо от родителите си.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 15

    Кризата традиционно води до свиване на средната класа, оттам обществена поляризация на елити, забогатели от кризата и обеднели (и озлобени) бивши представители на средната класа и традиционните бедни, ерго богата почва за крайните политически възгледи (леви или десни). Рязането на досега развитите социални и образователни програми съчетани с повишена безработица сред младежта са прословутото буре с барут и правителствата на Европа, както и елитите трябва да са много внимателни. Разумно е да се помисли и за данъчно преразпределение на обществените разходи...

    Нередност?
  • 2
    thermobee avatar :-|
    Thermobee
    • - 9
    • + 4

    Жалко, че в България няма автентична дясна националистическа партия. Съществуват сурогати, манипулирани от тайните служби. Смятам, че за толерастка Европа ще е доста отрезвяващ един масов националистически вот - дано еврократите разберат, че не може да се превръщаме в сборен пункт за миазмите на Африка и Близкия изток.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    sheldoncooper avatar :-|
    sheldoncooper
    • - 2
    • + 7

    Както казват американците "it's the economy stupid!". Не може да имаш 5 години криза със десетки милиони души безработни и да очакваш хората да са позитивно настроени.

    Европейците може да не знаят къде точно е проблема който кара кризата да продължава толкова време, но си правят логичния извод че или евро съюза като цяло е проблем или сегашните управляващи на ЕС са проблем.

    Съответно получаваме съвсем логично евроскептицизъм съчетан с гласуване за разни крайни партии.

    А големия проблем който от 5 години държи европа в криза се казва ЕЦБ. Има и много други проблеми, но некомпетентността на ЕЦБ е с най-силно влияние върху икономиката на европа.

    Нередност?
  • 4
    xyha avatar :-|
    xyha
    • + 7

    Всъщност да си го кажем - Европейците днес са по-мързеливи и по-алчни от родителите си .

    Нередност?
  • 5
    rapidfire avatar :-|
    gigabyte
    • + 5

    Светът някак си губи убедителност. Политиците не гарантиран почтена политика, търговците не държат на качеството, журналистите не предлагат безпристрастно отразяване. Все още има островчета на стабилност, но тенденцията е застрашителна.

    Нередност?
Нов коментар