🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Италианският премиер Матео Ренци дава силна заявка за реформи

Демократическата партия постигна най-добрия резултат за център-лявото на европейските избори.

След изненадващата победа на водената от Матео Ренци Демократическа партия на европейските избори в Италия младият амбициозен премиер дава силна заявка за промяна. Но обещанията му ще бъдат трудни за изпълнение на фона на големите обществени очаквания, пише ВВС.

Италианските лявоцентристи постигнаха забележителен резултат, който привлече вниманието на целия континент. Докато други управляващи партии претърпяха загуби от евроскептиците, проевропейският Ренци, изглежда, е намерил печелившата формула. Той едновременно възхвалява потенциала на "европейската мечта", но и призовава за дълбоки реформи на ЕС. Фокусът му е върху по-малко мерки за икономии и повече усилия за генериране на работни места и икономически растеж. За много италианци у дома Ренци е олицетворение на лидера, който ще влее живителни сили в крехката икономика.

Необходима промяна

Ренци знае, че победата му дава нов статут и влияние в Европа, и то във време, когато Италия ще поеме ротационното председателство на евросъюза. "Страната не е на дъното на класацията. Тя също може да бъде един от лидерите в Европа, ако се промени", заяви наскоро той.

Сега всички очакват да започне да изпълнява обещанията си. Успехът му на евровота не би означавал много, ако не успее да проведе необходимите реформи в Италия. Ренци твърди, че иска да направи страната по-лесна за управление. Неговите планове включват трансформация на сената, която ще го остави с минимални правомощия. Той иска и промени в изборните закони, за да може на спечелилата избори партия да не се налага да сформира сложни коалиции. Така ще се намали досегашната нестабилност на подобни правителства. Освен това възнамерява да реформира данъчната система, пазара на труда и тежката бюрокрация.

Големи очаквания

Ренци иска да премоделира някои от най-сложните области на италианската политика. Различни лобита и опозиционни групи ще опитат да го саботират на всяка крачка. Затова анализаторите са на мнение, че ходът на реформите ще бъде доста по-бавен, отколкото му се иска на нетърпеливия премиер.

Със сигурност ще му се наложи да прави компромиси. И въпросът е дали накрая ще получи одобрението на избирателите. Досега винаги е било грешка да се подценява този бивш кмет на Флоренция. Но ако той не успее да се справи с предизвикателствата пред себе си, популисткото "Движение пет звезди" на бившия комик Бепе Грило, което зае второ място на евровота, ще опита да се възползва.