Девет леви правителства подкрепиха Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК

Сделката за поста изглежда все по-вероятна, след като Меркел даде рамо на Мартин Шулц за шеф на европарламента

Юнкер трябва да получи подкрепата на мнозинството държави членки на срещата на върха на 26 юни и поне 376 гласа в Европейския парламент | REUTERS
Юнкер трябва да получи подкрепата на мнозинството държави членки на срещата на върха на 26 юни и поне 376 гласа в Европейския парламент | REUTERS
Юнкер трябва да получи подкрепата на мнозинството държави членки на срещата на върха на 26 юни и поне 376 гласа в Европейския парламент | REUTERS    ©  THOMAS PETER
Юнкер трябва да получи подкрепата на мнозинството държави членки на срещата на върха на 26 юни и поне 376 гласа в Европейския парламент | REUTERS    ©  THOMAS PETER

Социалдемократическите правителствени и държавни лидери от девет страни - членки на Европейския съюз, подкрепиха за кандидатурата на бившия премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия (ЕК), съобщиха световните медии. На неофициална среща в Париж в събота са участвали френският президент Франсоа Оланд, австрийският премиер Вернер Файман, белгийският Елио ди Рупо, датската министър-председателка Хеле Торнинг-Шмид, италианският премиер Матео Ренци, румънският Виктор Понта, словашкият Роберт Фицо, чешкият Бохуслав Соботка и малтийският Джоузеф Мускат.

След разговорите Франсоа Оланд, който беше инициатор и домакин на срещата, съобщи, че решението да бъде подкрепен консерватор за най-високия пост в еврокомисията, трябва да бъде балансирано от номинация на социалдемократ за наследник на Херман ван Ромпой като председател на Европейския съвет. Като възможни кандидати са били обсъждани датската министър-председателка Хеле Торнинг-Шмит, бившият италиански премиер Енрико Лета и бившият френски премиер Жан-Марк Еро. Според в. Le Monde един от вариантите за разпределение на постовете в европейските институции предвижда върховен комисар по външната политика да бъде Кристалина Георгиева.

Социалдемократическите лидери са дискутирали в Париж и бъдещите насоки в политиките на Европейския съюз, съобщи френският външен министър Лоран Фабиюс. Те са постигнали съгласие, че е необходимо да се използва "цялата гъвкавост" на правилата за финансова стабилност.

Ответен удар от Камерън

За да бъде официално номиниран за председател на еврокомисията, Юнкер трябва да получи подкрепата на мнозинството от държавните и правителствени ръководители на срещата им на върха тази седмица и поне 376 гласа в Европейския парламент. Зад номинацията му стои Европейската народна партия, но британският премиер Дейвид Камерън е твърдо против.

След като стана ясно, че деветте леви правителства ще подкрепят Юнкер, Камерън даде да се разбере, че е готов да принуди колегите си в Европейския съвет да гласуват за кандидатурата на люксембургския премиер, ако те продължават да упорстват. Според източници на BBC от "Даунинг стрийт" 10 това би бил безпрецедентен случай. За да спечели поста, Юнкер трябва да бъде подкрепен от всички 28 европейски лидери и да получи най-малко 376 гласа в европарламента.

На срещата на върха на ЕС на 26 и 27 юни в Брюксел се очаква лидерите да решат кой да замени Жозе Барозу начело на ЕК. Британският премиер иска решението по въпроса да се отложи, за да се намери друг кандидат, за който ще има консенсус. Но ако европейските лидери откажат да обмислят друг кандидат освен Юнкер, Камерън ще изисква всеки лидер да изрази ясно позицията си и ще настоява за гласуване на Европейския съвет.

Европейските лидери досега номинираха председателя на ЕК след споразумение помежду си, но новите европейски правила им налагат да вземат предвид резултатите от изборите за европарламент, на които консерваторите на Юнкер не успяха да спечелят мнозинство, въпреки че си останаха първа сила в европарламента. "Съгласихме се социалдемократите да приемат, че Европейската народна партия е спечелила европейските избори и Жан-Клод Юнкер ще стане председател на Европейската комисия", каза германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел. Габриел участва в срещата в Париж като ключов партньор в правителството на широката коалиция в Германия.

Ходът на Меркел

Стратегията на Дейвид Камерън да предложи гласуване за кандидатурата на Юнкер засега обаче изглежда обречена на провал, защото по всяка вероятност европейските лидери се доближават до сделка за поста председател на Европейската комисия. В неделя германският канцлер обяви, че подкрепя Мартин Шулц, основния опонент на Юнкер, за председател на европарламента. "Социалдемократите се предадоха. Мартин Шулц няма да е председател на ЕК, но може да остане начело на европарламента", написа списание Spiegel. Германските евродепутати от Европейската народна партия от своя страна също ще подкрепят Шулц за досегашния му пост. | Капитал Daily

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 10

    настана веселба :-) май Станишев добре си изигра картите,а изборит....... може да са редовни. Да видим какъв ще е формата на новата коалиция ;-)

    Нередност?
  • 2
    ivo21 avatar :-?
    Иво
    • - 1
    • + 4

    Очивидно се отива към поделяне на властта в европейските институции между левите от ПЕС и десните от ЕНП... и може би това е най-доброто решение имайки предвид създалата се политическа ситуация след края на изборите за ЕП.

    Нередност?
Нов коментар