🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лидерите на ЕС в ключови разговори за политики и постове

Очаква се Жан-Клод Юнкер да бъде номиниран за председател на ЕК въпреки Лондон

Жан-Клод Юнкер ще бъде номиниран за председател на Еврокомисията. Остава да видим как точно
Жан-Клод Юнкер ще бъде номиниран за председател на Еврокомисията. Остава да видим как точно
Жан-Клод Юнкер ще бъде номиниран за председател на Еврокомисията. Остава да видим как точно    ©  Reuters
Жан-Клод Юнкер ще бъде номиниран за председател на Еврокомисията. Остава да видим как точно    ©  Reuters
В петък ще бъдат подписани и споразуменията за асоцииране с Грузия и Молдова и икономическата част от споразумението с Украйна.

Лидерите на държавите от Европейския съюз се събраха вчера вечерта в Брюксел за ключова среща на върха, основната част от която ще се състои днес и на която ще обсъждат стратегическите приоритети на блока за следващите пет години, въпроса кой да оглави новата Европейска комисия и ще подпишат споразуменията за асоцииране с Украйна, Молдова и Грузия.

Пакт Рим–Берлин

Надеждите на британския премиер Дейвид Камерън да си осигури дори минимална подкрепа срещу кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на евркомисията пропаднаха, след като Италия и Германия постигнаха съгласие по бъдещите европейски политики, а Швеция и Холандия, които първоначално бяха дали знак, че споделят позицията на Лондон, обявиха, че няма да блокират номинацията на бившия люксембургски премиер.

В сряда германският канцлер Ангела Меркел призна, че фискалният пакт, който налага лимити на бюджетните дефицити на всяка страна, трябва да се прилага гъвкаво, за да се стимулира икономическият растеж. Това беше разчетено като знак за разбирателство с италианския премиер Матео Ренци – един от малкото леви лидери, извоювали категорична победа на изборите за Европейски парламент миналия месец. Рим, който поема ротационното председателство на ЕС от 1 юли, е решен да се бори за промяна на европейската политика на строги икономии от последните години. По-рано Ренци заедно със социалдемократическите лидери на още осем страни обявиха, че ще подкрепят Юнкер за най-високия пост в Брюксел. Временното обединение на Германия и Италия отваря пътя за нова "широка коалиция от германски тип", както я определя Reuters.

Изолацията на Лондон

В последен отчаян ход Камерън обяви пред британския парламент, че няма да се откаже от принципите си и ще се бори срещу избирането на кандидата на Европейската народна партия "до край". Това означава, че е силно вероятно днес следобед, когато ще се обсъжда кой да оглави следващата комисия, британският министър-председател да предизвика нарочно гласуване по въпроса. Това ще бъде прецедент, тъй като европейските лидери обикновено действат на основата на консенсус. Ако се стигне до вот между тях, най-вероятно люксембургският кандидат ще спечели с 26 на 2 гласа – тъй като единствено унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че остава на страната на Камерън.

Анализатори коментират, че това би подчертало изолацията на Лондон в Европа. Британският лидер предложи на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой да отложи номинацията и да изчака, докато и останалите висши постове – неговият собствен, както и тези на върховен представител за външната политика и сигурността и на председателя на Еврогрупата (ръководителя на финансовите министри в еврозоната) – бъдат разпределени. Според дипломати, цитирани от EurActiv, обаче това няма да се случи, тъй като дори Ромпой да отложи решението, ЕП би могъл да приеме резолюция, чрез която де факто да принуди лидерите на страните членки да номинират Юнкер. Меркел, която беше разкритикувана у дома за това, че първоначално се опита да убеди британския си колега да отстъпи, също не би искала противопоставянето да се проточва.

Източници на EurActiv коментират също, че европейските дипломати са изпаднали в недоумение от действията на Камерън. Те са се опитали по всякакъв начин да предотвратят директния вот за или против бившия люксембургски премиер, като са питали Лондон какъв ресор иска в новата комисия, какви са приоритетите на страната за следващите пет години и как смята, че трябва да бъдат разпределени основните висши постове в евроинституциите. Британският лидер обаче е избегнал всякакви дискусии и е предпочел да "заяви принципна позиция".

Юнкер е смятан за легитимен кандидат за председател на ЕК, тъй като беше избран за представител на ЕНП, която спечели най-много гласове на евроизборите. Камерън отхвърля тази логика, твърдейки, че ръководителят на комисарите трябва да бъде посочен от пряко избраните от своите народи лидери на 28-те страни членки. Самият той е категорично против опитния люксембургски дипломат, тъй като го определя като отживял времето си федералист.

Европейските лидери се опасяват, че демонстративният провал на британския премиер на вота ще засили още повече антиевропейските настроения на Острова. Според скорошни социологически проучвания мнозинството от британците биха предпочели излизане от ЕС (т.нар. Brexit), а Камерън обеща провеждане на референдум по въпроса до края на 2017 г.

Източното партньорство

Отделно от останалите развития в петък сутрин представителите на ЕС ще подпишат споразуменията за асоцииране с Грузия и Молдова и икономическата част от споразумението с Украйна. Политическата част от договора с Киев беше сключена на 21 март. Икономическата част предвижда създаване на всеобхватна зона за свободна търговия между Украйна и Европейския съюз. Този ход може да повиши отново напрежението между Брюксел и Москва, която се тревожи от действията на общността за сближаване с бивши съветски републики, коментира агенция France Presse. Сред останалите теми за обсъждане на европейските лидери днес ще бъдат ситуацията в Източна Украйна, икономическият растеж, климатът и енергетиката, както и стратегическата линия по отношение на сигурността и правосъдието. | Капитал Daily

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 1
    • + 5

    свидетели си на живо на събитие от историческо значение - ЕП надделява над националните лидери при избор на ръководител на съюзната администрация.

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-P
    xyha
    • - 1
    • + 4

    Десни и леви се обединиха двете страни на една и съща монета, ако някой си мисли , че има някаква разлика за кой гласувал :-)

    Нередност?
  • 3
    omniam avatar :-|
    omniam
    • + 5

    Интересно ми е на Виктор Орбан какви са му съображенията.

    Нередност?
  • 4
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 1

    Със загубата си в този спор Камерън си създаде проблеми и в собствената си партия. И все пак стилът на европейските бюрократи, създаден през 50- те години в Бенелюкс чрез Съюза За Въглища и Стомана, е доста различен от традициите и нормите на британското право: далеч по- непрозрачен, без право на публично несъгласие.

    Нередност?
Нов коментар