🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изборът за лидер на ЕК - битка между две различни визии за Европа

Ако Меркел продължава да стои зад Юнкер, почти сигурно е, че Камерън ще загуби

Жан-Клод Юнкер настоява, че има ясен мандат за председател на ЕК
Жан-Клод Юнкер настоява, че има ясен мандат за председател на ЕК
Жан-Клод Юнкер настоява, че има ясен мандат за председател на ЕК    ©  Reuters
Жан-Клод Юнкер настоява, че има ясен мандат за председател на ЕК    ©  Reuters

Погледнат извън Европа, огромният скандал около кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия (ЕК) е труден за обясняване, пише в анализ ВВС. На повърхността изглежда, че битката се разразява около политик, за когото малко гласоподаватели са чували. Но всъщност става въпрос за борба между две конкуриращи се визии за бъдещето на ЕС, която ще доминира европейската среща следващата седмица и може би седмиците занапред.

Темата вече показа потенциала си да разделя. Тя предизвика търкания между Германия и Великобритания и заплашва да парализира ключови европейски институции. Британският премиер Дейвид Камерън вече рискува много, когато започна битката на поста да застане истински реформатор и сблъска позиции с германския канцлер Ангела Меркел, която подкрепя Юнкер.

Бившият премиер на Люксембург стана основен кандидат за председател на ЕК след един сложен процес. Отговорността за избора на нов председател досега беше на националните лидери, но сега те трябва да вземат предвид резултатите от изборите за Европейски парламент през май. На тях ЕНП спечели най-много места, а неин кандидат е Юнкер. Затова партията настоява той да оглави ЕК и призивът й спечели поддръжката на други групи в европарламента.

Твърда опозиция

Почти веднага Камерън се противопостави. Защо? Юнкер е виждан от мнозина като представител на старата школа, като ветеран в Брюксел, отдаден на по-дълбока европейска интеграция. Той едва ли ще позволи на Камерън да предоговори отношенията на Великобритания с ЕС, както възнамерява британският премиер.

Меркел е в деликатно положение. Въпреки че Юнкер беше изборът на нейната парламентарна група, тя имаше резерви. По време на кризата в еврозоната той атакува Германия, че действа сякаш е "единствената неопетнена държава в света" и се държи "по един много неевропейски начин". Канцлерът също така е съпричастна към дилемата на Камерън как да продаде реформирания Брюксел на скептичните британски гласоподаватели и иска да запази целостта на ЕС в момент, когато Лондон заплашва с напускане.

Затова първоначално Меркел заяви: "В крайна сметка ще има относително широк спектър от имена на масата." Но германската преса усети шикалкавене и беше необичайно остра към нея. Същевременно тя показа, че не смята въпроса за британското членство в ЕС за тривиален: "Мисля, че е недопустимо колко лесно някои хора казват, че е все едно дали Великобритания ще остане в ЕС или не."

Германските медии обаче припомниха, че Меркел всъщност каза на избирателите да използват гласа си, за да подкрепят Юнкер. И сега тя не може да се отметне, без да накърни волята на електората. И все пак остава спорно дали Юнкер има легитимен мандат. Дори в Германия малка част от гласоподавателите могат да го идентифицират и няма много доказателства, че хората са пуснали бюлетина с мисълта за бъдещия председател на ЕК. Това обаче не попречи на някои политици да говорят за "подмяна на вота".

Всичко зависи от Меркел

Камерън има някои съюзници, макар вероятно не достатъчно, за да блокира Юнкер. Над 20 ръководители на правителства се обадиха на бившия премиер на Люксембург, за да изразят подкрепата си. Така че всичко зависи от Меркел. Ако тя продължи да стои зад Юнкер, почти сигурно е, че Камерън ще загуби, а той вложи много в тази битка. Ако не може да спечели подкрепата за по-дързък и гъвкав реформатор начело на ЕК, как ще успее да убеди избирателите, че може да договори един променен ЕС, в който Великобритания трябва да остане.

Победа на Юнкер ще означава и промяна в баланса на силите, ощетявайки ръководителите на правителствата за сметка на ЕП, който подкрепя по-близката интеграция. Това ще даде повече власт на ЕП в момент, когато Камерън иска повече правомощия за националните парламенти.

Някои експерти предполагат, че на европейската среща следващата седмица лидерите ще дискутират реформиран дневен ред за следващата ЕК, преди да решат кой да я оглави. Трудността пред Камерън е, че това не е само битка за една Европа, която да бъде по-конкурентоспособна и да постига растеж и заетост. Той иска една Европа, която дава повече правомощия на отделните държави.

В крайна сметка това е битка между две различни визии за ЕС. От една страна, са тези, които настояват за по-близък съюз и по-голяма роля на ЕП. А от друга – онези като Камерън, които смятат, че "Брюксел е станал прекалено голям, прекалено командващ и прекалено бъркащ се". Въпросът е дали тези две позиции могат да постигнат компромис.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cap_shakespeare avatar :-?
    Captain Shakespeare
    • - 2
    • + 13

    Европа, без дълбока политическа, военна и икономическа интеграция ще олицетворява баснята за "Орел, рак и щука...."

    Нередност?
  • 2
    motochristo avatar :-|
    motochristo
    • - 1
    • + 9

    Всеки от споменатите политици си мисли на 1. място за вътрешната политика, когато говори или действа на ниво "ЕС", което показва, че повечето възприемат ЕС като вътрешнополитически феномен.
    За разлика от България, в която мнозинството продължава да усеща ЕС като нещо там далечно и външно.
    На практика европейската интеграция е много по-напред, отколкото сме способни да осъзнаем, и вече си има своя динамика. Няма как да бъде спряна, колкото и да политиканстват англичаните.

    Нередност?
  • 3
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 1
    • + 6

    Ако за Великобритания сега е добре да е по-самостоятелна,за страни
    като България,за които дисциплината и спазването на правилата не са силата им,трябва по- бъркащ се и по-командващ Брюксел.

    Нередност?
  • 4
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#1] от "Captain Shakespeare": изключително точно, а и икономическите реалностти са в подкрепа на интеграцията.

    Нередност?
  • 5
    nogica avatar :-P
    nogica
    • - 1
    • + 6

    Без ЕС цяла Европа духа супата.Няма победители само загуби.
    Разделяй и владей
    Римляните са го измислили

    Нередност?
Нов коментар