🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дългото пътуване на Хилъри Клинтън

Още преди да е обявила официално дали ще се влезе в битката за Белия дом през 2016 г., тя вече е кандидатът, с когото всички се съобразяват

Марката "Клинтън" и стоящата зад нея мощна изборна машина и мрежа от донори само очакват сигнал, за да се задействат
Марката "Клинтън" и стоящата зад нея мощна изборна машина и мрежа от донори само очакват сигнал, за да се задействат
Марката "Клинтън" и стоящата зад нея мощна изборна машина и мрежа от донори само очакват сигнал, за да се задействат    ©  reuters
Марката "Клинтън" и стоящата зад нея мощна изборна машина и мрежа от донори само очакват сигнал, за да се задействат    ©  reuters

Самата тя продължа да повтаря, че все още не е решила. Но за всички останали нещата се свеждат до това не дали, а кога Хилъри Клинтън ще обяви, че влиза в битката за Белия дом.

Въпреки че до следващите президентски избори в САЩ остават още две години, тя не може да избяга от въпроса ще опита ли отново, след като през 2008 г. беше победена от Барак Обама в титаничната надпревара за президентската номинация на Демократическата партия. Внимателно дирижираната обиколка за представяне на новата й книга "Hard Choices" ("Трудни решения"), посветена на годините й като държавен секретар, бе изтълкувана като начало за кампанията й за Белия дом. И макар Хилъри да дава уклончиви отговори по темата, никой друг от претендентите сред демократите не смее да хвърли ръкавицата и към някогашната първа дама се сипят критики, че е блокирала ринга. А в лагера на републиканците се питат най-вече дали Хилъри може да бъде победена и от кого.

Така още преди да е обявила официално дали ще се включи в надпреварата, тя вече е кандидатът, с когото всички се съобразяват. Преди да стане президентът, когото всички ще запомнят (за предпочитане не само с факта, че би била първата жена на този пост), е нужно още много.

Всички срещу Хилъри

Силните страни на Хилъри Клинтън са очевидни - трудно е да се намери друг потенциален кандидат за президент, който е толкова закален в битки и готов да се впусне в надпреварата. Като някогашна първа дама тя знае как се случват нещата в Белия дом. Като бивш сенатор е била потопена в националната политика и коридорите на Конгреса. Като доскорошен държавен секретар е в свои води в международната дипломация. А марката "Клинтън" и стоящата зад нея мощна изборна машина и мрежа от донори само очакват сигнал, за да се задействат.

Но освен много почитатели Клинтън има и много врагове. Които, дори още преди да се кандидатира, вече започнаха да я нападат. Тя излезе от Държавния департамент в края 2012 г. с рейтинг на одобрение от 70% (по-висок в сравнение с всеки друг неин предшественик от 1948 г. насам с изключение на Колин Пауъл) и с едно-единствено петно - атаката от 2011 г. срещу консулството на САЩ в Бенгази, при която загинаха посланикът в Либия Кристофър Стивънс и още трима американци. Но колкото и републиканците да се опитват да политизират тази трагедия и да се стараят тя да продължава да присъства в медиите, до 2016 г. гласоподавателите най-вероятно ще са се уморили от нея. Засега големи поражения няма – според допитване на ABC News и в. Washington Post, година и половина след като е напуснала Държавния департамент 59% от американците одобряват мандата й там, а 67% са на мнение, че тя е силен лидер.

Но атаките няма да спрат с това. И скорошното подмятане на Карл Роув, някогашният съветник на Джордж У. Буш, че Хилъри вероятно е претърпяла мозъчно увреждане през 2012 г. – не особено деликатно привличане на внимание към възрастта на Клинтън, която през 2016 г. ще е на 69 – е индикатор колко отровни и грозни може да бъдат ударите срещу нея.

Самата тя с една непремерена реплика даде повод за нова офанзива. Когато в интервю за ABC каза, че в момента, в който със съпруга си Бил Клинтън са напуснали Белия дом, са били "тотално разорени", симпатизиращите на републиканците медии не закъсняха с реакциите. Fox News ехидно коментираха, че въпреки заплатата от 200 000 долара на Бил семейство Клинтън са били обременени с огромни сметки заради разследванията около аферата "Уайтуотър" и скандала с Моника Люински. И подметнаха, че "бившите президенти заедно с първите дами са наясно, че са добре продаваема стока", като поясниха, че и Бил, и Хилъри си осигуряват добри хонорари от писане на автобиографии и изнасяне на речи, а от друга страна, "Чичо Сам покрива голяма част от сметките им за поща, телефон и наем на офис пространство".

С идеята, че са намерили ахилесовата пета на Хилъри, опонентите й започнаха да дебнат за поредното доказателство на тезата си, че тя няма място в Белия дом, защото е лишена от досег с обикновените хора и не може да е съпричастна на тревогите и проблемите им. Не след дълго в изданието Politico излезе сводка от заплатата на дъщерята на семейство Клинтън, Челси, за работата й като специален кореспондент в телевизия NBC (от NBC са отказали да коментират договора на Челси). При средна кореспондентска заплата в Америка между 50 и 60 хиляди долара на година, в някои случаи дори под 40, за Челси Клинтън се предполага, че е получавала 600 хиляди. В Twitter публикацията получи голям отзвук и потребители шеговито заключиха, че това е пример за сбъдване на американската мечта – от семейство на разорени родители до заплата от 600 хиляди долара.

Хилъри сама призна, че коментарът й не е бил съвсем подходящ, но уточни, че със съпруга си са дължали над 10 милиона долара. И все пак това я прави уязвима. Пред в. Washington Post пожелали да останат анономни съветници, работили за кампанята на Обама, коментираха, че финансовият статут на семейство Клинтън може да се превърне във въпрос. И той да бъде използван срещу нея по начина, по който Обама атакува републиканския кандидат Мит Ромни през 2012 г., описвайки го като живеещ в друг свят плутократ във време на икономическа несигурност.

"Образът на богаташа винаги е бил използван в президентските кампании. Това стана при Мит Ромни и при Джон Маккейн. Маккейн не можеше да посочи броя на къщите си. Този аргумент се използва, за да се покаже, че кандидатът е откъснат от действителността. Имаше го и при Обама, който беше обвинен в прекалена обвързаност с интелектуалните кръгове. Подобни обвинения бързо отшумяват, защото не се смятат за съществени", казва пред "Капитал" д-р Алън Лаудън, преподавател по президентска риторика в университета "Уейк Форест".

Тя (ли) е

Освен спрямо противниците си Хилъри ще трябва да се позиционира и в рамките на собствената си партия. Една от темите за демократите например са правата на гей двойките. Докато през 2008 г. беше против гей браковете, сега пред CNN Хилъри уточни, че е "еволюирала". По друг важен за либералите въпрос - легализирането на марихуаната - Клинтън коментира, че това решение трябва да се вземе от съответния щат. Което беше изтълкувано и като реверанс към една от ценностите на републиканците – по-малка намеса на федералното правителство. Всичко това само затвърждава имиджа на Хилъри Клинтън като центристки кандидат, привлекателен за по-широк спектър извън твърдото ядро на демократите.

Но най-голямото съмнение е дали тя би успяла да сложи край на парализиращата политическа поляризация във Вашингтон. Възходът на Чаеното парти тласка републиканците към радикални позиции, а на фона на разочароващата икономика популизмът в редиците на демократите набира сила.

Предизвикателство за Хилъри ще бъде и как да се разграничи от Обама, без да изглежда нелоялна и да отблъсне избирателите на демократите. Тя вече го е правила по темата със Сирия например, по която твърди, че ревностно е защитавала различията си с президента. "Когато тя беше държавен секретар, усещането беше, че не позволяваше на Белия дом да определя външната политика", припомня д-р Лаудън. Но решаващото ще бъде дали Хилъри ще успее да покаже своя визия за справяне с болезнено бавното възстановяване на икономиката, безработицата и социалното разделение. Американската средна класа е изплашена и несигурна за бъдещето си. И по всичко изглежда, че това ще е полето, където ще бъде спечелена или изгубена следващата битка за Белия дом.

*Авторът е кореспондент на БНР в САЩ. Текстът е написан специално за "Капитал"

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 3

    Вече се съобразяват с Челси. Явно има тенденции за формиране на политически династии които са в състояние да привлекат необходимите огромни инвестиции (последните избори се вътяха над 1 милиард на кандидат на финала) за инсталирането на подходящия за интересите на по- силните за момента групировки на корпоративния капитал.

    Нередност?
  • 2
    maren avatar :-|
    maren
    • - 2

    От Европейска гледна точка, аз мисля, че Хилъри Клинтън може да защити реномето на човек, който знае как да се справи с проблемите на средната класа, ако покаже адекватна реакция на изключване от попадане в същия проблем, с който се бори, например задлъжняването.

    В една подборка на Фигаро от 25ти юни, 2014, за защитата на Хилъри Клинтън от обвинения в склонност към "задлъжняване", изданието цитира професора по политическа история от Принстън, Джулиън Зелцър, който счита, че Хилъри Клинтън трябва да се "концентрира върху политиката, поради това,че има досие, което показва, по-скоро добра защита на средната класа."
    Оценката идва навреме и на място, за да конкретизира един план, представен на конференция в Денвър и засягащ помощ за наемане на млади хора през партньорства с големи предприятия като JPMorgan Chase, Microsoft, Marriott и Gap.
    Формулата, която в Европа би довела до социални харчения без полза за безработните млади хора и със свръхнатоварване на компаниите, в полза на временна слава на обикновено леви управления, тук има вътрешна корекция.
    Според Зелцър, цитиран от Фигаро, акцента в този план, би трябвало да показва как компаниите се включват в борба, която ги лишава от благосклонност и протекции (на държавата).

    Нередност?
  • 3
    maren avatar :-|
    maren
    • - 4

    Може ли господин Младен Петков, автор на статията "Дългото пътуване на Хилари Клинтън" да обясни, каква е причината за алитеративно натрупване на "п" и "пр" в изречението: "Но най-голямото съмнение е дали тя би успяла да сложи край на парализиращата политическа поляризация във Вашингтон."
    Друг път съм срещала негови статии с натрупване на "у", но този път е прекалено звучно. Питам за формалността на израза, в смисъл да не би да съм изпуснала нещо сензационно във всъщност много сериозната предизборна ситуация в Белия Дом?

    Нередност?
  • 4
    izabell avatar :-P
    izabell
    • - 1
    • + 1

    Успех Хилари в битката за Белия дом,но се постарай ако спечелиш Бил да си остане вкъщи;)

    Нередност?
  • 5
    sinosuida avatar :-|
    sinosuida
    • - 1

    "В царството на слепите и едноокият е цар"-мисля,че с това мога да се обобщи извода от статията...САЩ не са имали "солидни" политици от времето на Рейгьн и Кисинджьр,хората които ги представляват в момента са пьлни палячовци.Включително Мадам Клинтьн-неведньж коментарите й по наболели теми са предизвиквали изумление и вьпросителни около психичното й равновесие.

    Нередност?
Нов коментар