🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как се преговаря за мир с мъглявина

Разпръснатата структура на "Хамас" затруднява излизането с единна позиция

Лидерът на "Хамас" Халед Мешаал заедно с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани и палестинския президент Махмуд Абас (от дясно на ляво)
Лидерът на "Хамас" Халед Мешаал заедно с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани и палестинския президент Махмуд Абас (от дясно на ляво)
Лидерът на "Хамас" Халед Мешаал заедно с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани и палестинския президент Махмуд Абас (от дясно на ляво)    ©  Reuters
Лидерът на "Хамас" Халед Мешаал заедно с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани и палестинския президент Махмуд Абас (от дясно на ляво)    ©  Reuters

Израел и "Хамас" може и да договориха примирие в ивицата Газа с посредничеството на Египет, но остават много неизвестни. След 50 дни на бойни действия, при които убитите са над 2200 души - мнозинството от тях са палестинци, постигнатото споразумение предполага облекчаване на граничния контрол от израелска и египетска страна с цел преминаване на хуманитарни доставки и строителни материали в Газа и разширяване на палестинската риболовна зона. На преговори в Кайро след месец ще бъдат засегнати както палестинските претенции за изграждането на пристанище в Газа и освобождаването на затворници от "Хамас", така и израелските искания за разоръжаването на групировката.

Но живеещият в изгнание в Катар лидер на "Хамас" Халед Мешаал вече заяви, че групировката няма да предаде оръжието си по силата на никакво мирно споразумение и ще продължи да се противопоставя на Израел, докато не бъдат удовлетворени всичките й искания. Той коментира, че сегашният военен конфликт между двете страни няма да бъде последен, и го нарече "крайъгълен камък за постигане на целите ни". 

Липса на единно послание

За постигането на дългосрочно примирие пречи и самата структура на "Хамас", пише Reuters. Групировката е създадена от едва седем души в Газа, но днес е заприличала на мъглявина със съзвездие от политически и военни лидери в целия арабски свят, което затруднява способността й да изпрати единно послание по време на мирните преговори.

За по-малко от 30 години това, което бе местна ислямистка групировка, се разшири извън границите на Газа. Но разпръсната й структура и сложните линии за комуникация създават объркване и проблеми при координирането на дейността. Пример за това са действията на лидера на "Хамас" на Западния бряг, който живее в изгнание в Турция. Миналата седмица той пое отговорността за убийството на тримата израелски младежи през юни, което индиректно доведе до настоящия конфликт. Първоначално това твърдение беше отречено от бойци от "Хамас", но в крайна сметка Мешаал призна, че групировката е извършила убийствата. "Ние не знаехме предварително за тези действия, предприети от тази група членове на "Хамас". Но разбираме, че хората са разстроени от окупацията и потисничеството и предприемат всякакви действия. Политическото ръководство на "Хамас" не бе наясно с всички тези подробности. Научихме за тях по-късно", заяви Мешаал пред Yahoo News. 

Подобни проблеми се появиха и при договарянето на временното 5-дневно спиране на огъня по-рано този месец в Кайро. Преговарящите от страната на "Хамас" се отправиха в различни посоки, за да се консултират за следващите си действия. Някои отидоха в Катар при Мешаал, други останаха в египетската столица, където се намира вторият в йерархията на групировката, а трети се върнаха в Газа. И когато се появиха позитивни сигнали за възможно примирие, говорител на военното крило на "Хамас" отхвърли изцяло преговорите. "Палестинската делегация трябва да напусне Кайро незабавно и да не се връща. Всяко споразумение няма да ни обвърже по никакъв начин", заяви той.

Набираща популярност

Групировката "Хамас", която означава Ислямско съпротивително движение, е основана през 1987 г. Първоначално е издънка на "Мюсюлмански братя" в Египет, но бързо набира популярност по време на първата палестинска интифада. Нейният устав, публикуван през 1988 г., призовава за унищожаването на Израел и за създаването на ислямска държава на територията на цялата историческа Палестина. Разпространението й извън Газа, окупирана от Израел от 1967 до 2005 г., е предимно в резултат на желанието за обединение с палестинската кауза за създаването на държава в окупирания Западен бряг, но също така и заради израелските усилия за унищожаване на групировката.

Въпреки че Мешаал е признат за ясния ръководител на "Хамас", неговата невъзможност да отиде в Газа или в Западния бряг, тъй като е в изгнание от 37 години, означава, че понякога е външна фигура по отношение на случващото се там. Освен това опитът му е по-скоро политически, отколкото военен. В същото време влиянието на военното крило на "Хамас", чийто ръководител е Мохамед Деиф, нараства. И в някои аспекти то засенчва политическото крило.     

Междувременно се правят опити за единна позиция между "Хамас" и други палестински фракции като "Фатах". За тази цел Мешаал наскоро се срещна с палестинския президент Махмуд Абас. Но дали той може да поддържа единството на всички елементи на "Хамас" – политическите и военни крила, както и лидерите в Газа, Западния бряг, Кайро, Истанбул и другаде, остава да видим. "Никой не решава сам в "Хамас". Има гласуване и мнозинството управлява. Крайното решение остава това на ръководителите", обяснява анализаторът от Газа Хамза Абу Шанаб.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    comandante avatar :-?

    От убитите над 2000 души повечето са цивилни , жени и деца !
    Зверството на Ираел е много разстройващо !
    Само напишете на търсачката за изображения gaza
    Няма оправдание за масовите убийства на деца , жени и старци ! Международната общност до кога ще си затваря очите за зулумите на Израел и САЩ?


    Нередност?
  • 2
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 3
    • + 8

    Една израелска поговорка гласи"Ако Хамас обяви край на военните действия и мир с Израел, мирът ще настъпи след един час, ако Израел обяви разоръжаване, Израел ще прекрати съществуването си след един час." Докато Хамас и спонсориращите ги страни не признаят правото на държавата Израел да съществува мир няма да има, само серии от примирия като антракти на военните действия. Задавате ли си въпроса защо израелските учени разработиха системата Железен Купол, която практически е неприложима към друг тип ракетни снаряди освен тези изстрелвани от Хамас - със сравнително малък радиус на действие и ниско технологично равнище (независимо от увеличената дистанция на стрелба)? 7.2 милиона население също има право на живот, нали? И друго, има много роляма разлика между философията на американските евреи и тези от Израел: първите искат да бъдат съжалявани и почитани като наследници на жертвите на Холокоста, вторите вярват в борбата за оцеляване на народа и страната с всички средства. И последно, дали мислите че ако се ликвидира Израел в Близкия Изток ще настъпи мир и ще ни заобичат нас, немюсюлманите?

    Нередност?
  • 3
    klimentm avatar :-|
    klimentm
    • + 5

    Хамас е гнездо на змии.Арафат си отиде милионер с откраднати пари.Новите са същите.

    Нередност?
  • 5
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити

    Не ревете за ислямистите...

    Нередност?
  • 6
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 1

    До коментар [#3] от "klimentm":

    Приятелю, Арафат живя дълго защото вув Фонда на Председателя на ПЛО, за който само той имаше кодовете, имаше 35 милиарда долара, отделно неговата строителна компания във арабските страни му направи 190 милиона. Много интересен момент е търговията на ръководството на ПЛО след смъртта на Арафат за кодовете на сметките. Тя направи доста добра сделка и остана да живее с дъщеря си в Париж като една от най- богатите млади вдовици.

    Нередност?
  • 7
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 1

    Извинете, исках да кажа " търговията или пазарлъка на вдовицата на Арафат с ръководството на ПЛО след смъртта на Арафат"

    Нередност?
  • 8
    klimentm avatar :-|
    klimentm

    До коментар [#6] от "daskal1":

    Да, спомням си историята с куфарчето така е.Фатима Арафат си оказа ловка като мъжа си.

    Нередност?
Нов коментар