🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европарламентът отхвърли кандидата на Словения за комисар

Несполучливото изслушване накара бившия премиер Аленка Братушек сама да оттегли номинацията си

Братушек е разследвана в родната си Словения по подозрения за конфликт на интереси и на практика се самономинира за престижния пост
Братушек е разследвана в родната си Словения по подозрения за конфликт на интереси и на практика се самономинира за престижния пост
Братушек е разследвана в родната си Словения по подозрения за конфликт на интереси и на практика се самономинира за престижния пост    ©  Reuters
Братушек е разследвана в родната си Словения по подозрения за конфликт на интереси и на практика се самономинира за престижния пост    ©  Reuters

Европейският парламент отхвърли в сряда кандидатурата на бившия словенски премиер Аленка Братушек за еврокомисар с ресор "Енергиен съюз". С голямо мнозинство 112–113 евродепутатите гласуваха срещу номинацията й след изслушването й, което се смята за едно от най-несполучливите в екипа на председателя на еврокомисията Жан-Клод Юнкер, съобщи специализираното издание EUobserver.

Братушек е разследвана в родната си Словения по подозрения за конфликт на интереси и на практика се самономинира за престижния пост. Братушек, която влезе в словенската политика през 2011 г., беше остро разкритикувана, предимно от зелените евродепутати, че не дава конкретни отговори как точно ще допринесе за изграждането на енергиен съюз в ЕС. Тя подаде оставка като премиер през пролетта тази година, след като беше свалена от лидерския пост на партията си "Позитивна Словения". Докато все още изпълняваше длъжността премиер, Братушек беше номинирана за еврокомисар. Властите в Любляна представиха три предложения за еврокомисар, сред които Братушек, от които Юнкер да избере. Словения гласува на предсрочни избори и министър-председател стана новото лице в политиката Миро Церар.

Сложно, по-сложно, ЕС

В духа на сложните структури и процедури в Европейския съюз въпреки недвусмисленото отхвърляне на кандидатурата на Братушек от европарламента в четвъртък все още не е напълно сигурно, че тя няма да е словенският еврокомисар в екипа на Юнкер. След проблемното изслушване се появиха твърдения, че тя сама ще оттегли кандидатурата си, които своевременно бяха отречени от говорителката на Юнкер Наташа Берто. Според EUobserver Юнкер счита, че отношението към Братушек е било нечестно, тъй като тя не е получила възможност за второ изслушване, като британеца Джонатан Хил например.

В четвъртък говорителят на Юнкер Маргаритис Шинас обяви, че Братушек формално остава кандидат за еврокомисар, тъй като европарламентът е отложил за следващата седмица заседанието на председателския си съвет, на което трябва да бъде определена окончателната оценка от изпитите на кандидатите за еврокомисари. В същото време словенският премиер Церар обяви, че до два-три дни ще намери нов кандидат за еврокомисар. Час по-късно самият Юнкер обяви, че Братушек сама оттегля кандидатурата си. По този начин тя улеснява председателя в усилията за формирането на финалния състав на екипа му. Юнкер заяви, че е води разговори с властите в Словения за излъчването на нов кандидат. Той ще трябва да бъде одобрен от страните членки.

Екипна работа

В зависимост от евентуалната нова номинация председателят на ЕК вероятно ще трябва да прави рокади с ресорите в екипа си. Това може да се наложи и заради унгареца Тибор Наврачич, за когото евродепутатите решиха, че може да остане комисар, но не и по култура, образование, младежта и въпросите на гражданството. Целият процес може да попречи на новия състав на еврокомисията да встъпи в длъжност на 1 ноември.

Потенциални наследници

Сред потенциалните наследници са досегашният словенски еврокомисар Янес Поточник, който може да остане на поста за четвърти мандат, Виолета Булц, скоро назначена за министър на развитието и стратегическите проекти, и външният министър Карл Ерявец. Междувременно от Европейската народна партия призоваха Словения спешно да номинира друга жена за еврокомисар, например Таня Файон. Сходна позиция изразиха и от групата на социалистите и демократите, които също подкрепиха идеята Братушек да бъде изместена от Файон, дългогодишен евродепутат. Юнкер успя да спази обещанието си да има поне девет жени в еврокомисията, той би искал Братушек да бъда заменена от друга дама, отбелязва агенция Reuters.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-P
    xyha

    Трябва да се направи статистика за всеки политик в ЕС и връзките му за конфликти . Резултатът май ще е 99 към 1 . Единицата е за ББ :-)

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 1

    става все по интересно :-)

    Нередност?
  • 3
    vasileva_24 avatar :-(
    someone
    • - 2

    Е, поне няма само ние да сме се изложили с номинацията на Румяна Желева, ако може да се смята това за успокоение...

    Нередност?
  • 4
    pp90 avatar :-P
    pp90
    • + 1

    Някак си се сетих за Стани-Шеф хахаха

    Нередност?
Нов коментар