🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България е с ресор "бюджет" и вицепрезидентско място в новата Европейска комисия

Кристалина Георгиева ще контролира всички инициативи на комисията "Юнкер" и ще работи с всички комисари

България получава вицепрезидентски пост в новата Европейска комисия и влиятелното портфолио "Бюджет и човешки ресурси". Това стана ясно днес от официалното публикуване на разпределението на комисията "Юнкер". Кристалина Георгиева все пак получи портфолиото, което й беше обещано още след като стана ясно, че няма да бъде Върховен представител по външната политика - пост, на който застана италианката Федерика Могерини. Няколко изтекли по-рано органограми й даваха портфолиото "Данъчна политика и борба с измамите", но източници на "Капитал", близки до преговорите до последно настояваха, че Жан Клод Юнкер е обещал позицията на Кристалина и не е настъпила промяна в плановете.

Кристалина Георгиева, освен фактически финансов министър на новата Комисия, ще бъде и един от шестте "супер-комисари" в новата комисия, които ще надзирават работата на други комисари в свързани области. "Кристалина Георгиева има мрежа от контакти по целия свят и е добре позната в Брюксел. Тя ще работи с всички останали комисари", обяви Юнкер.

Георгиева е във впечатляваща компания - освен нея, всички останали вицепрезиденти на комисията "Юнкер" са бивши премиери или външни министри на страните си. Това са бившияt латвийски премиер Валдис Домбровскис като отговарящ за еврото и социалния диалог, бившият естонски премиер Андрус Ансип, който ще отговаря за дигиталния общ пазар, бившият финландски премиер Юрки Катайнен - заетост, ръст, инвестиции и конкурентоспособност, бившият словенски премиер Аленка Братушек, която е натоварена с отговорното портфолио "Енергиен съюз", бившият холандски външен министър Франс Тимерманс - по-добра регулация и върховенство на закона и Федерика Могерини, която беше италиански външен министър. 

Тимерманс ще бъде дясната ръка на Юнкер, обяви председателят на комисията. "Той ще бъде и мой заместник, ако не съм способен да съм някъде", допълни Юнкер. Кристалина Георгиева ще бъде вторият по важност заместник на комисията - тя и Тимерманс ще работят с всички комисари. Останалите вицепрезиденти ще бъдат един вид "супервайзери" на групи от комисари, обясни бившият люксембургски премиер. "Имам екипа да се справя с предизвикателствата", заяви Юнкер при представянето им.

Франция все пак получава поста, за който се бореше - Пиер Московиси ще бъде комисар по финансовите и монетарни въпроси, като ще работи заедно с Домбровскис и ще надзирава директно ситуацията в еврозоната. Румъния също отбелязва победа - нейният комисар Корина Крецу ще надзирава "Регионална политика", която отговаря за повечето от европейските фондове. Великобритания пък получава портфолиото за финансови регулации и капиталови пазари, което е от изключителна важност за Лондон - това показва, че Юнкер се надява да привлече обратно британците на масата на общите решения за съюза, преди те да решат да се отделят от него.

След като Швеция критикува решението на Юнкер в по-ранния вариант да отпадне портфолиото "разширяване", в окончателният вариант то е присъединено към европейската политика на добросъседство и дадено на бившия регионален комисар Йоханес Хан.

Предизвикателствата пред Георгиева

обаче няма да са малки. Това е първият бюджет в историята на ЕС, който е по-малък от предишния. Кризата не е приключила, а въпросът за фискалната строгост и по-ниските разходи все още е ключов за много от държавите-членки. Това, коментира добре запознат дипломатически източник на "Капитал", е огромно доверие от страна на държави като Германия и Холандия за българския комисар. Според него става дума и за лично доверие от страна на Юнкер. Самият той е бивш финансов министър и дефакто й поверява портфолиото на финансов министър в комисията си.

В официалния прес-рилийз на Комисията се казва, че "Кристалина Георгиева ще наблюдава всички инициативи, за да одобрява техните бюджетни и и административни ефекти, и да подсигури, че всички ресурси се разпределят максимално ефективно. Тя ще отговаря и за модернизацията на европейската администрация".

Изслушванията на комисарите ще започнат съвсем скоро и ако бъде одобрена от Европейския парламент през октомври, комисията ще започне работа от 1 ноември 2014 г.

Още няколко важни имена

Домбровскис


43-годишният латвийски икономист е идеалният образ на политик-технократ. Той беше финансов министър на Латвия от 2002 г. до 2004 г., след което прекара пет години като евродепутат. През 2009 г. обаче Домбровскис се завърна триумфално на родна сцена, като пое позицията на премиер в разгара на тежка криза. Предприетите тежки финансови мерки, както и строги реформи извадиха латвийската икономика от ръба на фалита и Домбровскис беше преизбран. 

Латвиецът беше дори кандидат за мястото на Жан-Клод Юнкер, както и за председател на Европейския съвет, но след оттеглянето му, е бил предвиден за висока позиция в комисията.

Московиси

Московиси беше първо евродепутат, а после мениджър на кампанията на Франсоа Оланд за президентските избори през 2012 г. След това беше назначен за финансов министър, но бе махнат през април тази година, след сриването на рейтинга на президента и правителството, заради продължаващите икономически проблеми във Франция. Германия не беше особено съгласна с назначението му за комисар по финансовите и монетарни въпроси, тъй като Московиси не подкрепя идеята за твърде тежки ограничения в бюджетните разходи. Франция обаче изтъргува позицията му, като убеди ПЕС да не се борят за председател на Европейския съвет и подкрепи Доналд Туск.

Тимерманс

Новият първи зам.-председател е опитен в сложните отношения и баланси на сили и интереси в Брюксел, страстен про-европеец, владеещ завидно добре английски, френски и руски език. Той е дипломат от кариерата, който в последния момент бе предпочетен в Холандия пред сегашния председател на Еврогрупата Йорен Дейселблум. Тимерманс е може би най-популярният холандски политик. През 80-те години е бил младши дипломат в посолството в Москва, после е работил в екипите на холандски еврокомисари през 90-те години. Научава руски език в казармата, където е обучаван за специалист по разпитване на съветски военнопленници. "Той е ветеран в дипломацията с внушителен актив, специалист по Русия и високо ценен от персонала си", казва пред "Ройтерс" Луиз вас Шайк от Clingendael – холандският Институт за международни отношения. Сега Тимерманс вероятно ще отговаря и за институционалната реформа на администрацията на Еврокомисията, наброяваща 50 000 души.

25 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 8
    • + 105

    Супер! Браво на г-жа Георгиева, въпреки всички соц. интриги тука, тя си вършеше съвестно работата и съответно бе оценена, за разлика от някои мишоци.

    Нередност?
  • 2
    pzashev avatar :-|
    pzashev
    • - 33
    • + 16

    Ужас! Толкова суета с какво сме точно място взели…не е истина! Провинциализма на малките страни с комплекси. Това което радва е, че г-жа Георгиева е достатъчно професионална за да поне малко неутрализира мижитурския имидж на повечето ни родни политици.

    Аз бих се радвал на една по-малка комисия в която кандидатите се оценяват според способностите им без значение от коя страна идват.

    Нередност?
  • 3
    objective avatar :-P
    objective
    • - 6
    • + 72

    Колко е прекрасно твой сънародник да получи толкова високо международно признание, че да те накара да си горд ! Браво,Кристалина! Успех ! Дано твоетопризнание насърчи и мотивира за успех всички българи !

    Нередност?
  • 4
    stanimir62 avatar :-|
    stanimir62
    • - 5
    • + 58

    Отлична оценка за работата и професионализма на Кристалина. Финансов министър на Европа. Това е признание. Заслужава го. Успех в новата и и още по-отговорна работа!

    Нередност?
  • 5
    stefan_st avatar :-|
    Стефан Ст
    • - 2
    • + 61

    България не е с никакъв ресор, госпожа Кристалина Георгиева е с такъв. Това не е признание за държавата ни, а за нейната работа. Ако си мисли някой, че ще има някакви привилегии за нас - греши. Това не е нашата политика, всеки да обслужва своите.

    Нередност?
  • 6
    dnk171129136 avatar :-|
    dnk171129136
    • - 6
    • + 42

    Разликата между коментарите тук и тези под статията на Днес.бг е фрапираща... Колко по-свестни хора четат Капитал. Травмиращо е колко малоумен е средностатистическият българин.

    Нередност?
  • 7
    zmuz avatar :-|
    zmuz
    • - 3
    • + 25

    До коментар [#5] от "Стефан Ст":

    "Това не е признание за държавата ни, а за нейната работа".

    Не е точно така. Г-жа Георгиева получава основно, средно и висше образование в България, там защитава и докторската си дисертация. Първите й контакти със западния свят и западните академични институции датират от средата на 80-те години, когато тя самата вече е над 30. България, българското образование и българската академична среда са дали ключов принос за да стигне г-жа Георгиева там, където е сега. За нея - поздравления от сърце, а за българо-мразците и вечно оплюващите - да си затварят плювалника и да се тровят в собствените си токсини.

    Нередност?
  • 8
    conservamus avatar :-|
    conservamus
    • - 8
    • + 9

    Браво. Колкото и смехотворно да звучи, че това е "победа за България" в контекста на ЕС, си е така чисто в емоционален план. Едно признание за нас като българи, та и за всички жени (както и да наричаме "борбата" за "равноправие" на половете) .

    Сталинка изглежда като една от доста интелигентните представители на новата комисия, и съдейки по адекватните й интервюта, портфолиото "човешки ресурси" е подходящо, предвид работата й с хора в предходната комисия.

    Е, оттук започва работата, и нека да видим дали ще заслужи мястото си, в което съм по-скоро сигурен!

    Нередност?
  • 9
    conservamus avatar :-|
    conservamus
    • - 2
    • + 9

    До коментар [#6] от "italianpower":

    бездуховен, некултурен, безпросветен, облъчван от консуматорщина, т.н. .

    Нередност?
  • 10
    the_core avatar :-|
    The Core
    • - 3
    • + 26

    Един голям, дебел среден пръст за нашия ПЕС - хамстер!

    Нередност?
Нов коментар