Москва във вихъра на конспирациите

Версиите за убийството на опозиционния лидер Борис Немцов са много. Ефектът от него обаче вероятно ще е малък

На погребението на Борис Немцов в Москва на 4 март присъстваха хиляди хора, но само няколко представители на властите. Руският опозиционер и бивш вицепремиер бе убит през нощта на 27 срещу 28 февруари на мост близо до катедралата "Св. Василий Блажени", една от основните атракции на Червения площад.

Руският президент Владимир Путин не дойде на погребението. В същия ден обаче той обяви в реч пред висши полицейски служители, че в Министерството на вътрешните работи трябва да се обърне повече внимание на разследвания на такива престъпления. "Ние трябва да отървем най-накрая Русия от позора и трагедии като тази, която преживяхме. Имам предвид дръзкото убийство на Борис Немцов точно в сърцето на столицата", каза президентът в първата си официална реакция на случилото се на метри от Кремъл. Путин обяви, че е необходимо бързо разследване на престъплението. А самото ръководство на Министерството на вътрешните работи по думите на министъра Владимир Колоколцев го очакват рокади. Източници, близки до министерството, не изключиха, че самият Колоколцев може скоро да напусне поста си, а мястото му да заеме бившият зам.-ръководител на охраната на Путин Виктор Золотов. Макар че за такива промени се говореше и по-рано, убийството на Немцов може да се превърне в катализатор за тях.

Изявлението на президента дойде ден след като един от руските опозиционни лидери Алексей Навални обвини директно Путин за убийството. "Немцов е бил разстрелян от службите за сигурност по заповед на ръководството на страната", написа в своя блог в LiveJournal Навални. Според него това се дължи на факта, че в Русия има много паравоенни групи, включително милициите на чеченския лидер Рамзан Кадиров, които спокойно се движат из страната с мълчаливото одобрение на властите.

Навални не е сам в подозренията си. Мнението, че Путин и подконтролните му служби са отговорни за смъртта на руския политик, активно се разпространява в социалните мрежи през последните дни. Името на Немцов се споменава заедно с това на известната журналистка Анна Политковская и бившия офицер от тайните служби Александър Литвиненко, които също бяха критици на Путин. И също бяха ликвидирани.

Въпреки това политологът Константин Калачев отхвърля версията за участие на Путин в убийството на Немцов. "Путин не го считаше за предател", обяснява пред "Капитал" Колачев. Подобно на други експерти той смята, че Путин, макар и да не е обичал Немцов, го е уважавал за това, че действа открито.

Според редакционна статия в либералната "Независимая газета" единствената възможност за правителството да отхвърли подозренията в съучастие е да направи разследването на случая "бързо и прозрачно". Обвиненията срещу Кремъл и Путин са до голяма степен свързани с атмосферата на секретност при разследването на убийството, смятат руски анализатори. Говорителят на следствието Владимир Маркин например заяви, че няма през цялото време да се подава информация на журналисти за разследването, за да не се навреди на делото.

Кой все пак

Засега информацията за разследването така или иначе е доста оскъдна - много експерти се опитват да разберат как са действали престъпниците, като използват само изключително лошите записи от камерите, наблюдаващи мястото. Повечето камери, които са могли да регистрират момента на убийството, са собственост на Федералната служба за сигурност (ФСС). По-рано от ФСС казаха, че Москворецкият мост, където бе извършен разстрелът, не е включен в зоната им на отговорност, но журналистите установиха, че това не е така. Още през 2010 г. мостът се е превърнал в един от обектите, които са поставени под наблюдението на охраната на президента.

Представители на опозицията, включително бившият полковник от тайните служби Генадий Гудков, обявиха пред репортери, че искат да се създаде контактна група за външен надзор на разследването. Но информиран източник на "Капитал" обясни, че в Кремъл не са във възторг от идеята.

Основният свидетел на престъплението - приятелката на Немцов Анна Дурицкая, си замина за Украйна, след като бе разпитвана в продължение на много часове от следователите. Говорителят на следствието Владимир Маркин обясни, че се разглеждат няколко версии за убийството, сред които битова, свързана с бизнес интереси, както и няколко политически, в това число "провокация" за дестабилизиране на политическата обстановка в страната. Също така се разследвала вероятността за ислямска следа или връзка със събитията в Украйна. Маркин обяви, че и от двете страни на конфликта в Украйна действат радикални групи с профашистки характер, които са "контролирани от някого". Следователите смятат, че те са способни на такова престъпление - едните от желание да накажат Немцов, подбудени от някакъв псевдопатриотизъм, а другите - за да дискредитират още повече Путин в очите на Запада.

Константин Калачев смята, че зад престъплението може да стоят "някакви ултрапатриотични клетки на средно ниво в службите за сигурност". На свой ред един от руските демократични политици от 90-те - Юрий Рижов, каза по време на погребението на Немцов, че властта си е отгледала "хунвейбини" - радикални младежи, които е ползвала, за да се справи с опозицията, а след това е загубила контрол над тях. Експертът в областта на службите за сигурност и ръководител на портала "Агентура" Андрей Солдатов обаче отхвърля възможността за националисти или радикални елементи, дори ако те са имали опит от такива елитни подразделения като специалните части на Главното разузнавателно управление (ГРУ). "В този "асортимент" не влиза изпълнението на операции с такова ниво на сложност", написа Солдатов на своята Facebook страница.

И това е...

Убийството шокира жителите на Москва - то беше обсъждано и по спирките, и в ресторантите, а в деня на погребението дори тонът на официалните телевизии стана малко по-малко пропаганден. Известният консервативен телевизионен водещ Дмитрий Кисельов обяви в своето предаване, че "Борис ще липсва".

Но тази смърт надали ще повлияе силно на обществото - тези, които подкрепят Путин, в мнозинството си се отнасяха негативно към Немцов заради категоричната му позиция в подкрепа на Киев. Либералният лагер вече гледа с тревога как поддръжниците на прокремълското движение "Антимайдан" се канят да обвинят за убийството "западни кръгове". "Имаше кратък мобилизационен ефект, когато хората излязоха на траурен митинг, но възможността за "дестабилизация" можеше да се случи само точно след убийството, а тъй като това не стана, едва ли ще има такъв ефект", смята Павел Салин, директор на центъра за политологични изследвания към Финансовия университет. "Немцов ще попадне в редиците на онези жертви като Политковская, които либералният лагер ще приписва на режима, и това е."

*Александър Братерский е руски журналист, който работи за Gazeta.ru и Moscow Times. Този текст е написан специално за "Капитал".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bitdefender avatar :-|
    bitdefender
    • - 1
    • + 8

    Кой все пак
    -------------------
    И там действа моделът "Кой".

    Нередност?
  • 2
    liubo...otdale4 avatar :-|
    liubo...otdale4
    • - 3
    • + 12


    Никой не знае кой стои зад убийството на Немцов.

    Абсолютно никой няма понятие кой стои зад убийството на Политковская.

    Ниой не знае също и кой уби Литвиненко. Упсссс ... убиецът на Литвиненко после стана депутат в на "Одна Россия" в Думата ...


    Нередност?
  • 3
    vasil62 avatar :-|
    Vasil Lazarov
    • - 6
    • + 1

    Противниците на политиката на Путин ги убиват в Русия и извън нея. За сравнение, в България, подобни убийства са рядкост. При нас, управляващите държат властта с други средства. В България няма истинска опозиция. Въпреки честата смяна на партиите в управлението на страната, водената от тях политика е почти една и съща. Нито една от тях не отговори на очакванията на хората.

    Нередност?
  • 4
    rex avatar :-|
    Иван Иванов
    • - 6
    • + 11

    Абе каква конспирация и какви теории ? То и на слепите е ясно че това е дело на кремълското джудже.

    Нередност?
  • 5
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 2
    • + 9

    Кой има мотив и възможност.Ясно кой.

    Нередност?
Нов коментар