🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Къща от рубли

Валутният крах в Русия вещае икономическа агония и още по-непредвидим Путин

Русия се готви за тежка путинова зима
Русия се готви за тежка путинова зима
Русия се готви за тежка путинова зима    ©  reuters
Русия се готви за тежка путинова зима    ©  reuters

Една от популярните в последните седмици шеги гласи: "Какво е общото между цената на петрола, рублата и Владимир Путин? Догодина всички ще ударят 63." Макар и смешна, тя вече е безнадеждно неактуална. Защото единственото вярно в нея остана, че през октомври 2015 г. руският президент ще навърши 63. Междувременно към средата на седмицата цената на петрола тип "Брент" беше паднала до под 60 долара за барел. А руската валута в най-мрачния си ден миналия вторник се срина до почти 80 рубли за долар и проби психологическото дъно от 100 рубли за евро.

Така Русия внезапно се озова в епицентъра на пълномащабна валутна криза. Графиките с движението на рублата заприличаха на полудяла кардиограма на пациент в предсмъртни гърчове. И макар паралелите с валутния крах и последвалия фалит през 1998 г. да изглеждат пресилени, случващото се ще има дълбоки последствия за икономиката, политиката и отношенията на Русия с външния свят.

"Шок и ужас" по никое време

Когато една централна банка вдигне рязко лихвата, винаги има риск това да изглежда като признак на тревога. А когато го направи посред нощ, вече мирише на отчаяние. Дошлото около 1 часа през нощта московско време на 16 декември съобщение, че основната лихва скача с 6.5% до 17%, създаде впечатлението, че оглавяваната от гуверньора Елвира Набиулина институция е безпомощна в лицето на пазарното цунами, изтрило близо половината от стойността на рублата от началото на годината. Резултатът - руската валута се срина с нови 11% в рамките на ден, който ще остане в историята й като "черния вторник". "Ситуацията е критична. Дори в най-големите си кошмари само преди година не можех да си представя, че подобно нещо е възможно", призна подуправителят на Руската централна банка (РЦБ) Сергей Швецов. И обясни, че на драматичното среднощно заседание ръководството на институцията е избирало "между много лош и много, много лош" вариант.

"Решението на централната банка в известен смисъл наля масло в огъня. Първо, то изпрати сигнал към пазарите, че отливът на капитали достига кризисни пропорции. И, второ, засили търсенето на кредити от домакинствата, опитващи се да си осигурят заеми, преди лихвите да излетят още по-високо. Освен това накара повече хора и компании да обърнат депозитите си в долари", обяснява пред "Капитал" д-р Константин Гурджиев, преподавател по финанси в дъблинския Trinity College.

Зад имплозията на рублата стои комбинация от външни и вътрешни фактори - поевтиняването на нефта, западните санкции срещу Москва и лошото управление на руската икономика. "Дългосрочната причина за кризата е абсолютната липса на икономически реформи и съответно продължаващата зависимост от петрола и газа", казва пред "Капитал" Йорг Форбрих, анализатор от German Marshall Fund. Когато нефтът формира 10% от БВП на една държава и половината от приходите в бюджета й, няма как стръмният спад на цените му от лятото насам да не боли. "Това намали прилива от твърда валута. В допълнение дойде ускореният отлив на капитали, достигащ до 120 млрд. долара тази година, и отрязването на достъпа на руските компании до глобалните финансови пазари, като и двете неща са резултат от политическата конфронтация със Запада, провокирана от Москва", обобщава Форбрих. Казано с други думи, руснаците получиха сметката за анексирането на Крим и войната в Украйна.

Предположенията какво дръпна спусъка и превърна продължаващия с месеци в синхрон с котировките на петрола спад на рублата в колапс сочат към "Роснефт". Тежко задлъжнелият и ударен от санкциите държавен нефтен гигант, контролиран от близкия до Путин Игор Сечин, на 12 декември пласира деноминирани в рубли облигации на стойност 11 млрд. долара, изкупени от няколко руски банки. Странното е, че това се случва при по-благоприятни условия от тези, при които държавата може да тегли кредити. Още по-странно е, че РЦБ моментално приема облигациите като обезпечение, срещу което закупилите ги могат да заемат средства от самата централна банка.

Както обяснява в статия за в. Financial Times бившият ректор на Московската икономическа школа и настоящ професор в Sciences Po в Париж Сергей Гуриев, сделката изпраща няколко опасни сигнала към инвеститорите. Първият е, че приоритетът на Москва не е да се бори с надхвърлящата 9% инфлация и да стабилизира рублата, а да подкрепя "Роснефт". Вторият е, че РЦБ е готова да използва съмнителни и опасни за банковата система схеми, за да подкрепя управлявани от приятели на Путин държавни компании. И третият е, че насред бурята Русия се носи без капитан, защото централната банка и правителството не разбират колко сложна е ситуацията и нямат стратегия как да излязат от нея.

Както преди или по-добре

А нещата няма изгледи да се подобрят от само себе си. Както обяснява Мат О'Брайън в блога на в. Washington Post, Русия е хваната в нещо като параграф 22. Икономиката й има нужда от ниски лихви, за да може да мръдне нагоре, но на задлъжнелите руски компании им трябват високи лихви, които да побутнат рублата нагоре и да направят по-евтини всички тези долари, които те са взели назаем. Така, каквото и да направят властите, Русия е обречена. Ако не бяха вдигнали лихвите, рублата щеше да продължи да копае дъното, инфлацията да скочи и щеше да има фалити на големи компании, но поне растежът нямаше да бъде задушен. Вместо това те избраха шоково повишаване, което ще запрати икономиката в дълбока рецесия (прогнозата на РЦБ е за свиване с между 4.5% и 4.7% догодина, ако цената на петрола остане на 60 долара за барел) и няма гаранция, че ще спре девалвацията въпреки затишието в средата на седмицата.

"Фундаменталните причини за кризата остават неадресирани и сегашното успокоение може да се окаже временно, ако РЦБ и правителството не предприемат по-драстични мерки", казва д-р Константин Гурджиев. Според него една от тях е ограничен капиталов контрол, който да спре доларизацията на депозитите и изтичането на средства навън. Трупането на дългове от компании и банки обаче изисква друго лекарство - например временно замразяване на лихвените плащания по заеми за директно ударените от санкциите фирми, за да избегнат фалит. "И двете решения са от типа, който наричаме "ядрени опции", и за момента руското правителство ги избягва. Но ако кризата отново пламне, дори те трябва да бъдат сложени на масата", смята преподавателят от Trinity Collegе.

Въпреки драматизма паралелите с краха преди 16 години са пресилени. "Сценарий тип фалит като през 1998 г. не е на хоризонта. Руските валутни резерви предполагат, че страната може да издържи на комбинацията от евтин петрол, бягство на капитали и западни санкции почти две години", смята Йорг Форбрих. Като дължината на периода зависи от това дали нефтът ще остане на сегашните нива, или ще слезе още надолу, дали санкциите ще останат в сила и дори ще бъдат продължени и засилени и доколко правителството в Москва ще успее да свие бюджетните разходи. "Но дори и в най-лошия случай нещата ще станат наистина тежки едва през лятото догодина", смята анализаторът от German Marshall Fund. Във валутния резерв на Русия все още има 370 млрд. долара (макар не всички от тях да са бързо и лесно достъпни), но и външен дълг (държавен и корпоративен) в размер на над 600 млрд. долара.

Колко опасна е ранената мечка

Внезапната криза разкри уязвимостта на модела на Путин, базиран на неща, което той не може да контролира - цената на петрола и глобалните финансови пазари. По време на традиционната си годишна пресконференция в четвъртък руският президент обясни краха със западен заговор, който цели да "надене верига" на руската мечка и след това да й "изтръгне зъбите и ноктите". Само че виновниците са други - авантюризмът на Путин в Украйна и пропитият от корупция и бюрокрация клиентелистки режим у дома.

"Съдейки по последните речи на Путин, той няма рецепта как да обърне курса на кораба. Вместо това предлага идеи, които вече е обявявал още преди десетилетие и никога не е изпълнявал. Не е много вероятно сегашната криза да доведе до по-голямо желание за реформиране на икономиката. А без това Русия е обречена на стагнация и дори рецесия за години напред", казва Йорг Форбрих.

Въпреки това за момента не е много вероятно властта на Путин да бъде разклатена. Според анализатора от German Marshall Fund Кремъл ще опита да прехвърли болката от кризата върху обикновените руснаци и ще се опита да ограничи щетите върху политическата и корпоративната върхушка. "Точно елитът е истинското предизвикателство, защото лоялността му е ключова за политическото оцеляване на Путин. Докато населението вероятно ще е готово да понесе известни трудности в името на връщането на руското величие, както свидетелства високият рейтинг на президента. Накратко - нещата трябва да се влошат още много, преди руснаците да започнат да поставят под въпрос управлението на Путин", смята Йорг Форбрих. Д-р Константин Гурджиев посочва и още една причина засега Кремъл да не се чувства застрашен - просто няма опозиция, която може да предложи алтернатива. "Изключвайки президентството, в Русия цари политически вакуум", посочва преподавателят от Trinity Collegе. 

Най-опасният резултат от икономическата агония би бил, ако ранената мечка стане още по-войнствена. "Ситуацията в момента е много нестабилна и силно непредвидима. Не е невъзможно кризата да придвижи Русия и Запада към смекчаване на позициите им и помиряване. Има нужда от конструктивен диалог между тях по цял куп геополитически въпроси. И има нужда Русия да бъде силен, но кооперативен участник в това. За танго обаче трябват двама", казва д-р Константин Гурджиев. В идеалния вариант ЕС и САЩ ще помогнат на Путин да излезе с минимални поражения от кризата в Украйна, а той ще започне да уважава независимостта и териториалната цялост на страната и ще спре да провокира НАТО. "Може ли 2015 да бъде годината, в която ще видим положителни промени в тази посока? Много се надявам да е така. Но индикациите са, че първо ще видим ескалация на кризата, преди да се появи решение", смята д-р Гуржиев.

78 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 41
    • + 19

    Европа не на шега е разтревожена от перспективите за руски фалит. Донал Туск говори за обща стратегия, Меркел че трябва да се вярва на изявленията на Путин за целостността на Украйна, Оланд "че има прогрес". Балтийските страни са са крайно войнствени, но от тях зависи много малко във финансовите възможности за решаване на проблемите. Вероятният сценарии е опит на ЕС да накара Русия да възобнови търговията си с Украйна защото на този етап Европа не е готова да финансира една бездънна яма. За това на Русия ще е нужно както възобновяване на достъпа до кредити от Западни банки, така и политическа воля за компромис. Първото е далеч по-лесно...

    Нередност?
  • 2
    kirsner avatar :-|
    kirsner
    • - 10
    • + 153

    Да се твърди, че основната причина за краха на руската икономика е факта, че нефтено-газовата пронишленост заемат цели 10% от БВП, е меко казано невярно. То и в една Канада тази промищленост представлява същия процент от БВП, но там канадския долар се обезцени сравнително малко през 2014 спрямо щатския долар и еврото.
    Основната причина за руския икономически крах е олигархичния модел. Т.е. концентрацията на икономиката в малко на брой олигарси, които лесно могат да станат уязвими при международни санкции. Както и стана. Олигархичния модел изключва и здравословната конкуренция, и това е също една важна допълнителна причина.

    Нередност?
  • 3
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 3
    • + 68

    Интересни години се очертават в това десетилетие.

    Нередност?
  • 4
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 5
    • + 92

    Както беше казал Виктор Черномирдин "Хотели как лучше, а получилось как всегда".

    Нередност?
  • 5
    nye avatar :-|
    nye
    • - 4
    • + 59

    До коментар [#2] от "kirsner":
    "As of 2012 oil and gas sector accounted for 16% of the GDP, 52% of federal budget revenues and over 70% of total exports."
    а ето го износа на Русия:
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c3/2012_Russia_Products_Export_Treemap.png
    големият кафяв квадрат са нефт и газ, нефтът е около 40% от износа ... олигархичен или не, "моделът" в Русия не се поинтересува да диверсифицира износа и сега бере плодовете на недалновидността си ...

    Нередност?
  • 6
    juliano95 avatar :-(
    Julian Mall
    • - 100
    • + 16

    Хайде стига сте оплаквали толкова желания от САЩ но и толкова въображаем руски крах. Икономиката на Русия не е в цветущо състояние и трябва да се вземат решения от отговорни хора, а не от петоколонници които се греят от огъня на кризата. В този смисъл решението за вдигане на лихвата е абсолютно вредно.

    Нередност?
  • 7
    2.5 avatar :-|
    2.5
    • - 7
    • + 72

    Може да търсим известен паралел между последните години на Тато и настоящия период от катиерата на Путин.
    Анексирането на Крим и възродителния процес.
    Сривът в цената на петрола и спирането на кранчето от Горбачов.
    Крахът на лева и рублата(по-възрастните сигурно си спомнят за скокът в черния курс на долара).
    Дори и тезата на Путин, че "все будет в порядке" бихме могли да отъждествим със "снишаването" на бай Тошо?!
    Предстои да видим как ще се развият нещата и доколко Путин ще успее да устиска до следващите президентски избори и след тях!
    Лошото е, че за да мотивира руснаците ще му трябват "Патриотични игри"...

    Нередност?
  • 8
    panta_rhei avatar :-|
    Nedyalko Lazarov
    • - 103
    • + 39

    Светломира отново в познатия си стил ни преведе (без да си дава сметка колко ни обижда, защото читателите на Капитал са интелигентни и си четат сами на чужди езици) какво други мислят за руската финансова криза. Разбира се само такива, които мислят по подходящият начин. Може би, като изтъкнат колумнисти специалист по темата да анализира и други добре познати факти, като 1) Каква точно катастрофа се случи в Южна Корея през 1998, когато валутата й се обезцени наполовина за месец. Същото се случи и с другите по-малки източно азиатски икономики. Ще отговоря вместо нея - нищо не се случи, икономиките свалиха килограми и станаха много по жизнени. 2) По каква логика, след като в Русия е на ръба на, ако не вече и в бездната московският борсов индекс расте. 3) Защо няма опашки пред руските банки от граждани чакащи да обменят рублите си за долари?
    Имам разбира се още много въпроси към младата госпожица "анализатор", но тъй като надеждите ми за отгово клонят към нула, няма да си губя времето. Наливам си една Столична ( от тази коятоПутин ми праща с подводницата) и си пускам турския сериал.

    Нередност?
  • 9
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 42
    • + 12

    Виждам минусите и се питам, могат ли несъгласните да обяснят този текст на БТА:
    " България ще издаде необходимите разрешителни за строителство на газопровода "Южен поток", за да започнат подготвителните работи по проекта.
    След срещата на върха на ЕС премиерът Бойко Борисов цитира председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, според когото България трябва да извършва подготвителните дейности за газопровода, особено в морската част.
    Така, по обяснението на Борисов, руската страна няма да има никакви основания да казва, че по наша вина проектът спира, "защото ще ни осъдят и ще ни вземат парите, както по други такива проекти", предаде БТА."

    Нередност?
  • 10
    _tsiki_ avatar :-|
    _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
    • - 9
    • + 72

    лилипутин от както сложи ботокса съвсем изперка и крепостниците ще си плащат за престъпленията му, да не си въобразяват, че ще се оправдаят с простотията и невежеството си.

    Нередност?
Нов коментар