🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Беглите очертания на един референдум

Дейвид Камерън, изглежда, остава премиер на Великобритания. А той обеща допитване за членството на страната в ЕС

Той ще продължи да пребивава на "Даунинг стрийт" 10
Той ще продължи да пребивава на "Даунинг стрийт" 10
Той ще продължи да пребивава на "Даунинг стрийт" 10    ©  reuters
Той ще продължи да пребивава на "Даунинг стрийт" 10    ©  reuters

Дори и най-големият оптимист не би прогнозирал такъв резултат. Когато лидерът на управляващите консерватори Дейвид Камерън твърдеше уверено дни преди британските парламентарни избори на 7 май, че партията му ще спечели мнозинство, получаваше насреща си смайване, дори подигравки.

Сега това е на път да се превърне в реалност, след като екзитполовете и ранните резултати дават на консерваторите между 316 и 329 места (за абсолютно мнозинство в 650-местния парламент са необходими 326 депутати), а опозиционните лейбъристи останаха горчиво разочаровани с между 233 и 239 места. И докато вторите отхвърлят екзитполовете и настояват, че лидерът им Ед Милибанд все още би могъл да стане премиер, то първите са уверени, че Камерън ще остане на "Даунинг стрийт" 10. Което би имало непредвидими последици както за Великобритания, така и за Европа, тъй като той обещава референдум за членството на страната в ЕС.

Изненадата на вечерта

Според екзитполовете Шотландската национална партия (SNP) e във възход в Шотландия, където отвява лейбъристите, вземайки 56 места. Докато коалиционните партньори на консерваторите – либералдемократите, поели основните негативи от съвместното управление, понесоха тежко поражение и останаха с едва осем места. "Партията за независимост на Обединеното кралство" (UKIP) взима 2 места.

Така според анализ на британската ВВС Камерън може да остане премиер, без да е необходимо да търси коалиционен партньор, въпреки че може да му се наложи да разчита на подкрепата на либералдемократите или на северноирландската DUP. В случая с лейбъристите дори ако те убедят либералдемократите и SNP да подкрепят тяхно правителство, няма да имат необходимите депутатски места.

Инвеститорите смятат, че влиянието върху пазарите ще бъде напълно ясно, след като се сформира ново правителство. Опасенията са, че евентуално слабо управление ще се справи трудно с големия британски бюджетен дефицит и дефицита по текущата сметка. Консерваторите пожънаха дивиденти от това, че британската икономика е една от най-бързо растящите в развития свят за миналата година. Но тя се забави до 0.3% през първите три месеца на 2015 г. в сравнение с последното тримесечие на миналата година, което отново постави темата като централна преди изборите. Това бе възприето като удар в последния момент по Камерън, който базира кампанията си върху икономическото възстановяване, и бе използвано от лейбъристите. Освен това жизненият стандарт се очертава като голям проблем. След години на нарастване на заплатите под нивата на инфлацията лейбъристите се опитаха да представят Великобритания като страна, обхваната от "криза с цената на живота".

Пред новото правителство остава едно основно икономическо предизвикателство – да стимулира британската производителност, която през 2013 г. е била с почти една трета по-ниска от тази в САЩ и Германия. Страната трябва да намери начин да комбинира сегашната тенденция на силно създаване на заетост с насърчаването на хората да произвеждат повече, генерирайки допълнителни печалби и данъчни приходи. Сред останалите проблеми за новото правителство са непопулярните бюджетни съкращения и новият порив за независимост на шотландските националисти, въпреки че изгубиха референдума за отцепване миналата година.

Тиктакаща бомба

Същевременно бизнесът е особено притеснен от обещания от консерваторите референдум за ЕС. Той е "начинът на Камерън да спре разпада на партията", казва пред Politico Марк Ленард от Европейския съвет за външна политика. Но това вече не е тактика, а тиктакаща бомба. Дни преди вота Камерън заяви, че не би ръководил правителство, което не би успяло да проведе референдума до края на 2017 г. Той иска да договори "по-добра сделка" за Великобритания в ЕС, след което да има допитване. Досега сигналите от Брюксел са смесени, като европейските лидери твърдят, че не искат Лондон да напуска съюза, но няма да отстъпят по въпроси като свободното придвижване на хората, и казват, че са възможни само малки промени по европейските договори. Лидерът на либералдемократите Ник Клег не изключи да подкрепи правителство на консерваторите, ако те държат на референдума. Но ще настоява на първо място за изпълнението на основните искания на неговата партия като повече разходи за училищата и здравеопазването и "по-справедлив" план за намаляване на бюджетния дефицит. Лейбъристите пък се противопоставят на допитването, твърдейки, че ще бъде "бедствие за бизнеса".

БВП на ЕС без Великобритания ще спадне от 18.5 трилиона долара до 15.6 трилиона долара, което ще постави общността под САЩ по този показател. Бюджетът на ЕС пък, който сега е в размер на 141 млрд. евро, ще намалее до 125 млрд. евро. Доклад на германската фондация Bertelsmann прогнозира, че излизането на Великобритания от ЕС може да бъде по-скъпо от очакваното, и то за всички засегнати страни. За британците това ще има дългосрочни негативни последици върху динамиката на растежа и икономическата жизненост и ще струва на страната над 300 млрд. евро. Останалите европейски страни също ще пострадат, като Германия например ще трябва да допринася повече за бюджета на ЕС, а нейната автомобилна индустрия ще бъде особено тежко засегната. От фондация Bertelsmann казват, че докладът подчертава нуждата да се лобира по-силно за оставането на Лондон в ЕС: "Напускането е загуба за всички в Европа от икономическа гледна точка, особено за Великобритания. Но освен това ще бъде и горчив развой за европейската интеграция, както и за ролята на Европа в света. Това ще отслаби ЕС." Според прогноза на Goldman Sachs за Reuters водено от консерваторите правителство, дали само или в коалиция с либералдемократите, "вероятно ще бъде възприето като най-пропазарния изход, тъй като ще бъде най-близо до статуквото. Но обещаният референдум и увеличеният риск от напускане на ЕС вероятно ще се отразят негативно за британските активи".

"По отношение на референдума консерваторите имат истински проблем, защото все още не е напълно ясно дали либералдемократите ще се съгласят с него. Така че не се знае каква точно сделка ще имаме. Камерън ще бъде в трудна позиция, тъй като, ако не успее да проведе референдума, ще му бъде потърсена сметка", казва пред "Капитал" Ник Анстед от London School of Economics (LSE). В тази ситуация беглите очертания на допитването придобиват все повече плътност.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krokodila_gena avatar :-P
    Гражданин
    • - 8

    Знаем ги американските пудели, развъждани в Лондон и околностите му!:)

    Нередност?
  • 2
    gedk avatar :-|
    gedk
    • + 4

    До коментар [#1] от "Гражданин":
    Друго си е да си руски пинчер нали? Можеш дори гордо да се окичиш с колорадска лентичка.

    Нередност?
Нов коментар