🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тънки червени пукнатини

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се опитва да спаси страната от финансовата бездна. Цената е разцепването на "СИРИЗА"

За почти половин година – от предсрочните парламентарни избори през януари, спечелени от гръцката радикална лява партия СИРИЗА до сега, бронираните автобуси на специалните полицейски части за борба с безредиците бяха изчезнали от центъра на Атина. Причината - радикалната левица отрича публично полицейското присъствие. Миналата седмица обаче й се наложи да загърби и този от своите принципи заради очакваните - и случили се - бурни демонстрации по време на гласуването в парламента на новия меморандум с международните кредитори на страната. Условията в него прекрачват на практика всички обещания, с които партията дойде на власт. 

Тази седмица до бронираните автобуси се появиха и автомобили за разпръскване на демонстранти с водни струи. Но докато полицията успя да овладее протестиращите с минимални усилия и щети, същото не може да се каже за премиера Алексис Ципрас и съпартийците му от СИРИЗА. Разломът в редиците на управляващите става все по-голям и дори това да не попречи на договарянето на третия спасителен план за Гърция, със сигурност ще затрудни изпълнението му.

Ново гласуване, стар късмет

В сряда парламентът в Атина се събра да гласува втори пакет от реформи като последно предусловие за начало на преговорите с ЕС и МВФ за поредната финансова програма за Гърция. Ако те приключат с успех, в следващите три години страната ще получи до 86 млрд. евро за подкрепа за колабиралата си икономика и плащания по старите външни дългове. За разлика от гласуването на самия меморандум и първите болезнени реформи като вдигане на ДДС ставките, които бяха на дневен ред преди седем дни, вотът тази седмица на пръв поглед не беше по критични теми. Въпреки това той затвърди зейналата пукнатина в целостта на гръцкото радикално ляво движение.

В програмата за гласуване този път бяха само две точки – поправки в Гражданския кодекс с цел да се опрости и съкрати съдебният процес и внедряване в гръцкото банково законодателство на директивата на ЕС за фалита на банките BRRD, която е част от процеса  на изграждане на европейски банков съюз. Двете законодателни инициативи нямат нищо общо с политиката на икономии, на която СИРИЗА се противопоставя. Почти една трета от депутатите й обаче отново се опълчиха срещу документите в знак за открит бунт срещу политиката на премиера Ципрас.

Двата законопроекта обхващали 900 страници текст и не било възможно да се прочетат внимателно за ден-два преди вота, оплакаха се мнозина. Председателят на парламента Зои Константопуло, народна представителка от радикалната левица, за която се говори, че има амбиции да измести Ципрас от лидерската му позиция, отиде още по-далеч. Промените в Гражданския кодекс били пряко вмешателство във вътрешните работи на Гърция от страна на Институциите - с този термин СИРИЗА замени омразното име Тройка, с което са известни международните кредитори в лицето ЕС, ЕЦБ и МВФ. Изобщо новият меморандум бил в разрез с гръцката конституция, обяви Константопуло. И се озова в групата на 36 парламентаристи от партията, които отново не подкрепиха законодателната инициатива на своя другар и лидер Ципрас. Миналата седмица броят им беше малко по-висок – 39 от общо 149 депутати на СИРИЗА. И двата проектозакона бяха гласувани благодарение на подкрепата на коалиционния партньор АНЕЛ и три от опозиционните партии – консервативната "Нова демокрация", социалистическата ПАСОК и новото либерално гражданско движение "То Потами". Така мнозинството на СИРИЗА окончателно се пропука.

Преди новия вот Ципрас се опита да въдвори ред в партийните редици. Първо той уволни членовете на кабинета си, които му се противопоставиха на първото ключово гласуване (виж карето). Премиерът със сигурност би показал червени картони и на депутатите, които му обърнаха гръб, но според вътрешнопартийните правила на радикалната левица те не могат да бъдат отстранени, освен ако сами не решат да напуснат по съвест.

Единствената възможност за лидера им беше публично да размаха пръст срещу бунтовниците. "Ако някои хора смятат плана на [германския финансов министър Волфганг] Шойбле [за излизането на Гърция от еврозоната] за алтернативен ляв план, или че такъв би бил да се изземат финансовите резерви на ЕЦБ, или пък пенсиите да се изплащат с IOUs (вид алтернативно разплащателно средство за задължения, от английски I owe you - бел. ред), нека да обяснят това сами на гръцкия народ", отсече премиерът в неофициален работен документ, който неизвестен източник услужливо разпространи сред медиите. Цитатът е директна нападка срещу бившия енергиен министър Панайотис Лафазанис и бившия министър на финансите Янис Варуфакис. Като част от правителствения екип Лафазанис неколкократно се опита да лансира идеята да се изземат 22 млрд. евро резерви на Гръцката национална банка и да се използват за плащане на пенсии и заплати, докато Атина подготви връщането на страната към драхмата. Варуфакис пък на няколко пъти в интервюта заяви, че кабинетът имал алтернативен план в случай на провал на преговорите с ЕС и МВФ – да започне да издава IOUs.

В един от първите коментари след изхода от поредния ключов парламентарен вот анализаторът Янис Куцомитис заяви: "Ципрас със сигурност се е надявал на по-добри резултати, но разцепването на СИРИЗА сега изглежда неизбежно." Този проблем вероятно ще бъде отложен за есента, когато според работния документ ще бъде свикан партиен конгрес на радикалната левица за изчистване на вътрешните противоречия. Отново усилено се заговори и за нови предсрочни парламентарни избори през септември или октомври, които - както показват социологическите проучвания - Ципрас отново ще спечели.

Да преговаряме, но как

Междувременно гръцкият премиер е изправен пред далеч по-неотложен проблем - поставянето на началото на преговорите по новата финансова спасителна програма. Те трябваше да започнат този петък, но бяха отложени заради разногласия около мястото на срещите, казва пред "Капитал" източник от страна на международните кредитори. В проектоспоразумението за трети меморандум от миналата седмица изрично е записано, че те трябва да се провеждат в Атина. Преди няколко дни обаче гръцката страна започнала да настоява разговорите отново да се провеждат в хотели в гръцката столица, а не в министерствата. ЕС и МВФ отказват и настояват за директен достъп до правителствени данни и чиновници. Този първи спор, колкото и незначителен да изглежда на пръв поглед, може да се окаже сериозна пречка пред успешното приключване на преговорите на 20 август – крайна дата, която самото гръцко правителство обяви като цел. А ново влизане в поредица от пропуснати крайни срокове и безсмислени спорове е нещо, което Гърция и партньорите й трудно могат да си позволят.

 

Рокадите в кабинета

В края на миналата седмица премиерът Алексис Ципрас смени няколко от министрите си, след като те отказаха да подкрепят третия меморандум за международна финансова помощ за Гърция. Рокадите в кабинета говорят за твърдото намерение на Ципрас да подсигури спасителното споразумение с кредиторите, но и за временния характер на правителството в подготовка на предсрочни избори наесен, смятат мнозина анализатори. Ето кои са новите лица:

Панос Скурлетис

Бившият министър на труда Скурлетис смени Панайотис Лафазанис начело на Министерството на енергетиката. Скурлетис се смята за един от най-близките съмишленици на Ципрас. Лафазанис пък е сред лидерите на радикалното крило на СИРИЗА - "Лява платформа", в което членуват 30 от народните представители на радикалната левица. По идеологически причини "Лява платформа" отрича всякакво споразумение с международните кредитори. Хората й в парламента начело с Лафазанис се противопоставиха и на новия меморандум и втория пакет от реформи, гласувани през седмицата.

Георгиос Катругалос

Вече бившият министър на административната реформа и адвокат по професия оглави Министерството на труда.

Христофорос Вернардакис

Беше назначен за заместник вътрешен министър по въпросите на административната рефома. 

Трифон Алексиадис

Доскорошният вицепрезидент на Федерацията на данъчните служители и един от съавторите на данъчната политика на СИРИЗА зае мястото на заместник финансовия министър Надя Валавани, която подаде оставка в знак на несъгласие с новата програма за икономии.

Павлос Полакис

Новият заместник-министър на вътрешните работи. Полакис е хирург по професия, родом от остров Крит. Бивш кмет на критското село Сфакия.

Сия Анагностопулу

Новата заместник-министърка на външните работи е и член на Централния комитет на СИРИЗА. Тя е и в управителния съвет на ежедневника "Авги", който играе ролята на официоз на радикалната левица.

Янис Аманатидис

Още един заместник външен министър. Учител по професия, активист в няколко синдиката и депутат от СИРИЗА от 2012 г. насам.

Павлос Хайкалис

Новият заместник социален министър е известен гръцки актьор и депутат от партията на "Независимите гърци" (АНЕЛ) от 2012 г. Назначението му се смята за жест на благодарност на Ципрас към АНЕЛ за подкрепата в двата вота по новия меморандум, въпреки критиките им към документа.

Димитрис Вицас

Той е новият заместник-министър на отбраната. За него се говори, че има много близки отношения с премиера Ципрас. Вицас е един от най-старите членове на СИРИЗА. Преди това, до началото на 90-те години, е бил в редиците на Гръцката комунистическа партия (ККЕ).

Олга Геровасили

Новата правителствена говорителка е лекар по професия и депутат от СИРИЗА от 2012 г. Предишният й пост бе на говорителка на парламентарната група на радикалната левица. Сега той се заема от бившия правителствен говорител Гавриил Сакеларидис.

 
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар