🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Играта на Ципрас

Вече бившият гръцки премиер предизвика избори, които го поставят в нерешима дилема

След около осем месеца на власт Алексис Ципрас подаде оставка и предизвика предсрочен вот, който ще се проведе на 20 септември
След около осем месеца на власт Алексис Ципрас подаде оставка и предизвика предсрочен вот, който ще се проведе на 20 септември
След около осем месеца на власт Алексис Ципрас подаде оставка и предизвика предсрочен вот, който ще се проведе на 20 септември    ©  reuters
След около осем месеца на власт Алексис Ципрас подаде оставка и предизвика предсрочен вот, който ще се проведе на 20 септември    ©  reuters

Последният редовен парламентарен вот в Гърция беше през юни 1989 г. Още отпреди това местните политици сравняват управлението с игра на карти и повтарят максимата, че когато изпаднеш в безизходица, правиш избори. Така постъпи на 20 август и предводителят на "първото истински ляво правителство" Алексис Ципрас. След около осем месеца на власт той подаде оставка и предизвика предсрочен вот, който ще се проведе на 20 септември.

Новото раздаване на картите поставя пред Ципрас почти неразрешима дилема. Що се отнася до международните партньори на Гърция, въпросът пред тях е по-простичък - кой ще управлява страната и дали тя ще бъде стабилен играч. Всъщност, както написаха анализаторите на Moody's ден след като Ципрас подаде оставка, "каквото и правителство да дойде на власт след изборите, то трудно ще бъде по-непоследователно от сегашното". За да опровергаят прогнозата на рейтинговата агенция, гръцките политици ще трябва да се потрудят доста.

СИРИЗА взе властта през януари, понесена на крилете на обещанието на Ципрас, че "ние ще надуваме зурните, а световните пазари ще танцуват". А след това радикалната лява реторика "се преобрази в най-консервативното управление, което Гърция помни", написа в блога на Harvard Business Review Михалис Яковидис, преподавател в London Business School. След като Ципрас и компания първо доведоха страната пред изхода от еврозоната, а после бяха принудени да сключат трети кредитен меморандум на стойност 86 млрд. евро, правилата в гръцката политика се промениха. И това дава някаква надежда, че от есента Атина ще действа предвидимо.

"Условията на меморандума са съвсем конкретни, а алтернативата му - изключително неприемлива", коментира Яковидис пред "Капитал". Затова независимо как ще се казва новият премиер, "той няма избор" да не спазва договорните задължения на страната, продължава икономистът. Ако Ципрас спечели нов мандат, и той ще трябва да играе по новите правила.

"Друг въпрос е, че според мен той няма нито желанието, нито възможността, а още по-малко екипа, за да го прави", продължава Яковидис. Самият той, съветник на предишни правителства, споделя мнението, че последното управление е допуснало до властта множество дълбоко некомпетентни хора.

Пример за неадекватна политика, некадърно изпълнение и нежелан резултат дава весела наглед лятна случка, споделена във Facebook от летуващ атинянин. Посред август екип от новосформираните "данъчни рамбовци" прави изненадваща проверка на остров Алонисос. Преди още отрядът да акостират на местното пристанище Патитири, целият остров знае за инспекцията от Агенцията за борба с икономическите престъпления (SDOE). Заведенията започват надлежно да издават данъчни бонове. Предположението на очевидеца е, че докато инспекторите са запазвали места на кораба, са се възползвали от изконното право на легиона държавни служители в Гърция на безплатен билет. За целта е било достатъчно да се легитимират. Само че фериботът "Ахилеас" е притежание на кооператив от съседния остров Скирос. Това означава, че всеки - от касиера до изпълнителния директор - има роднини и/или интереси в Алонисос, или поне изпитва чувства на солидарност към комшиите. В резултат не е имало нито един глобен.

С действия в този дух правителството на СИРИЗА и "Независимите гърци" (АНЕЛ) превърна икономическия ръст от миналия ноември от 1.8% в рецесия от 3% през август. Оставката обаче не дойде заради незавидните резултати. Ципрас се оттегли, след като част от парламентарната група на СИРИЗА гласува последователно три пъти срещу премиера си и разбунтувалата се партия се разцепи. "Загубихме мандата на избирателите си и затова предоставяме досегашните си действия на преценката на народа", каза премиерът и обяви, че се оттегля. "Неговата сметка е, че с избори ще разреши вътрешнопартийния си проблем, а с провеждането им възможно най-скоро опозицията няма да съумее да се организира, нито пък гърците да усетят последствията от меморандума", коментира Яковидис. Но нещата може да не се подредят точно така.

Люспа по люспа

Ако Ципрас е възнамерявал да прочисти СИРИЗА, която на практика е сбор от 11 отделни политически сили, това е доста рискован залог. Той първо бе напуснат от доскорошния енергиен министър Панайотис Лафазанис. Бившият високопоставен комунистически кадър направи партия "Народно единство". След това от премиера се разграничиха последователно бившата председателка на парламента Зои Констандопулу, бившият финансов министър Янис Варуфакис, над една четвърт от 200-те членове на централния комитет и младежката организация на СИРИЗА.

Това топи електората на Ципрас "като лански сняг", коментира пред "Капитал" политоложката Стефания Бациану. Така 36-те процента, с които СИРИЗА спечели вота през януари, се свиха на 1 септември до 23% според проучване на Alcо. Сондажът поставя на второ място консервативната "Нова демокрация" с 22.6%. С 6.1% следва "Златна зора", срещу чиито лидери продължава да се води процес за проповядване на фашистки идеи, но той тихомълком бива замразен. Ден по-късно проучване на GPO вече даваше преднина на консерваторите с 25.3% срещу 25% за СИРИЗА. За третото място се състезават "Златна зора", социалистите от ПАСОК и Гръцката комунистическа партия. Шанс да преминат трипроцентовата бариера имат още три партии.

Така прогнозите за нов кабинет стават "изключително рисковани" предвид на факта, че едва ли някоя сила ще излъчи 151 депутати в 300-местния парламент, смята Яковидис. Ако СИРИЗА е първа сила, няма да има широк избор на партньори, след като Ципрас заяви, че отказва да преговаря "със статуквото" и дори в случай на широка коалиция няма да стане премиер. Ако се вярва на думите му, единствените възможни партньори биха били отцепникът Лафазанис и АНЕЛ.

Само че Ципрас вече се прочу като политик, който "сутрин става с една идея, на обяд я сменя, а до вечерта е прегърнал точно противоположното мнение", написа икономистът и колумнист в Protagon.gr Аристос Доксиадис. Така възможността за широка коалиция между СИРИЗА и "Нова демокрация" не е напълно изключена.

Ако обаче спечели "Нова демокрация", тя има потенциала да привлече за партньори ПАСОК и дясноцентристката партия "То потами", стига двете формации да влязат отново в парламента. При положение че и трите сили застанаха зад меморандума, това би било добро развитие за ЕС. Дори и такава коалиция обаче има своята ахилесова пета, пише Йоргос Цебелис в сп. Foreign Affairs. "Това ще даде възможност на СИРИЗА, докато е в опозиция, да критикува онези, които ще прилагат тежките за хората мерки, одобрени и гласувани от правителството на самата СИРИЗА, а после да се завърне триумфално за следващите избори."

Затова от ключово значение за бъдещото управление е как ще играе Ципрас, коментира Бациану. "Най-нежелан е вариантът да заложи всичко на червено, ако трябва да направим сравнение с рулетката", допълва тя.

Юруш, народе

Колкото до "Народно единство", чиято абревиатура ЛАЕ се чете като думата "народе", "тя няма как да е сериозна", казва Бациану. "Учредителният протокол и уставът им са написани с шрифт Comic Sans, имейлът им е в Yahoo, а логото - откраднато от интернет. Може ли тези хора да имат сериозни идеи?"

Всъщност основната теза на ЛАЕ е за скъсване на кредитния меморандум и излизане от еврозоната. "И защо не", пита риторично пред "Капитал" 41-годишният инженер Танасис. През януари той е дал вота си за Ципрас, а сега ще избере Лафазанис. "Не защото съм комунист, а понеже, първо, не искам да гласувам за статуквото и, второ, смятам, че като се върнем към драхмата, след няколко години на мъка ще имаме конкурентна икономика." Общо 4% от гърците мислят да гласуват за ЛАЕ, сочат проучвания от началото на септември.

Обратното на Танасис мнение поддържат много гръцки и международни икономисти. Например глобалната консултантска агенция McKinsey в свое изследване за Гърция от 2012 г. твърди, че напускането на еврозоната ще ограничи достъпа на капитал за страната, ще разклати и без това крехкия банков сектор и ще увеличи инвестиционната дупка, което е основният проблем.

Подобни неща не тревожат избиратели като Танасис. Той гласува със съзнанието, че извършва своеобразна "масова химиотерапия". Бациану пък смята, че "докато Ципрас и старите политици си играят на евтина идеология, това е равносилно на масова лоботомия" с ясно разпознаваеми симптоми и последствия. Такъв симптом е например, че Гръцката комунистическа партия (марксисти-ленинисти) ще участва на изборите заедно с Марксистко-ленинистката гръцка комунистическа партия. Следствие е фактът, че Стефания е емигрирала още преди година в Германия.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 15
    • + 8

    Аз съм от разочарованите от салтото на г-н Ципрас отпреди два месеца, когато клекна на кредиторите.

    Познавам водовъртежите на най-новата история на Гърция от лични впечатления.
    Познавам програмата, с която СИРИЗА спечели изборите през януари и не смятам, че там има някаква нетипична политическа предизборна демагогия.
    Радикализирането на голяма част гръцкото общество е факт, който не може да се неглижира.

    Гърците не искат приватизация на структурно определящи активи - летища, пристанища, електро, газови и водни доставчици. Правителство, което не се съобрази с това, няма да се задържи дълго.

    Предпочитам да чета коментари за Гърция от хора, които имат впечатления от страната, а не от такива, дето за ходили през юни за седмица в студио в Аспровалта...
    На такъв ми прилича и авторът на тази бележка: тук-таме цитатче, тук-таме шегичка...

    Нередност?
  • 2
    tolex avatar :-|
    tolex
    • - 3
    • + 8

    Циниите за цупене свърсиха!
    А Ципрас се наигра.
    Скоро маляките ще късат и хвърлят драхми по таверните вместо салфетки.
    По-евтино ще им е.

    Нередност?
  • 3
    tolex avatar :-|
    tolex
    • - 1
    • + 11

    [quote#1:"D-r D"]Гърците не искат приватизация на структурно определящи активи ..... [/quote]
    Значи трябва да запретнат ръкавите, да спрат да лежат и мързелуват и да работят здраво, без почивка, без бенефити, без заплати, без никакви бонуси, без ранни пенсии, без кафета, цигари, без таверни и т.н. Също да плащат дебели данъци върху реалните обороти и релалната стойност на всяка една сделка.
    И най-важното - да съкратят със 70% държавната администрация и да замразят заплатите
    Така следващите 50 години.

    Нередност?
  • 4
    peter1946 avatar :-|
    Peter Stoychev
    • - 1
    • + 7

    Панаирът продължава- кев ти люлки, кев ти въртелешки, а за по-смелите влакчето на ужасите!

    Нередност?
  • 5
    plamenhristov5 avatar :-?
    plamenhristov5
    • - 2
    • + 4

    Гърция предстои да се промени като структура на своята икономика, за да е възможно вливаните занапред средства да създават принадена стойност, доходи и растеж. Ако не го направят и третия пакет няма да има успех. Оставам оптимист, че разбират това и ще го видим в решителен избор в полза на Нова демокрация.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#3] от "tolex":

    Повтарянето на чуто-недочутото помага ли ви с нещо?
    Аз- прекарвам една трета от годината в Гърция от десет години и лежащ под маслините грък не съм виждал. Българи - да.

    Не е ли време да си погледнем дереджето и да престанем да се възприемаме като пъпа на Вселената? Ние сме една бедна, неперспективна нацийка, която с всеки изминал ден се изражда пред очите ни. Не мислити ли?


    Нередност?
  • 7
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 1
    • + 5

    Независимо кой какви убеждения и пристрастия има, кой как оценява Ципрас и Сириза и по какви критерии и факти, независимо дали го приема за професионалист и компетентен или не, безспорно Ципрас се доказа като неблагонадежден политик и управленец, който лъже безскрупулно и в ущърб на държавата и ЕС, на гръцкия народ! И респективно натвори куп поражения за учудващо кратко време и успя да отблъсне сума народ с лъжите си!

    Което бе ясно, че ще стане още при изборите за по-внимателните и обективни наблюдатели.

    В статията се акцентира на това кой ще спечели изборите и кои точно са предпочитаните от Запада партньори, но според мен най-голямо внимание заслужава това:


    "УСЛОВИЯТА НА МЕМОРАНДУМА СА СЪВСЕМ КОНКРЕТНИ, А АЛТЕРНАТИВАТА МУ - ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕПРИЕМЛИВА", коментира Яковидис пред "Капитал". ЗАТОВА НЕЗАВИСИМО КАК ЩЕ СЕ КАЗВА НОВИЯТ ПРЕМИЕР, "ТОЙ НЯМА ИЗБОР" ДА НЕ СПАЗВА ДОГОВОРНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРАНАТА, продължава икономистът. Ако Ципрас спечели нов мандат, и той ще трябва да играе по новите правила.

    "Друг въпрос е, че според мен той няма нито желанието, нито възможността, а още по-малко екипа, за да го прави", продължава Яковидис. Самият той, съветник на предишни правителства, споделя мнението, че последното управление е допуснало до властта множество дълбоко некомпетентни хора..."

    Парадоксът със Сириза и Ципрас обаче е, следвайки българската приказка "Всяко зло за добро", че той така пренави пружината и се престара (поради което аз наистина се питам дали все пак този е наистина толкова умен, за колкото го приемат и представят), че де факто постигна ТОЧНО ОБРАТНИЯТ НА ТАКА ГОРЕЩО ПРОКЛАМИРАНИЯ И ОБЕЩАВАН ЕФЕКТ - сега който и да дойде на власт, ГРЪЦКОТО ПРАВИТЕЛСТВО НЕ ПРИТЕЖАВА НИКАКЪВ ЛЕВЕРИДЖ И ПРОСТРАНСТВО ЗА МАНЕВРИРАНЕ И ДОГОВАРЯНЕ, БЛАГОДЕАРЕНИЕ НА ИЗЧЕРПАНИЯ ДО ДЪНО ОТ ЦИПРАС И ВАРУФАКИС КРЕДИТ НА ДОЕРИЕ, ТОЛЕРАНТНОСТ И ТЪРПЕНИЕ НА ЗАПАДНИТЕ ОБЩЕСТВА И КРЕДИТОРИТЕ, НА ЕС!

    Просто наблюдавайте как което и да е гръцко правителство да дойде на власт, с оглед на възстановяване на някакво доверие и добър тон (което е дълъг и труден процес - доверие лесно се руши, но трудно се постига и още по-трудно се възстановява, ако изобщо е възможно) ТЕ НЕМИНУЕМО, ПО ПРЕЗУМЦИЯ И ДЕФОЛТ ЩЕ СЕ РАЗГРАНИЧАВАТ ИЗРИЧНО ОТ ЦИПРАС И ВАРУФАКИС, ОТ ПОВЕДЕНИЕТО И РЕТОРИКАТА, ОТ ТЕЗИТЕ ИМ!

    Нередност?
  • 8
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#5] от "plamenhristov5":

    Няма да го направят, по мисля съвсем очевидни и разбираеми причини - неспособни са. А и аз мисля, че някои други по-мащабни събития извън нея ще ги застигнат...Не знам защо, но имам натрапчивото усещане, че Ципрас и Варуфакис бяха заложили ва банк на тази карта, за настъпването на подобни "неочаквани" събития и криза, но нещо май сбъркаха тайминга. А може и да се лъжа, но това е единственото разумно обяснение според мен за иначе тотално тъпото им и необяснимо поведение и положение, в което се вкараха и набутаха страната. От гледна точка на Гърция и гръцкия народ и държава позицията им сега в преговорите и взаимоотношенията им с ЕС и кредиторите Е МНОГО, МНОГО ПО-НЕБЛАГОПРИЯТНА И ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ЛОША, ОТКОЛКОТО ДОПРЕДИ ЦИПРАС, ВАРУФАКИС И СИРИЗА ДА ЗАПОЧНАТ ПРЕГОВОРИТЕ!

    Нередност?
  • 9
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#5] от "plamenhristov5":

    Или по-точно ще го направят, но само защото ще бъдат принудени, животът ще ги накара, но не и преди да си научат уроците по трудния начин и след много време и мъки, и нелицеприятни сценки и събития. ЗОРЛЕМ! И ЗА МНОГО, МНОГО ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ, ОТКОЛКОТО СЕ ВИЗИРА В ДОГОВОРЕНОСТИТЕ, ПО ДРЪГИ НАЧИНИ И МОТИВИ! А това е много време, дълги години, много неща могат И ВЕРОЯТНО ЩЕ СЕ СЛУЧАТ, ЗА НЯКОИ ОТ КОИТО СЕГА ДОРИ И НЕ ПРЕДПОЛАГАМЕ!

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • + 4

    До коментар [#5] от "plamenhristov5":

    Коя Неа демократия? Не е ли тя същата, която редувайки се във властта с ПАСОК в продължение на 30 г. натрупаха многомилиардния дълг и развратиха 2 поколения гърци?
    Или очаквате чудо?

    Нередност?
Нов коментар