Белгийската полиция арестува 21 души при антитерористична операция

Франция ще засили въздушните удари срещу ИДИЛ в Сирия и Ирак

Оланд и Камерън почетоха паметта на загиналите при атаката в парижката концертна зала "Батаклан"
Оланд и Камерън почетоха паметта на загиналите при атаката в парижката концертна зала "Батаклан"
Оланд и Камерън почетоха паметта на загиналите при атаката в парижката концертна зала "Батаклан"    ©  Reuters
Оланд и Камерън почетоха паметта на загиналите при атаката в парижката концертна зала "Батаклан"    ©  Reuters

Белгийската полиция арестува 21 души при мащабна антитерористична операция, но заподозреният стрелец в парижките атаки Салах Абдеслам все още е на свобода, пише ВВС. В неделя в Брюксел и Шарльороа бяха извършени 22 полицейски акции. Полицията е стреляла по автомобил по време на операция в брюкселския квартал "Моленбек", ранявайки един заподозрян, който след това е бил арестуван.

В Брюксел остава обявена най-висока степен на тревога, като университетите, училищата, метрото, много магазини и обществени услуги ще са затворени и в понеделник. Работната седмица започна в белгийската столица с войници, патрулиращи по улиците. Множество обществени места в обикновено кипящият от живот Брюксел бяха опустели след предупрежденията на органите на реда да се избягват струпванията на хора.

Опасността остава

Белгийският премиер Шарл Мишел заяви, че се прави всичко възможно за връщането на града към нормалното му ежедневие, но по думите му властите се страхуват от "атака, подобна на тази в Париж с няколко нападатели, които могат да извършат атаки по едно и също време на няколко места". Досега белгийските власти са обвинили трима души във връзка с парижките нападения.

Същевременно френският президент Франсоа Оланд заяви, че Франция ще засили своите въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. След разговори с британския премиер Дейвид Камерън в Париж той каза, че самолетоносачът "Шарл дьо Гол" е в готовност да започне операции. "Ние ще засилим въздушните удари, избирайки цели, които ще навредят възможно най-много на тази армия от терористи", посочи Оланд. Двамата лидери се договориха да засилят сътрудничеството си в антитерористичната дейност, включително чрез повече обмяна на данни. Това е в унисон с призивите на все повече европейски лидери да се подобри системата за споделяне на разузнавателна информация. Службите за сигурност във Франция и Белгия бяха засегнати от разкритията, че ключови заподозрени лица зад парижките атаки са могли да се движат свободно в седмиците преди и в дните след нападенията, като дори с лекота са минавали през КПП-та.

"Твърдо подкрепям решителните действия, предприети от президента Оланд срещу "Ислямска държава" в Сирия, и твърдо вярвам, че ние трябва да направим същото", заяви Камерън. Но допълни, че това е решение, което трябва да бъде взето от парламента. "По-късно тази седмица ще изложа в парламента нашата цялостна стратегия за справяне "Ислямска държава", каза Камерън. Той също така е предложил на Франция използването на британската авиобаза в Кипър, както и допълнителна помощ за зареждане с гориво във въздуха.

Дипломатическа офанзива

За Оланд предстои напрегната седмица на дипломация. След визитата на Камерън във вторник той ще отиде във Вашингтон за среща с американския президент Барак Обама, в сряда ще приеме германския канцлер Ангела Меркел в Париж, а в четвъртък ще лети за Москва, където ще говори с руския президент Владимир Путин.

Фокусът на всяка среща ще бъде различен. Експертите посочват, че Франция - с исторически добрите си връзки с Русия, членството си в НАТО и присъствието си в Близкия изток, се намира в позицията да обедини едни страни с различни интереси в обща коалиция срещу "Ислямска държава".