🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Брюксел под военна обсада заради опасност от терористична атака

Властите преупредиха да се избягва събирането заради "сериозна и директна" заплаха за сигурността

Външно министерство препоръча на българите в Белгия да са бдителни

Пътуващите за Брюксел и Белгия да се съобразяват с препоръките на властите там заради въведената максимална степен на риск от терористична атака. Това посъветва Министерството на външните работи в събота. От ведомството също така съветват българските граждани, пътуващи за кратко до Белгия, да се регистрират на интернет сайта на МВнР в услугата "Пътувам за …" или да предоставят координати за връзка на посолството на страната в Брюксел.

Органите на реда в белгийската столица Брюксел са в максималната степен на тревога за непосредствено предстояща терористична атака. Властите предупредиха населението и гостите да избягват събирането на много хора заради "сериозна и директна" заплаха за сигурността им. Тежковъоръжени полицаи и военни патрулираха по улиците и кръстовищата.

Белгия - и Брюксел в частност - са едно от ключовите места за разследване на нападенията от френската столица, след като се оказа, че двама от атентаторите са живели там. Поне трима са арестувани през последните дни в Белгия и предстои изправянето им пред съд по обвинения в тероризъм.

Все още из цяла Европа се издирва братът на един от радикалните ислямисти, убили във вечерта на 13 срещу 14 ноември близо 130 души и ранили над 350. Издирваният също е живял в Брюксел. Местни медии предполагат, че максималната степен на тревога е свързана именно с операцията по откриването и залавянето му.

Максимална степен на тревога

Обявяването на четвърта степен на тревога в Брюксел беше предшествано от заседание на основните министри, полицията и силите за сигурност.

"Съветът към населението е да избягва места, където се събират много хора - търговски центрове, концерти или станции на обществения транспорт, където това е възможно", каза говорител на правителствения кризисен център.

Властите не дават подробна информация за причините за промяната, включваща и изкарването на войници в определени части на Брюксел. Белгийският премиер Шарл Мишел заяви, че обявената в столицата максимална степен на терористична заплаха е свързана с опасност от атентат с оръжия и експлозиви. Вътрешният министър Жан Жамбон съобщи, че ситуацията е сериозна, но под контрол.

За останалата част от страната е в сила трета - предпоследната степен на терористична заплаха за "възможно или вероятно" нападение. Преди парижките атентати, от които измина седмица, в тази категория бяха поставени единствено отделни обекти, като американското посолство например.

Ограничения

Магазини не отвориха врати в предколедния сезон, след като властите предупредиха за атаки в парижки стил. Всички метростанции в града бяха затворени за събота и неделя. Автобусите продължиха да се движат, но някои трамваи бяха засегнати от мярката за безопасност. След консултации със съответните органи и полицията ден за ден се решава дали да се възобнови движението.

Кафенетата и ресторантите в центъра на Брюксел затварят врати вечер по нареждане на властите на белгийската столица в 18 ч. местно време до отмяната на завишеното ниво на терористична заплаха. Единствено остават отворени обществените заведения в покрайнините на града.

Последният път, когато белгийската столица беше в такова положение, беше през май 2014 г., когато нападател уби четирима души в еврейски музей в града. Тогава в четвърта степен на тревога бяха поставени еврейски училища, синагоги и няколко други институции.

Лондон затвори станция на метрото заради подозрителен автомобили

В петък лондонската полиция затвори за кратко станцията "Бейкър стрийт" на метрото в града и евакуира пътниците. Мерките бяха заради подозрителен автомобил, паркиран наблизо. Колата е била взривена от полицията с контролиран взрив, като в нея не е открит експлозив.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chichi01 avatar :-?
    Чичи (Ice Man's fan)
    • + 1

    Въпреки сериозните атаки на Русия срещу ИДИЛ, заплахите и стреса остават за сметка единствено на Западната Цивилизация - Европа и САЩ. Русия освен със сваленият си самолет (ужасна трагедия и мир на душите на загиналите руски граждани), не получава "адекватна доза внимание" в заплахите отправяни срещу противниците на ислямските фундаменталисти. Това доста ме озадачава и потърсих някакво мнение от по-знаещи от мен хора...
    http://m.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/60721-islyamska-darzhava-i-ruski-svyat-imat-edin-i-sast-ofis-v-moskva.html

    Нередност?
Нов коментар