Европейските лидери търсят компромис с исканията на Великобритания

Британският премиер Камерън вижда възможност за сделка, ЕС не приема дискриминационното му отношение към мигрантите

Унгарският премиер Виктор Орбан е твърдо против искането на Камерън за ограничаване на социалните помощи за граждани от ЕС
Унгарският премиер Виктор Орбан е твърдо против искането на Камерън за ограничаване на социалните помощи за граждани от ЕС
Унгарският премиер Виктор Орбан е твърдо против искането на Камерън за ограничаване на социалните помощи за граждани от ЕС    ©  Reuters
Унгарският премиер Виктор Орбан е твърдо против искането на Камерън за ограничаване на социалните помощи за граждани от ЕС    ©  Reuters
"Ясно заявихме, че сме готови на компромис, но при всички положения базиран на спазване на основополагащите европейски принципи, които включват свободното движение на хора и липсата на дискриминация"

Ангела Меркел, канцлер на Германия

Европейските лидери се опитват да постигнат компромис с британския премиер Дейвид Камерън по исканията на Лондон за промени в съюза, за да избегнат излизането на Великобритания от ЕС. Темата беше обсъдена по време на последната за годината среща на Европейския съвет в Брюксел. След края на заседанието президентът на съвета Доналд Туск изрази оптимизъм, че до февруари може да има консенсус по четирите ключови искания на Лондон, след като Камерън вече иска "почтен компромис". Британските искания на Лондон са за повече суверенитет, конкурентност, съхраняване правата на деветте страни, които не ползват еврото, и най-спорното - за ограничения при получаването на помощи от британската социална система.

Дейвид Камерън заяви, че съзира възможност за сделка, която ще задържи Великобритания в съюза, но лидерите на еврочленките не приемат дискриминационно отношение срещу мигранти от ЕС в страната, предаде Reuters.

"Нищо в живота не е сигурно, още по-малко в Брюксел, но бих искал да кажа, че прозира пътека за сделка през февруари", каза Камерън на пресконференция в ранните часове на петък, предшествана от необичайно кратка дискусия около искането на Лондон за предоговаряне на условията по членството му в съюза. Преди срещата на върха Камерън беше заявил, че иска от ЕС да получи ясни отговори до февруари, за да може да пристъпи към обещания референдум по оставане на Великобритания в евросъюза.

Искането за ограничаване на социалните помощи

Туск посочи, че искането на Великобритания да не дава на новодошли мигранти от ЕС социални помощи за слабоплатени служители в първите четири години от престоя им в страната е най-трудно за преодоляване. Срещу това искане се обявиха открито страните от Вишеградската четворка - Полша, Чехия, Унгария и Словакия, голяма част от чиито граждани, подобно на хиляди българи, биха били засегнати от промяната. България също не приема ограниченията за достъп до британската социална система.

Най-ясното послание след края на срещата беше, че никой, включително и Камерън, не е готов да приеме дискриминационно отношение, подчерта Туск. "Това е неприемливо и със сигурност не е било сред намеренията на британския ни партньор", каза полският политик. Британският премиер обаче подчерта, че не отстъпва от настояването си за четиригодишно изключване от социалната система на мигранти, но допълни, че същевременно търси решения.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че съществува силно изразена воля за споразумение, което да остави Великобритания в ЕС. "Ясно заявихме, че сме готови на компромис, но при всички положения базиран на спазване на основополагащите европейски принципи, които включват свободното движение на хора и липсата на дискриминация", каза тя.

Скептицизъм

Евроскептичните опоненти на Камерън във Великобритания не приеха радушно изхода на срещата в Брюксел, като обърнаха внимание върху краткото официално изявление от ЕС. То завършва с думите, че "в резултат на днешния изчерпателен и конструктивен дебат членовете на Европейския съвет се договориха да работят в по-тясно сътрудничество, за да намерят общоприемливи решения по четирите въпроса до срещата на съвета на 18-19 февруари".

Лидерът на Партията за независимост на Великобритания Найджъл Фарадж каза: "Дейвид Камерън дойде, видя и беше победен. Колко пъти дребнавите му планове могат да бъдат отхвърляни? Всичко, което получи в крайна сметка, са две безсмислени изречения в някакво комюнике."

Полският премиер Беата Шидло, чиято страна има почти милион свои граждани във Великобритания, напусна срещата в Брюксел без коментар за репортерите. По-рано тя и колегите й от Словакия, Унгария и Чехия в общо изявление посочиха, че няма да подкрепят никаква промяна в европейските правила, която може да бъде сметната за дискриминация срещу съгражданите им или да ограничава свободата им на движение.

Точно на дискриминация се позова и Камерън по някои от останалите си искания. Великобритания настоява от ЕС да гарантира на страните, които не ползват общата европейска валута, че няма да има дискриминационно отношение към тяхната финансова политика. С това Камерън иска да съхрани свободата на Лондонското сити, коментира Reuters.

ЕС удължи санкциите срещу Русия с половин година

Постоянните представители на 28-те страни членки на Европейския съюз одобриха удължаване с шест месеца на икономическите санкции срещу Русия, предаде Reuters, цитирайки дипломатически източници. Решението ще стане окончателно на обед в понеделник, освен ако някоя страна членка на промени позицията си и не внесе писмено възражение. Процедурата за удължаване на санкциите до края на юли 2016 г. се очаква да бъде завършена във вторник, когато решението трябва да бъде публикувано в официалния вестник на ЕС, уточняват дипломати, цитирани от ДПА. Икономическите санкции срещу Русия бяха въведени за първи път през юли 2014 година заради анексията на Крим. Мерките, които целят да ограничат руския внос и достъпа на руските банки до европейските капиталови пазари, силно обтегнаха отношенията между Брюксел и Москва.

Те са сред най-спорните действия, опитващи да повлияят политиката на Русия към Украйна, и нанесоха икономически щети както на руската, така и на европейската икономики. ЕС обаче обвърза санкциите със споразумението за примирие в Източна Украйна, което трябваше да бъде приложено до края на годината.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    spice1 avatar :-?
    spice
    • - 2
    • + 2

    Значи бачкаш четири години като ненормален за страната им. След това те шътват и духаш супата за осигуровки и други привилегии който си плащал четири години. Че тогава защо да ходиш да им робуваш. За да се каже че, живееш в Великобритания ли? Няма смисъл. По-добре да си стой човека в родината и там да мизерства.

    Нередност?
Нов коментар