Полша предлага на Лондон социална сделка срещу бази на НАТО

Варшава ще помогне на Камерън да задържи страната в съюза, ако той я подкрепи в пакта

Полският външен министър Витолд Вашчиковски промени позицията си по британските искания за около месец.
Полският външен министър Витолд Вашчиковски промени позицията си по британските искания за около месец.
Полският външен министър Витолд Вашчиковски промени позицията си по британските искания за около месец.    ©  KACPER PEMPEL
Полският външен министър Витолд Вашчиковски промени позицията си по британските искания за около месец.    ©  KACPER PEMPEL

Полша е готова да прекрати твърдата си съпротива срещу плановете на британския премиер Дейвид Камерън да ореже социални придобивки за мигранти от ЕС, ако той подкрепи искането на Варшава за постоянни бази на НАТО в страната.

Външният министър на Полша Витолд Вашчиковски очерта евентуалния пробив в отношенията между Лондон и Брюксел, като каза в интервю за Reuters, че, "разбира се", е готов да обмисли сделка с предлаганата от Лондон забрана за достъп до социални придобивки на мигранти от ЕС за първите четири години след идването им във Великобритания. В момента Полша заедно със страни като Чехия, Словакия, Унгария, България, Румъния и Естония твърди, че подобни ограничения са дискриминационни и нарушават европейските договори.

Отстъпките

За да промени позицията си, Полша иска британска подкрепа за разполагането на постоянни бази на НАТО в страната. Те трябва да действат като гарант срещу евентуална руска заплаха. Въпросът за базите трябва да бъде обсъден по време на срещата на върха на НАТО. Тя ще се проведе във Варшава през юли.

"За нас би било изключително трудно да приемем каквато и да е дискриминация", посочи Вашчиковски. "Докато Великобритания не ни подкрепи действително ефективно на срещата във Варшава по въпроса с отбранителните амбиции на Полша."

Запитан изрично от Reuters дали премиерът Камерън може да предложи нещо, което да смекчи полската позиция по социалните планове на Лондон, Вашчиковски отговаря: "Разбира се. Великобритания може да предложи нещо на Полша по отношение на външната сигурност."

"Все още смятаме, че сме второкласен член на НАТО, защото в Централна Европа продължава да няма, с изключение на съвсем символично присъствие, никакви значими съюзнически сили или отбранителни съоръжения, което дава на руснаците извинения да разиграват този регион", продължава Вашчиковски.

Промяна в позицията

Полша беше сред първите и най-гласовити критици на плановете на Камерън. През ноември британският премиер представи пред 27-те си партньори в ЕС пакет с искания на страната му в четири области. Лондон иска да получи от ЕС единодушна подкрепа по тях, преди страната да проведе референдум за оставане в съюза или излизане от него. Списъкът включва засилване на конкурентоспособността на ЕС, по-голяма роля на националните парламенти и изключение на Лондон от амбициите за "по-дълбок съюз", гаранции, че кохезията в еврозоната няма да подкопава единния пазар и да дискриминира страни като Великобритания и България, които са извън него, както и ограничаване на това, което Лондон нарича социален туризъм.

Британският премиер беше попарен на срещата си през декември с новата полска премиерка Беата Шидло по последната точка. Тогава и министър Вашчиковски посочи пред Daily Telegraph, че "няма да има преговори" по този въпрос, който е "унизителен" за неговото правителство. Според различни данни във Великобритания живеят и работят между 700 хил. и 1 млн. поляци.

Думите сега на министър Вашчиковски пред Reuters сочат, че във Вишеградската четворка започват да се появяват пукнатини. Преди месец групата, която включва Полша, Словакия, Унгария и Чехия, излезе с общо заявление против плановете на Камерън.

След срещата на върха в Брюксел през декември Франция също смекчи съпротивата си срещу социалните реформи, като посочи, че Лондон може да помисли за по-малък от предложения четиригодишен период.

На срещата в Брюксел европейските лидери си поставиха срок до февруари, за да преодолеят различията си по британските искания. Това изглежда все по-вероятно, след като Варшава смекчи позицията си.

В замяна изглежда, че Великобритания откликва радушно на полските искания за постоянни бази на НАТО в страната, пише Daily Telegraph. Франция и Германия са по-скептични по въпроса. Русия би погледнала на този ход като силно провокативен. В новата отбранителна стратегия на страната, подписана на 31 декември от президента Владимир Путин, се посочва, че САЩ и НАТО са "заплахи", защото "приближават военната си инфраструктура до границите на Русия".

За да приеме постоянни бази на НАТО, Полша трябва да се пребори за прекратяване на споразумението от 1997 г. между НАТО и Русия да не се откриват постоянни военни бази на алианса в Източна Европа. През 2014 г. тогавашното полско правителство поиска от пакта две тежко бронирани бригади за постоянно в страната.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kihano avatar :-|
    kihano
    • - 24
    • + 18

    "Полша заедно със страни като Чехия, Словакия, Унгария, България, Румъния и Естония твърди, че подобни ограничения са дискриминационни и нарушават европейските договори".

    "Тогава и министър Вашчиковски посочи пред Daily Telegraph, че "няма да има преговори" по този въпрос, който е "унизителен" за неговото правителство."

    Но иначе поляците са съгласни и на дискриминация и на унижение, стига да им позволят да се сложи на тяхна територия мишена за руските ракети. Чудя се, кое е по-омерзително. Това че нямат морални принципи или че настояват за защита от лъжлива заплаха. Но което и да е, поведението на поляците е характерно за съвременната западна политика - нулева честност, никакъв морал, принципи само на думи. Единствения ориентир е нечия комисионна за цената на исканата натовска база в Полша.

    Нередност?
  • 2
    thepirineagle avatar :-?
    thepirineagle
    • - 10
    • + 12

    Всъщност поляците са готови да отстъпят нещо за нищо. Как ще убедят други ключови съюзници за базите в Изт. Европа,или те имат предвид единствено Полша? Това показва и "високото" дипломатическо ниво на сегашните управляващи популисти.
    Т.н. социални искания на Камерън трябваше да бъдат посрещнати или с твърдо не, или с реципрочност за британските граждани в ЕС - никакво безплатно здравеопазване,социални услуги или данъчни облекчения за британци през първите 4 г. при пребиваването им в някоя от държавите членки. Говорим за над 2 млн. поданници на кралицата в Европа....

    Нередност?
  • 3
    historian avatar :-|
    historian
    • - 7
    • + 10

    За разлика от преждеговорящите, аз мисля, че това е много интересен и силен дипломатически ход на Полша, който може да засегне бъдещето и на ЕС и на НАТО... И всичко това в сравнение с безсмислената среща на Камерън с българския премиер, който се направи пред него на "дрифтър" с джипка по странджанските баири...

    Нередност?
  • 4
    shneider avatar :-P
    Koba Stalin
    • - 8
    • + 22

    До коментар [#1] от "kihano": настояват за защита от лъжлива заплаха.

    На кое викаш "лъжлива" заплаха, братчед? Русия винаги е била заплаха, винаги! А за Полша, да не говорим. Заслужили са си това отношение на поляците, колкото и неразбираемо да е за твоя марксистко ленински мироглед.

    Нередност?
  • 5
    shneider avatar :-P
    Koba Stalin
    • - 1
    • + 13

    До коментар [#2] от "thepirineagle":Т.н. социални искания на Камерън трябваше да бъдат посрещнати или с твърдо не, или с реципрочност за британските граждани в ЕС - никакво безплатно здравеопазване,социални услуги или данъчни облекчения за британци през първите 4 г. при пребиваването им в някоя от държавите членки. Говорим за над 2 млн. поданници на кралицата в Европа....

    С това съм абсолютно съгласен. Въпреки че не виждам кой британец ще стои в България на социални помощи, вместо да се върне в Англия. Освен ако го е закъсал дотолкова, че да не може да си купи билет за самолет.

    Нередност?
  • 6
    ahasver avatar :-|
    ahasver
    • - 8
    • + 7

    До коментар [#4] от "Тони Шнайдера":Ти наистина ли мислиш ,че Русия ще тръгне на война заради ябълките на поляците ? Нещо слънчасвате на тема Русия. Само тази година един милион араби нахлуха в Европа. Още 3 милиона чакат в Турция. Вие все на руския се дръгнете.
    Значи правителството на Полша е готово да плаща със задника на поляците работещи в Англия ? А какво мислят поляците по въпроса ?
    Смятате ,че бъдещето на ЕС и НАТО зависят от Полша ? Тях ги имаше и преди Полша да се присъедини.

    Нередност?
  • 7
    thepirineagle avatar :-P
    thepirineagle
    • + 1

    До коментар [#5] от "Тони Шнайдера":
    Здр. Тони, не говорех точно за социални помощи. Повечето британци живеят във Франция,Испания,Португалия,Италия....И всяка година хиляди още заминават натам. Безплатната,в момента, здравна помощ и данъчните облекчения за нов бизнес, например барове,ресторанти,винарни ,тур. агенции и т.н. сериозно ще ги ударят по джоба, а същевременно ще бъдат принудени да плащат всички местни данъци и такси. Гледам, че и други не четат внимателно. Махмурлук сигурно.

    Нередност?
  • 8
    stg avatar :-|
    stg
    • - 1
    • + 4

    [quote#6:"ahasver"]Ти наистина ли мислиш ,че Русия ще тръгне на война заради ябълките на поляците ? [/quote]
    не тръгва щото не и стиска а не щото няма желание, скоро пишехте как руските танкове щели да стигнат Варшава за 2 дена( ако запалят разбира се), сега па нямало такова нещо, руската заплаха за Полша си е напълно реална

    Нередност?
  • 9
    ahasver avatar :-|
    ahasver
    • - 4
    • + 2

    До коментар [#8] от "stg":И ти си на нивото на ябълките .

    Нередност?
  • 10
    liubo...otdale4 avatar :-|
    liubo...otdale4
    • - 2
    • + 5



    Поляците се стремят да постигнат своите цели.

    В това отношение от тях можеме да се учиме.



    Нередност?
Нов коментар