🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия след Кьолн

Случаят с посегателствата срещу жени в новогодишната нощ разклати доверието в канцлера Меркел и доведе до идеи за по-строги закони за мигрантите

Събитията в Кьолн предизвикаха анти-имигрантски протести на крайнодесни привърженици
Събитията в Кьолн предизвикаха анти-имигрантски протести на крайнодесни привърженици
Събитията в Кьолн предизвикаха анти-имигрантски протести на крайнодесни привърженици    ©  Wolfgang Rattay
Събитията в Кьолн предизвикаха анти-имигрантски протести на крайнодесни привърженици    ©  Wolfgang Rattay

"Ще се справим." Когато германският канцлер Ангела Меркел изричаше тези думи докато стотиците хиляди бежанци вече прекрачваха границите на Германия, едва ли е предполагала, че след близо половин година една новогодишна нощ ще промени всичко. 

Във вторник полицията в Кьолн регистрира 653-тата жалба на пострадал от кражба, сексуално посегателство или и двете в нощта на 31-ви декември срещу 1-ви януари и първите дни на новата година. Жертвите - основно жени, а вероятните извършители - основно от северноафрикански и арабски произход. Макар подобни престъпления да не са прецедент в Кьолн и други големи европейски градове, мащабът на деянията разтърси Германия и даде нова посока на дебата около бежанската криза. Ангела Меркел опита да втвърди тона още веднага след случилото се, но това не й спести вълната от критики в обществото и призивите за оставка от крайнодесни формации, които използваха момента да съберат дивиденти. Германското правителство обяви, че подготвя законодателни промени, които ще направят експулсирането на бежанци по-лесно. Очаква се случилото се да има ефект и върху приемането на търсещи закрила в Германия, макар че още не е ясно как точно ще стане това. Заговори се за допълнителни ресурси за полицията, която очевидно е била далеч от овладяване на ситуацията в новогодишната нощ. На националните медии беше лепнат етикета "лъжлива преса" заради забавеното отразяване на събитията в Кьолн. А последиците най-вероятно ще оттекват дълго след новогодишната нощ - както в германската политика, така и в ежедневния живот. 

Меркел под високо напрежение

Разследването на деянията в Кьолн и в други градове, където също има жалби за кражби и сексуални посегателства, засега не дава пълна картина за организацията на престъпленията. Докато представители на полицията коментират, че няма данни атаките да са били планирани, самият правосъден министър Хайко Маас обяви обратното. В интервю за вестник Bild am Sonntag той заяви, цитиран от Financial Times, че събитията от новогодишната нощ в Кьолн са били координирани от мъже със смартфони, които са използвали социалните мрежи, за да се организират. Министърът на правосъдието предупреди да се избягват обобщенията и да не се обвиняват всички мигранти, но изрази предположения за връзка между атаките в Кьолн и тези от по-малък мащаб в други германски градове като Хамбург и Щутгарт.

Маас е от Социалдемократическата партия, която е малцинство в коалицията, водена от християндемократите на Меркел. Интересното е, че под публичен натиск двете партии започнаха да се съюзяват в предлагането на по-тежки закони за криминално проявените мигранти. Крайнодясната "Алтернатива за Германия", която няма места в Бундестага, пък призовава за оставката на канцлера.

Реториката на самата Ангела Меркел е станала по-сурова, коментират от Financial Times. "Сега изведнъж сме изправени пред предизвикателството, че бежанците идват в Европа и ние сме уязвими, както виждаме, защото все още нямаме реда, контрола, които бихме искали", призна канцлерът на икономическо събитие в понеделник в Майнц, съобщава в. Die Welt, цитиран от Politico. Меркел обаче е допълнила, че отворените граници в еврозоната са предпоставка за добре функционираща валутна зона и вътрешен пазар.

Първите мерки

Първата конкретна мярка, която германското правителство обяви, бяха промени в законодателството, които правят експулсирането от Германия на криминално проявени чужденци по-бързо. Според идеите, които бяха представени във вторник от министрите на вътрешните работи Томас де Мезиер и на правосъдието Хайко Маас и цитирани от Reuters, чужденците ще могат да бъдат връщани, ако са били осъдени за криминално деяние срещу живота, лична неприкосновеност, сексуалното самоопределение, собствеността (в случаи, когато е упражнена сила) или за съпротива срещу полицай. Няма да има значение дали присъдата е условна или не. Под особено внимание ще са лица, осъдени на година или повече лишаване от свобода.

Законови промени ще има и по отношение на по-добрата защита от сексуални нападения.

Във вторник излезе и информация, че от началото на месеца Германия връща повече мигранти в Австрия. Повечето от тях, пише ВВС, са афганистанци, мароканци и алжирци по данни на австрийската полиция. Според австрийските власти, цитирани от Spiegel Online, върнатите мигранти от началото на новата година са около 200 на ден, докато през декември са били около 60. От полицията в Мюнхен твърдят, че броят на спрените бежанци е "двуцифрен" или "в долните трицифрени числа". Според тях причината за връщането е, че мигрантите не искат да подадат молба за статут в Германия, а в друга държава - най-често Швеция или Дания. В такива случаи, според Дъблинското споразумение, мигрантите не се приемат в Германия. 

Повече по темата можете да прочетете в новия брой на "Капитал" в събота и в петък на capital.bg.

 

Прилича ли Стокхолм на Кьолн

След като в новогодишната нощ стотици жени станаха жертви на сексуални атаки в германския град Кьолн, медиите и полицията в страната бяха обвинени, че умишлено са прикривали случая. Подобен случай бе установен и в Швеция. В публичното пространство се появиха полицейски доклади за случаи на сексуални нападения, които са били скрити в продължение на около половин година.

Шведската полиция започва разследване по обвинения, че полицейски служители са прикрили случаи на сексуални нападения на музикален фестивал в Стокхолм миналото лято, като се смята, че извършителите са били предимно млади мигранти, съобщи Reuters. Според публиклувани в медиите вътрешни полицейски доклади около 50 заподозрeни са извършили сексуално насилие върху тийнейджърки на младежкия фестивал "We are Sthlm" миналия август. През 2014 г. е имало подобни случаи на същото събитие.

Според полицейските документи на фестивала през 2015 г. полицията е получила 20 оплаквания за сексуални престъпления, като 14 от тях са били от момичета под 15-годишна възраст. През 2014 г. оплакванията са били 18.

Шведската полиция е изразила притеснения, че докладите са можели да повлияят на крайнодесни настроения в страната. Антимигрантският сайт Nyeter Idah, свързан с крайнодясната партия Шведски демократи, твърди, че вестникът Dagens Nyheter е получил доклади за случаите от фестивала още през лятото, но умишлено не ги е публикувал, разказват от британския вестник The Guardian. Шведската медия отрече това на сайта си, като управляващият редактор Каспър Опиц обясни, че са получили анонимни сигнали, но не са успели да потвърдят информацията, тъй като полицията не е разгласила публично никаква информация по случая.

Шефът на националната полиция Дан Елиасон заяви в понеделник, че политическите преценки не трябва да са част дейността на полицейските служители, цитират от Reuters. Министър-председателят на Швеция Стефан Лофвен пък заяви пред вестник Expressen, че полицията не е подходила към случаите по начина, по който е трябвало, както и че правителството не е било информирано за проблема.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    panta_rhei avatar :-|
    Nedyalko Lazarov
    • - 13
    • + 6

    Обмислените промени в законодателството са дискриминационни. Ще бъдат сурово критикувани от правозащитни организации и от комисаря за бежанците. Ето защо Брюксел трябва да наложи наказания на Германия и да суспендира правото и на глас в ЕС. Няма ала-бала. Ние либерална демокрация ли сме или какво?

    Нередност?
  • 2
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 2
    • + 9

    До коментар [#1] от "sqr47309640":

    Комисарят за бежаците да си гледа в собствената копаня. Тези са имигранти.

    Нередност?
  • 3
    kalliman avatar :-|
    Kalin Penchev
    • - 2
    • + 9

    Абе аз не мога да ги разбера Германците. Толкова ли не виждат по-далече от носа си? Хубаво им трябва евтина работна ръка, ама да си вкарат хора, които са близки културно с тях. За държави като България, Румънция, че даже и Сърбия, Русия и пр. вратите бяха затворени и даже все още са затворени за някой от тях. И какво става - напълниха се с турци, които дори и да са съвестни и работни, никога няма да се приобщят напълно и освен това винаги има риск да се върнат в средновековието, както се случва в самата Турция в момента.

    Но това което чупи всякакви логики е защо приеха толкова много паплач от Африка? И какви бежанци, като над 60 процента от тази осрда са млади мъже на 20-30 години? Очевадно беше рано или късно тези ще започнат да се държат "естественно". Това в Кьолн е просто първия по-голям случай на изтъпления. Иначе има и много други внимателно замазани и прикрити. И ще има още повече.

    Германците имаха уникалния шанс да са една от малкото държави със почти 100%та гемрнанско население. И какво направиха? Сами се затриха...

    Нередност?
Нов коментар