🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Свободата според Санчо и според Селим

Подценяването на културните различия е един от провалите на бежанската политика досега. Интеграцията има нужда от нов фокус и подход

Редица държави започнаха да обсъждат включване на сексуално образование и образование по права в интеграционните си курсове за бежанци
Редица държави започнаха да обсъждат включване на сексуално образование и образование по права в интеграционните си курсове за бежанци
Редица държави започнаха да обсъждат включване на сексуално образование и образование по права в интеграционните си курсове за бежанци    ©  Reuters
Редица държави започнаха да обсъждат включване на сексуално образование и образование по права в интеграционните си курсове за бежанци    ©  Reuters
"Сигурни ли сме, че тези млади мъже разбират какво означава свободата в нашия контекст или я разбират като това, че могат да правят каквото си искат?"

Карим Хаял, доброволец в бежански лагер в Пулхайм, Германия

След Кьолн речникът на политиците се смени напълно. Приоритетите - също. Поне на думи всички партии в германския парламент бяха единодушни, че най-първият сред тях е интеграцията на бежанците. А вътрешният министър на страната Томас де Мезиер заяви, че е особено важно новодошлите да "приемат нашата система от ценности".

Само няколко месеца по-рано традиционните европейски партии като че ли бяха глухи за предупрежденията. Дали защото бяха твърде фокусирани в разговори за пари и квоти, дали защото не искаха да наливат вода в мелницата на десните популисти, дали от страх да не стигматизират мигрантите като източник на проблеми, те замитаха чувствителните въпроси на общото живеене извън дневния си ред. Не пренебрегвайте ролята на културните различия, подчертаваха експертите по ислям и близкоизточна култура, защото ще последва катастрофа. Експлозията, която взриви социалния мир в Германия, избухна в новогодишната нощ при жп гарата в Кьолн, когато стотици жени станаха жертва на сексуални посегателства от мигранти.

Сега предстои приемането на нови мерки, в които коалиционните партньори на канцлера Ангела Меркел от Социалдемократическата партия искат да се заложат 5 млрд. евро за допълнителни образователни курсове. Обсъжда се и идеята държавата да може да посочва както на получилите статут бежанци, така и на чакащите, къде точно в Германия могат да отидат да живеят. Аргументът на политиците е, че това би намалило опасността от гетоизация, но може да срещне критики от гражданския сектор. В някои райони на страната обаче всекидневието е изпреварило с няколко обиколки тези мерки и всички приказки за по-силни интеграционни политики звучат като празни думи.

Политически речи vs. реалност

"И до днес бежанските центрове нямат работещи програми за защита, които да образоват за правилата в нашето общество и същевременно и да предлагат защита на самите бежданци", казва пред онлайн изданието на Die Zeit Естер Ромаан от неправителствената организация "Цартбитер", която консултира жертви на сексуално насилие. "Заради дългия процес по обработка на документите за статут и заради недостатъчния човешки и логистичен ресурс на центровете се покачва рискът напрежението да се изроди в насилие както във, така и извън лагерите", добавя тя.

Парите за интеграция всъщност отиват за охрана, не за психолози и експерти, които познават културата на мигрантите, свидетелстват и други социални работници в Германия. Според Карим Хаял, който работи в бежански лагер в Пулхайм, в близост до Кьолн, липсва експертиза, по-задълбочено културно знание и разбиране на обществата, от които идват бежанците. Подготвените социални работници не са добре разпределени в страната. Той самият е завършил ислямски науки, история и политика, но хората в лагерите се отнасят към него като към психолог и му разказват травмите си. "Мисля, че това е много важно - хората имат нужда да говорят. Те имат много въпроси и то не само от типа къде да живеят, как да си намерят квартира. Имат въпроси за местната култура, за нормите, но не знаят кого да попитат", разказа той пред "Капитал". (Виж цялото интервю с него тук)

Журналистът и експерт към Националната служба по миграция и бежанци Ахмет Сенюрт изразява подобно мнение. "Бежанците, също както и гастарбайтерите преди 50 години, носят заедно със саковете си определена култура и ценности", коментира той пред "Капитал". И добавя, че тези неща трябва да намерят място и в учебните планове на училища и детски градини - нещо, което се случва твърде малко според него.

Гневни млади мъже

Подценяването на културните особености е един от провалите на бежанската политика на Европа, и в частност Германия досега. С малко повече прозорливост и предварителна работа това можеше да се предвиди и избегне, смята Карим Хаял.

Ключовата дума е "Тахрир" - площадът в Кайро, на който по време на Арабската пролет стотици жени бяха нападнати, а някои и изнасилени от непознати мъже. Това е феномен, с който регионът е известен и той има много общо с близкоизточната култура - социално-религиозно възпитание, което е много ориентирано към пола, потискащ секса морал, липса на контакт между половете, политическо потисничество, изброява Хаял. За него тези гневни млади мъже, които са извършвали посегателства над жени в новогодишната нощ, са културно объркани, поставени в ново общество, в което има много повече свобода, отколкото те някога са виждали.

И това е сериозно предизвикателство пред интеграционните политики на Европа дори само защото тази демографска група преобладава в профила на бежанците. Според Международната организация по миграция (МОМ) около 66% от пълнолетните мигранти, регистрирани в Италия и Гърция през изминалата година, са били мъже. През 2014 г. в Германия две трети от подалите молба за статут също са били от мъжки пол. Според най-актуалната статистика на Шведската агенция по миграцията от близо 163 хиляди души, които са поискали убежище в страната през изминалата година, 115 хиляди са били мъже.

Разбираемо е защо младите мъже, които напускат Сирия, Ирак и Афганистан, са мнозинство - те са изложени на най-голям риск в родните си страни да бъдат привлечени в армията на режима на президента Башар ал Асад, в редиците на "Ислямска държава в Ирак и Леванта" или на талибаните, или да бъдат убити от тях. Освен това се предполага, че мъжете са много по-издръжливи и адаптивни на дългия и изпълнен с опасности път до Европа. Но също така е вярно, че тяхната група подлага на най-сериозно изпитание съществуващата система за прием в Европа.

Опитът на Норвегия

Затова държавите с най-голям брой бежанци започнаха да настояват сексуалното образование да е задължителна част от интеграционните курсове. Вече има подобна законодателна инициатива в Дания, а в Бавария, основният вход на стотици хиляди бежанци към Германия, има пилотни "курсове за образование в права" в приюта за тийнейджъри мигранти в Пасау. Норвегия обаче води в опитите да пребори този проблем. Там Департаментът по миграция е въвел подобни програми като задължителни в цялата страна от 2013 г. Държавата е делегирала на неправителствената организация "Алтернатива на насилието" да обучава служителите в бежанските центрове как да организират и провеждат курсове за сексуално и други форми на насилие. Правителството е осигурило средства за две години, за да плаща на преводачите, а сега е в процес на оценка на резултатите, за да прецени дали да продължи финансирането на програмата.

"Говорим най-вече за равноправието, но се дискутират и много други теми като отглеждане на деца, насилието, травмата от войната и чувството да бъдеш стигматизиран като бежанец", разказва Нина Мачибиа, ръководител на бежански център в норвежкия град Санднес, пред Spiegel Online. "Показахме ясно, че става въпрос за обмен. Че всеки може да каже каквото иска, без да бъде съден. Когато казахме на родителите, че в Норвегия е забранено да се удрят деца, много от тях попитаха: как тогава да им покажем кое е правилно и кое не? Питаха ни за съвет и бяха по-скоро изненадани, отколкото отричащи. Голяма тема беше сексуалното самоопределение, което при нас, разбира се, съществува и когато човек е женен. Жената може да каже на мъжа си, че не иска да прави секс с него, и той трябва да уважава това. За много от тях това беше нещо ново. Говорихме и какво е за тях да виждат леко облечени жени с къси поли. Повечето от младите участници в курса разбраха и приеха, че в Норвегия е така. Представям си обаче, че за по-възрастните това е било по-трудно", допълва тя.

За социалните работници, които работят с бежанци, няма съмнение, че това е необходимият път, който трябва да се извърви, преди да можем да говорим за успешно интегриране на новодошлите в европейските общества и начин на живот. Скептични са обаче доколко политиците на Стария континент разбират мащаба на предизвикателството, пред което са изправени.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fio41315648 avatar :-|
    fio41315648
    • - 8
    • + 43

    Бла, бла, бля

    Нередност?
  • 2
    panta_rhei avatar :-|
    Nedyalko Lazarov
    • - 5
    • + 50

    Когато накрая се вдигне розовата димна завеса на европейския либерализъм, ще видим осакатените трупове на европейските народи. Но това, което някой сам си направи, никой не може да му го направи. И когато упорства в самоунищожението си, само можем да стоим и да наблюдаваме.

    Нередност?
  • 3
    damianrm1 avatar :-|
    damianrm1
    • - 2
    • + 45

    Какви културни различия говорят бре-в коя култура насилието и обирите са ОК? Говорим за ПРЕВЪЗПИТАНИЕ, но това не става като си на 20-40 год. и си в група от милиони-това става като си дете на 2,3-7 год.

    Нередност?
  • 4
    krasikostadin avatar :-|
    krasi kostadin
    • - 7
    • + 49

    Не разбрахте ли че, мюсюлманин не може да се итегрира в християнска държава.

    Нередност?
  • 5
    nodjinn avatar :-@
    nodjinn
    • - 4
    • + 63

    Капитал, тези хора идват от общества, които са към 4 века след нас като развитие, каква интеграция?! Че те възторжено се колят между сунити и шиити (хайде опитайте да кажете на християнин, евреин, будист, атеист да отиде да поубие малко хора, щото се шегували с неговия бог, ще ви се изцъкли и ще ви повика линейка); убедени са, че жените са някакъв вид особен добитък (я, виж, кравичка сама в полето, дай да си я земем!); а нашата толерантност към тяхната религия разглеждат най-вероятно като някакъв особен вид тъпоумие, все едно жертвата с усмивка да зареди патрона в пистолета на убиеца си.

    Като ги влече исляма, да си стоят в страните и ако желаят да си трепят жените с камъни дневно, тяхна работа. Хайде сега, ако желаете можете и бан да ми сложите.

    Нередност?
  • 6
    gorid avatar :-|
    gorid
    • - 4
    • + 35

    Исляма е приел и утвърдил като традиции най-варварските обичаи от миналото. Другите религии,след вековен натиск на будната част на обществото са отстъпили и са се съобразили с обективните нужди на хората и затова са станали по приемливи. Вината на всички не мюсюлмани и не канибали е в това,че ги приемат като хора с нормално мислене. За мюсюлманина например е нещо нормално да причиняват болка и страдания на деца и предварително да го бележат като последовател на Мохамед. Сюнета е именно такъв обичай. Общество ,което има двойни стандарти към своите граждани,да преследва и наказва едни ,които упражняват насилие над деца и да оправдава други ,защото такава е била традицията им е обречено.

    Нередност?
  • 7
    ivanski12 avatar :-@
    Ivanski
    • + 29

    Думичката "интеграция" означава да се слеееш с обществото в което си прстигнал. Т.Е ПРИЕМАШ ПРАВИЛАТА НА ТОВА ОБЩЕСТВО!!!!!!

    Нередност?
  • 8
    reaper33 avatar :-|
    не на безразличието
    • - 1
    • + 14

    До коментар [#7] от "Ivanski":

    хич не ми се вярва,те моллите им ги учат да 'заплождат' християнските жени понеже християнските мъже не можели...и те опитват както се вижда,а и неофициалната статистика няма как да се оповести но смятам че е в пъти по зле от официалната ,да не говорим че властите умишлено премълчават доста инциденти...някое сексуално посегателство може да бъде описано като грабеж или опит за грабеж...а с тая паплач която дойде в европа никой не може да се оправи,ако бяха по малко и за по дълго време имаше някакви минимални шансове за успех на около 10% от новодошлите но при сегашното положение освен разни възстания бунтове,и разни тъпотии от подобен род друго няма да видим...тези не подлежат на интеграция,когато маймуните пак започнат да стават хора тогава и тия ще се 'интегрират'

    Нередност?
  • 9
    marij57 avatar :-|
    marij57
    • + 27

    Германия успя ли да интегрира турците? Вижте турските филми, дето заливат българската телевизия - в колко от сериалите показват турци в Германия, които са запазили обичаи, нрави и никакъв европейски живот не ги променя - във филмите, а в живота как е...Да не говорим за филмите отразяващи живота в централна и югоизточната част на страната - там на власт са аги, кланове...и никакъв правов ред от Анкара не може да се наложи! В много от сериалите Истанбул е показан, като място което разваля хората и води до тяхното унищожаване - дори и в прословутия "Листопад". и това в светста Турция. Какво да очакваме от Афганистан, Ирак или Северна Африка. Тотална грешка от страна на ЕС по въпроса за имигарцията. Ояли се политици без визия за развитие на континента! - само пара, пари, пари сънуват и виждат.

    Нередност?
  • 10
    dimko avatar :-|
    dimko
    • - 1
    • + 9

    Интегрирането на пришълците е възможно само по единично и на малки групи в колективни условия и технологии на бързо усвоим производителен труд - при контрол и близко сътрудничество на социален психолог ...

    Нередност?
Нов коментар