🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия се опитва да овладее последиците от събитията в Кьолн

Толерантността към дребните престъпления на имигранти избухна в криза

Полицията употреби водни оръдия срещу протестиращи от крайната десница в събота, когато те започнаха да замерят униформените с бутилки и камъни.
Полицията употреби водни оръдия срещу протестиращи от крайната десница в събота, когато те започнаха да замерят униформените с бутилки и камъни.
Полицията употреби водни оръдия срещу протестиращи от крайната десница в събота, когато те започнаха да замерят униформените с бутилки и камъни.    ©  Reuters
Полицията употреби водни оръдия срещу протестиращи от крайната десница в събота, когато те започнаха да замерят униформените с бутилки и камъни.    ©  Reuters

Мащабът на разследването на насилието в новогодишната нощ в Кьолн се разраства с увеличаващ се брой оплаквания от жени в полицията, създаването на специална част за разследване и продължаващо объркване какво точно се е случило. В същото време враждебността и разделението в обществото растат.

В неделя броят на подалите оплаквания за сексуални нападения жени достигна 380, а съставената от над 100 полицаи и следователи група се е насочила основно към действията на нелегални имигранти или кандидати за статут на бежанец от Северна Африка.

Около 40% от жалбите са за сексуално посегателство, включително и за две изнасилвания, съобщи полицията, цитирана от Reuters. Не спират и критиките срещу действията на полицаите в новогодишната нощ, въпреки че в петък германските медии съобщиха, че началникът на полицията в Кьолн ще бъде предсрочно пенсиониран. Политици и коментатори масово призовават за решителни и твърди действия, за незабавно изгонване на виновниците от страната и за промяна в имиграционната политика на канцлера Ангела Меркел на отворени врати за наистина нуждаещите се от помощ и закрила.

Настъпление на престъпността

Но познаващи методите на джебчийските банди в квартали, населени предимно с имигранти, предупреждават да не се бърза със заключенията, тъй като с опипвания и дърпане на жените крадците обикновено отвличат вниманието им, за да им откраднат чантата, телефона или портфейла. 

Германското списание Spiegel цитира Ерджан Яшаоглу, социален работник от Берлин, който е ядосан на нападателите в Кьолн, но не е изненадан. "Това се случва в Берлин поне от година, но в по-малък мащаб", разказва той за атмосферата в квартал Кройцберг и потвърждава, че така се държат предимно мъже от Северна Африка. Част от тях са с отхвърлена молба за убежище, в страната са заради толерантността на властите, но преживяват мизерно от дребни престъпления.

"Това не са действия на пощръклели мъже, а хладнокръвно премислени действия на престъпници", обяснява Яшаоглу, живеещ в района от 30 години. Според него в Кройцберг през последните година-две расте напрежението и враждебността, а дузина банди от по 10-15 души са си поделили квартала и тормозят и жители, и туристи.

Само през последната година свързаните с наркотици престъпления са се увеличили с 90%, а на джебчийските обири - с 30%. Няколко бизнесмени са се оплакали с писмо до кметството на Берлин, че площад "Котбусер Тор" е на практика превзет от агресивни престъпници. Яшаоглу призовава за засилено полицейско присъствие и добавя: "Ако не можем - или не искаме - да интегрираме тези хора, поне трябва да ги наблюдаваме какво вършат."

Подобни разкази германските медии публикуват за имигрантски квартали в Дюселдорф, Хамбург и други градове.

Колко е виновна полицията

Полицията е критикувана за недостатъчно присъствие в новогодишната нощ и е подозирана, че е опитала в докладите си да прикрие случилото се заради участието на имигранти. 

Но полицаи, които са били на площада пред гарата и катедралата във въпросната нощ, описват, че сцената е била хаотична, с доста пийнали мъже, стрелящи с фойерверки срещу други и търсещи да се сбият с някого. В такава атмосфера, шум, крясъци и тълпа от около 1500 - 2000 души е трудно понякога да се разбере дали хората викат за помощ или от радост, разказа един от полицаите пред Spiegel. 

Събирането на доказателства кой конкретно е извършил нападенията е трудно. Засега полицията е идентифицирала около 30 от участниците и е задържала 7 от тях, но не за сексуално посегателство или изнасилване, а за притежаване на откраднат телефон.

Крайната антиимигрантска десница от PEGIDA и AfD първа се възползва от кризата, за да протестира на същия площад в Кьолн в събота, но се стигна до конфронтация с полицията и използване на водни оръдия, за да се разпръснат агресивни протестиращи или да бъде спрян опитът им за шествие из града.

Реакцията на политиците

Политиците засега повече говорят и рядко използват факти в аргументите си, поради което са критикувани, че не разбират какво се случва и кого трябва да защитят.

Нападенията над жени в Кьолн в новогодишната нощ са предварително планирана и координирана акция, заяви министърът на правосъдието Хайко Маас в интервю за Bild am Sontag, съобщава "Дойче веле". "Никой не може да ме убеди, че не е било координирано и подготвено. Моето подозрение е, че датата е избрана нарочно и е бил очакван определен брой хора. Това ще даде ново измерение на престъпленията", коментира Маас, но не отиде отвъд догадките си.

Меркел призовава към спокойствие и търпение и продължава да отхвърля настояванията поне за въвеждане на квота от 200 000 имигранти годишно, които страната може да приеме. 

Линията на партията ѝ е описана в т.нар. Декларация от Майнц, в която през уикенда християндемократите призовават извършителите на подобни престъпления незабавно да бъдат задържани при достатъчно подозрения срещу тях. Ако са прибегнали до насилие срещу полицията или служители на аварийни служби, присъдите срещу тях трябва да бъдат още по-сурови. Всеки, който е бил осъден без право на обжалване, автоматично трябва да изгуби и правото си да кандидатства за статут на бежанец.

Социалдемократите, партньори в широката коалиция, заявиха още в сряда, че "времето за проява на разбиране изтече". Нещо трябва да бъде сторено, каза лидерът им Зигмар Габриел - вицеканцлер и министър на икономиката, в противен случай хората няма изобщо да ни разбират повече.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    juliano95 avatar :-|
    Julian Mall
    • - 22
    • + 22

    "Яшаоглу призовава за засилено полицейско присъствие и добавя: "Ако не можем - или не искаме - да интегрираме тези хора, поне трябва да ги наблюдаваме какво вършат."

    Интересно се получава германци от турски произход стават експерти по въпроса. Утре като нищо ще ги назначат за министри в правителството и тогава ще ви се изясни защо Ердоган е организирал нашествието на незаконните имигранти в Германия.

    Нередност?
  • 2
    germanec avatar :-|
    Germanec
    • - 1
    • + 9

    Германия е в очакване да се роди нов обединител на Нацията.Това раждане няма да закъснее.

    Нередност?
Нов коментар