Европейската икономика ще пострада, ако шенгенската зона се разпадне

Дипломати твърдят, че масовите сексуални посегателства в Кьолн са "пирон в ковчега" на бежанската политика на ЕС

За европейските граждани ще бъде по-трудно да намерят работа и икономиката ще пострада, ако шенгенската зона се разпадне под натиска на имигрантската криза. Това заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер. По думите му няма да бъде лесно да се спре масовият бежански поток, а последиците ще са сериозни, пише Reuters.

"По-малко Шенген означава по-малко работни места и по-малък икономически растеж. Шенген е едно от най-големите постижения в европейския интеграционен процес. Без Шенген, без свободното придвижване на работна ръка, без свободата на европейските граждани да пътуват еврото няма смисъл. И същото се отнася за връзката между Шенген, свободата на движение и вътрешния пазар", коментира Юнкер. Той предупреди, че "ако някой иска да убие Шенген, той ще направи същото и с единния пазар, като това ще доведе до безработица в Европа".

Без особен успех

Миналата година над 1 млн. души са пристигнали в ЕС и блокът няма особен успех в създаването на т.нар. горещи точки за регистрация на имигранти в Гърция и Италия, нито в преразпределението на вече пристигнали бежанци в други европейски страни, нито в убеждаването на Турция да задържа повече търсещи убежище на нейна територия.

Юнкер заяви, че няма да престане да търси европейско решение за това да предотврати връщането на граничния контрол в рамките на шенгенската зона от някои страни членки. Но призна, че това ще бъде трудно. "Нямам прекалено много илюзии за предстоящата година, защото всичко ще бъде сложно. Но няма да се откажа. Отхвърлям идеята, че това е началото на края", посочи Юнкер.

Същевременно висши европейски представители твърдят, че бежанската политика на ЕС е провал, а масовите сексуални посегателства в Кьолн са били последен "пирон в ковчега", пише Politico. Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че планът за преразпределението на 160 хил. бежанци в страни от Европа "не работи". И предупреди, че ако страните членки "действат под натиска на вътрешните си въпроси, той ще се провали". "Съгласен съм, че програмата за релокация не дава очакваните резултати. Тя ще започне да го прави, когато заработи", посочи Аврамопулос. По данни на ЕК досега едва 272 души са били разселени из ЕС.

Смяна на тона

Думите на еврокомисаря бележат смяна на тона от страна на Брюксел, тъй като до този момент европейските представители отговаряха на критиките, като казваха, че програмата е нова и е необходимо търпение. Проблемите сега обаче се задълбочават. "Това, което стана в Кьолн, рискува да се превърне в последния пирон в ковчега. Ако някои страни още преди не искаха да вземат дори един човек, представете си какво ще стане сега", коментира неназован дипломат.

Настоящата година няма да е по-спокойна. "Ситуацията се влошава", твърди Аврамопулос. И допълва, че "целта е да видим осезаеми резултати през февруари", визирайки срещата на върха на европейските лидери, на която ще се обсъжда въпросът.

Еврокомисарят коментира и сделката с Турция, според която страната трябва да помогне в задържането на имигрантските потоци към Европа. "Не можем да бъдем доволни от скоростта на изпълнението на споразумението. Трябва да видим резултати", заяви Аврамопулос.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kihano avatar :-|
    kihano
    • - 1
    • + 6

    Разпада на Шенгенското споразумение няма да има толкова тежки последици, колкото си го представят. Даже може да се окаже полезно. ЕС страда от общия свободен пазар.
    А иначе шенгенският разпад за пореден път ще докаже, че ЕС и западните буржоазни "демокрации" са такива, когато нищо не ги заплашва. Но ако нещо застраши интересите им, то човешките права, с които ни продънват главите, веднага минават на заден план.

    Нередност?
Нов коментар