Туск: Сделка между Лондон и ЕС за реформите е възможна през февруари

И двете страни в преговорния процес твърдят, че е постигнат напредък, но пречките остават

Сделката между Великобритания и ЕС във връзка с исканите от премиера Дейвид Камерън реформи в съюза е възможна следващия месец. Оптимистичното изказване беше направено от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който е една от водещите фигури в преговорите.

Туск заявява, че ще направи "конкретни предложения", които да бъдат обсъдени на срещата на върха на европейските лидери през февруари. Постигането на споразумение ще позволи провеждането на референдум за това дали Лондон да напусне ЕС още през юни, пише ВВС. Допитването трябва да се случи до края на 2017 г., но се смята, че Камерън предпочита то да се осъществи през тази година.

Желание за компромис

Говорител на британското правителство коментира по повод изказването на Туск, че процесът "ще бъде задвижен от съдържанието, не от графика". Но допълни, че споразумение през февруари "ще отвори пътя за това да се заемем с въпроса". Камерън обеща на електората да договори "по-добра сделка" за Великобритания в рамките на ЕС, след което да проведе референдум за британското членство в съюза. В края на миналата година той предложи реформи в четири области - засилване на конкурентоспособността на ЕС; по-голяма роля на националните парламенти и изключение за Великобритания от амбициите за "все по-дълбок съюз"; гаранции, че сближаването в еврозоната няма да подкопава единния пазар и да дискриминира страните извън нея; и ограничаване на "социалния туризъм" чрез орязване на придобивките за имигранти от ЕС, които не са поне от четири години на Острова.

В момента Полша заедно със страни като Чехия, Словакия, Унгария, България, Румъния и Естония твърди, че подобни социални ограничения са дискриминационни и нарушават европейските договори.

И двете страни в преговорния процес твърдят, че е постигнат напредък, но пречките остават, особено по отношение на последното предложение за реформа. Изказванията на Туск обаче увеличиха очакванията за сделка. "Ще работя здраво за постигането на споразумение през февруари. Това няма да бъде лесно, но е възможно", коментира той. И допълни, че Европейският съвет е "демонстрирал желание да се потърси компромис" и в четирите области, но без да "излага на риск основните си ценности".

Туск заяви, че спешно е необходим набор от промени, които да позволят на Великобритания да остане в ЕС. "Ще направя всичко по силите си, за да намеря задоволително решение, включително и за британската страна. Днес резултатът от референдума е по-непредвидим от всякога. Времето е от съществено значение. И затова ще работя здраво за сделка през февруари", посочи Туск.

Връхна точка

Месеците на интензивни преговори между Лондон и Брюксел ще достигнат връхната си точка, когато председателят на Европейския съвет представи черновата с предложенията си, за която се надява да бъде одобрена от европейските лидери. Но макар и споразумението да е очаквано, то не е неизбежно.

Камерън твърди, че не изключва никоя опция, ако исканията му за реформи бъдат пренебрегнати. Той обаче заявява, че евентуалните договорени промени ще бъдат "смислени". Мнението му се различава от това на лидера на UKIP Найджъл Фараж, според когото  постигнатият компромис относно социалните придобивки за имигрантите ще бъде незадоволителен. Той посочи, че темите за граничния контрол и за безопасността на британските жени ще бъдат централни за референдума, визирайки скорошните масови сексуални посегателства в Кьолн.