Как Brexit касае българите на Острова

Предоговарянето на членството или излизането от ЕС ще се отразят на учещите и работещите във Великобритания

Резултатът от преговорите между Брюксел и Лондон и от референдума ще са определящи за съдбата на имигрантите от ЕС във Великобритания.
Резултатът от преговорите между Брюксел и Лондон и от референдума ще са определящи за съдбата на имигрантите от ЕС във Великобритания.
Резултатът от преговорите между Брюксел и Лондон и от референдума ще са определящи за съдбата на имигрантите от ЕС във Великобритания.    ©  Reuters
Резултатът от преговорите между Брюксел и Лондон и от референдума ще са определящи за съдбата на имигрантите от ЕС във Великобритания.    ©  Reuters

Освен политическите ефекти от случващото се между Великобритания и ЕС то ще има и съвсем конкретни последствия за живеещите и учещите на Острова българи. Какви ще бъдат те зависи от това кой от сценариите ще се развие: дали и как ще се договорят Лондон и Брюксел, включително за социалните плащания, което е и най-чувствителната тема; и дали британците ще кажат "да" на оставането на страната в ЕС. 

Какво ще стане, ако има сделка между Лондон и Брюксел 

Това няма да промени нищо за българските студенти на Острова, тъй като в настоящите искания на Великобритания към ЕС няма точка, която да касае пряко статута им. В момента те плащат същите такси като британците и могат да се възползват от грантове и заеми за образованието си. Така не се налага да внасят на момента таксите за бакалавърска степен, които достигат до 9000 паунда годишно. От тази година се предлагат и заеми за магистратури до 10 000 паунда. Няма да има промени и за правото на студентите да работят, часовете или работата, която извършват. Самите университети, обединени в организацията Universities UK, излязоха с позиция в подкрепа на членството на Обединеното кралство в ЕС.

Що се отнася до работещите на Острова българи, след падането на ограниченията на 1 януари 2014 г. те имат възможността свободно да работят във Великобритания. Условието за започване на работа е да си изкарат т. нар. National Insurance Number, който е уникален и отделен за всеки номер и се използва в британската осигурителна система. За него се кандидатства с документ за самоличност и насрочване на кратко интервю в някой от указаните за тази цел центрове. 

Едно от исканията на Лондон е някои облаги за работещите да бъдат премахнати, като засега Брюксел приема тази позиция. Според последната чернова има промени, свързани с така наречената аварийна спирачка, за които ЕС е склонен на компромис. Става въпрос за служители с ниски доходи, на които сега европейските имигранти на Острова имат право. Ако британските идеи бъдат приети, новодошлите ще имат ограничен достъп до помощи, като например т. нар. данъчни кредити за работещи.

По отношение на детските помощи - те ще продължават да бъдат изплащат за деца, които са в друга страна - членка на ЕС. Сумата обаче ще е съобразена със стандартите на другата държава. Тоест, ако работещ в Лондон получава помощи за дете, което живее в Пловдив, сумата ще е по-малка от тази, която би получавал, ако и детето е в английската столица. Предвиждат се и мерки срещу фиктивните бракове между хора от страни извън ЕС и граждани на ЕС с цел получаване право на пребиваване на Острова.

Тези промени, чиито детайли все още се договарят, ще касаят новодошлите на Острова и би трябвало да влязат в сила веднага след референдума. 

Какво ще стане, ако Великобритания напусне ЕС

Тъй като никоя страна не е напускала ЕС досега, не е ясно какво точно ще се случи. Възможно е Лондон да договори статут като на Норвегия и Швейцария, където има свободно движение на граждани на ЕС, но има и някои ограничения за работещи там българи. Ако Обединеното кралство остане в Европейската икономическа зона, това също ще означава по-облекчен режим за граждани от ЕС в сравнение с тези от трети страни. Но всичко зависи от конкретните договорки при евентуално напускане.

Точно заради надвисналата несигурност през 2015 г. се говореше за вълна от кандидатури за двойно гражданство на европейци, живеещи на Острова. В момента друга опция за европейските мигранти е да получат статут на постоянно пребиваващи, ако са живели във Великобритания поне пет години.

За студентите от ЕС Brexit може да е лоша новина. Ако не се договори друго, те ще трябва да плащат същите такси като всички, които в момента идват извън ЕС, и няма да имат право на изгодните заеми за бакалавърски и магистърски степени, които се предлагат сега. Средната такса за студенти от страни извън ЕС за бакалавърска степен е между 11 987 и 13 774 паунда за учебната 2014-2015 г. по данни на проучване на The Complete University Guide. Когато се добавят и разходите за живот, сумата вероятно ще стане непосилна за много български граждани. 

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pirocorp avatar :-|
    Piroman
    • - 2
    • + 2

    Почти нищо няма да се промени за тях, защото масово ги карат да се регистрират като self employed и накрая на годината им връщат "данъци" - осигуровки, така те се лишават така или иначе от някакви бъдещи социални придобивки. Популизмът на консерваторите е огромен, особено като се има в предвид че 4/5 от имигрантите са от 3-ти страни за ЕС.

    http://oi64.tinypic.com/34eq0sg.jpg

    Нередност?
  • 2
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1
    • + 4

    [quote#1:"Piroman"]Почти нищо няма да се промени за тях[/quote]Ако се стигне до Brexit се връщат визите. За тези, които вече са в ЮК може би ще действа "заварено положение", ама за българите в България ЮК би станала недостъпна.

    Нередност?
  • 3
    antubis avatar :-|
    antubis
    • + 5

    На първо време Великобритания няма да излезе от ЕС. Още малко ще дръпнат ЕС за повечко правомощия на локалния парламент, през който ще орежат помощите за имигранти. След това ПР машината ще се задейства, ще облъчат народа, че вече ЕС е добър и на референдума всички ще кажат, че искат да останат. Не може да се отрече на Камерън, че добре си изигра картите. Той си е добър лидер на неговата си страна. Ние да му мислим.

    Нередност?
  • 4
    karen_walker avatar :-|
    karen_walker
    • + 5

    "Статията" е доста повърхностна.

    Нередност?
  • 5
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 5

    [quote#3:"antubis"]След това ПР машината ще се задейства, ще облъчат народа, че вече ЕС е добър[/quote]Тя машината вече месец върви, но ефект няма. Дори е по-скоро обратен. "IN"-кампанията е много неорганизирана. А референдумът може да постигне разгромен резултат в полза на ЕС ако на широките маси им се обясни, че излизане от ЕС автоматично ще доведе до спад в цените на имотите. Тук всички - от фризьорката до милионера - се изживяват като спекулатори с недвижима собственост. Ако нещо може да ги мобилизира (и то със страшна сила) е ако им се обясни напоително, че активите им ще загубят поне част от сегашната си стойност. Ако масите осъзнаят този факт, на Фарадж Англия ще му се стори тясна.

    Нередност?
  • 6
    frank_ninov avatar :-|
    Нинов

    До коментар [#5] от "Николай Николов":

    А чува ли се за такива, които за всеки случай сега си продават пропъртитата?

    Нередност?
  • 8
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 1

    [quote#6:"Ф.Нинов"]А чува ли се за такива, които за всеки случай сега си продават пропъртитата?[/quote]Не съм чувал. До тук не съм чел някой да прави връзката между brexit и цените на имотите. Щеше да е хубаво да може да се шортне пропърти пазара. Ама не знам как би могло да се направи.

    Проблемът също е, че пропърти пазарът е хетерогенен. В Лондон е един, в провинцията друг. Дори в рамките на Лондон има голяма хетерогенност. Ретърн-а във втора зона (Зоните са концентрични кръгове) беше двуцифрен за последните няколко години - жената удари 50% ретърн за 4 години защото миналата година продаде гарсониера дето беше купила през 2010-та. Ама е трудно да се правят прогнози. Не само зоната е важна, а и маса други неща - близост до училища, спирки на метрото и т.н. На училищата им правят рейтинг възоснова на тестове. Ако рейтингът на училището падне и имотите поевтиняват. Изобщо трудно е всички променливи да ги вземеш предвид.

    Нередност?
Нов коментар