🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Еврокомисията може да получи пълен достъп до договорите в енергетиката

Това има значение най-вече за "Газпром" и Източна Европа

В Русия се опасяват, че новият механизъм може да се използва за "политически атаки".
В Русия се опасяват, че новият механизъм може да се използва за "политически атаки".
В Русия се опасяват, че новият механизъм може да се използва за "политически атаки".    ©  DADO RUVIC
В Русия се опасяват, че новият механизъм може да се използва за "политически атаки".    ©  DADO RUVIC

Европейската комисия (ЕК) ще може да получава информация за търговските договори на "Газпром" в страните - членки на ЕС, включително и данни за цените. Това предвиждат готвени нови законопроекти на ЕК, съобщава московският в. "Комерсант". 

Измененията предвиждат неевропейските доставчици на газ, включително и руският гигант, да са длъжни да съобщават на ЕК параметрите по новите си дългосрочни договори, "за да се направи оценка на въздействие на енергийната безопасност". Освен това всички междуправителствени споразумения в областта на енергетиката ще трябва да бъдат съгласувани с изпълнителния орган на ЕС, преди да бъдат подписани.

Доскоро този подход можеше сериозно да удари по позициите на "Газпром", но сега тази вероятност е по-малка, въпреки че параметрите по договорите могат да бъдат използвани за политически атаки, коментира изданието.

Два документа

"Комерсант" разполага с два документа, за които се очаква да станат основата за създаването на енергийния съюз на ЕС. Първият предвижда създаване на механизъм за обмен на информация за готвените и вече сключените междуправителствени споразумения в областта на енергетиката (изменение на Решение N994/2012). Вторият внася сериозни промени в Директивата за безопасност на газовите доставки от 2010 г., приета след газовата криза между Русия и Украйна през 2009 г.

В интервю за "Комерсант" през април 2015 г. зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович, който отговаряше за създаването на енергийния съюз, коментира, че приемането на тези документи е основна цел на на Брюксел, тъй като ще позволят достъпа до важна информация от газовите договори.

Според условията на първия документ нито една страна членка няма да може да подпише международен договор в енергийната сфера без одобрението на ЕК. Преди няколко години този въпрос се превърна в сериозен проблем за Брюксел, тъй като държавите участници по проваления проект "Южен поток" сключиха споразумения с Русия при условия, които впоследствие се оказаха в противоречие с т.нар. трети енергиен пакет. 

За да убеди България и останалите участнички да променят договорите си, ЕК трябваше да уличи София в нарушения на антимонополното законодателство при избора на изпълнител за строителството на газопровода, пише "Комерсант".

Как ще е в бъдеще

Сега, ако страна - членка на ЕС, иска да подпише с трета държава енергийно споразумение, ще трябва още в началото на преговорите да уведоми ЕК и редовно да съобщава за развитието на сделката. На свой ред комисията ще може да изпраща свой представител на срещите, който да съветва участниците как договореностите да не са в нарушение на европейското законодателство. Окончателното споразумение също ще трябва да бъде одобрено от Брюксел, преди да бъде подписано и ратифицирано.

"Комерсант" твърди и че Брюксел предлага да бъдат обвързани партньорите на всички доставчици на газ извън пределите на ЕС да предоставят данни за своите дългосрочни договори (над една година) за купуване на газ. Ще бъде необходимо да съобщава срокът на действие на договора, минималните и максимални дневни, месечни и годишни обеми, точките на предаване на газа, както и договорните условия за прекратяване на доставките, допълва БТА.

Ако група лица от доставчика имат контакти с група лица от европейския купувач и такива договори осигуряват над 40 процента от потреблението на газ в съответната страна от ЕС, купувачът е длъжен да се отчита не само пред местните регулатори, но и пряко пред ЕК.

От информацията става ясно, че от всички външни доставчици на газ на посочените критерии съответстват само доставките на "Газпром" в страните от Централна и Източна Европа, отбелязва изданието.

По този начин ЕС ще може да получи официално постоянен достъп до цените и индивидуалните формули на "Газпром" за всяка страна.

По смисъла на измененията, ако ЕК или съответният държавен регулатор прецени, че договорът застрашава обезпечеността на газовите доставки, Брюксел ще може да поиска от купувача на суровината "оценка за безопасност". От ЕК не са коментирали по какъв критерий ще се прилага тази разпоредба, но уверяват, че търговската тайна ще бъде спазена.