Трудна среща на европейските лидери за бъдещето на Лондон в ЕС

Великобритания се надява на "по-добра сделка" за членството си в съюза

Британският премиер Дейвид Камерън прогнозира трудна среща с европейските лидери в Брюксел в четвъртък и петък, но заяви, че със здрава работа и добра воля може да се постигне сделка за реформиране на ЕС, която да запази Великобритания в съюза, пише Reuters.

"Имаме важна работа за вършене днес и утре и ще бъде трудно. Ще водя битка за Великобритания. Ако можем да получим добра сделка, ще я приема. Но няма да приема сделка, която не дава това, от което се нуждаем", коментира Камерън при пристигането си на срещата. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че е "доста уверен", че европейските лидери могат да постигнат споразумение с Лондон за членството му в ЕС. "Трябва да разрешим определен брой въпроси. Уверен съм, че Великобритания ще бъде конструктивен и активен член на ЕС", посочи Юнкер. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви: "Това е решаваща среща, няма съмнение."

Пакет от реформи

Камерън иска да се върне с пакет от реформи, който да представи на британската общественост и да проведе референдум за оставането или напускането на ЕС, за който се смята, че ще бъде през юни. Но той е изправен пред съпротивата относно някои от ключовите си искания от страна на други европейски лидери.

Според изтекли копия от финалната чернова на британските предложения, публикувани от ВВС и Guardian, Камерън все още трябва да убеди своите европейски колеги да се съгласят на промяна на европейските договори, за да могат да се изпълнят неговите реформи. Документите показват, че Франция има резерви към опитите да се осигури защита за лондонското Сити, като се дадат повече правомощия на страните извън еврозоната да избягват финансови регулации. Френският президент Франсоа Оланд коментира, че страната му иска Великобритания да остане в ЕС, но Европа не трябва да бъде спирана да върви напред.

Според документите плановете на Камерън да ореже размера на детските надбавки, които имигранти от ЕС могат да изпращат в своите страни, ще се отнасят за целия ЕС. Но това е нещо, на което ще се противопоставят Полша, Унгария, Чехия и Словакия. Полският премиер Беата Шидло заяви, че иска сделка за Великобритания, но не и на всяка цена.

Ключовите части от споразумението включват: позволяване на Лондон да не участва в целта на ЕС за "все по-задълбочен съюз" и повече правомощия за националните парламенти да блокират европейско законодателство; рестрикции за имигрантите от ЕС относно социалните плащания за служители с ниски доходи за четири години и промяна на правилата за детските надбавки, така че да се вземат под внимание разходите за живеене в страната, където живее детето; признание, че еврото не е единствената валута в ЕС, и гаранции, че страните извън еврозоната не са в по-непривилегирована позиция или че трябва да се присъединят към спасителните програми на еврозоната; намаляване на прекалените регулации и разширяване на единния пазар.

Камерън иска бърза сделка за своите реформи на ЕС, за да може да проведе обещания референдум. Но активисти от кампанията за напускането на ЕС твърдят, че изтеклата чернова няма да повлияе на броя имигранти, идващи във Великобритания, и няма да позволи на Лондон да блокира нежелани закони на ЕС.

Имигрантската криза

Същевременно на срещата в Брюксел ще се обсъжда и имигрантската криза. По време на вечеря ще се дискутира дали подкрепяната от Германия стратегия за намаляване на бежанския поток от Турция е достатъчна, или ще се наложи да се прибегне до план Б – да се затворят границите на Балканите.

Висш дипломат от ЕС посочва, че натискът се засилва за затваряне на границите. "Дискусията не е станала по-лесна и няма и да стане в бъдеще. Не можем да продължаваме така", посочва той. Според чернова на заключенията от срещата, цитирана от Reuters, европейските лидери смятат, че "броят на имигрантите, идващи в Гърция от Турция, остава прекалено голям" и затова трябва "значително и устойчиво намаляване на броя".