🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Брюксел и Лондон се готвят за сделка до края на седмицата

Франция се безпокои от британското искане за защита на страните извън еврозоната от регулациите във валутния съюз

Дейвид Камерън се нуждае от подкрепата на ЕП, който трябва да одобри ключови елементи от споразумението
Дейвид Камерън се нуждае от подкрепата на ЕП, който трябва да одобри ключови елементи от споразумението
Дейвид Камерън се нуждае от подкрепата на ЕП, който трябва да одобри ключови елементи от споразумението    ©  Reuters
Дейвид Камерън се нуждае от подкрепата на ЕП, който трябва да одобри ключови елементи от споразумението    ©  Reuters

Британският премиер Дейвид Камерън провежда последни разговори в Брюксел с цел да спечели подкрепа за плановете си да реформира ЕС. Той се среща с председателя на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц, евродепутати от трите основни партии и председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, пише Reuters.

По-рано този месец беше представена чернова на сделка, която трябва да задържи Великобритания в ЕС. Тя спечели поддръжката на някои национални лидери, но Камерън се нуждае от подкрепата на ЕП, който трябва да одобри ключови елементи от споразумението. Европейските лидери ще се опитат да изгладят оставащите различия на среща на върха в четвъртък и петък.

Камерън иска ключови промени в няколко области – европейската интеграция, конкурентоспособността, ограничаването на социалните плащания и управлението на еврозоната. Той обеща референдум за оставането или излизането на страната от ЕС, за който все по-усилено се говори, че ще се случи в края на юни.

Предложенията на Европейския съвет по четирите британски искания са следните. "Аварийни спирачки" ще ограничават достъпа на имигранти от ЕС до социални плащания за служители с ниски доходи за четири години веднага след референдума, ако страната докаже, че това претоварва социалната й система. По отношение на суверенитета ще се признае правото на Лондон "да не е задължен за по-голяма политическа интеграция в ЕС". Освен това британският парламент заедно с група други законодателни органи от ЕС ще могат да блокират законодателни инициативи на Брюксел. Сделката защитава паунда, като признава законово, че ЕС има повече от една валути. Във връзка с конкурентоспособността съюзът ще увеличи усилията си да намали бюрокрацията, особено за малкия и средния бизнес.

Нищо не е гарантирано

Шулц коментира, че ЕП няма да блокира сделката, но може да не я подкрепи напълно. "Ако трябва да бъда напълно ясен, никое правителство не може да застане пред парламента и да каже: това е нашето предложение, можете ли да ни дадете гаранции за резултата. Това не е възможно в една демокрация", заяви Шулц.

В понеделник председателят на Европейския съвет Доналд Туск посочи, че преговорите по британските искания са в ключов момент, и предупреди, че рискът от разрив е реален. "Крайно време е да започнем да изслушваме аргументите на другия по-внимателно, отколкото слушаме своите. Нормално е в преговорите позициите да се втвърдят, докато приближаваме решаващия момент. Но рискът от разрив е истински, тъй като този процес наистина е много крехък. Трябва да се отнасяме с него внимателно. Каквото се счупи, не може да бъде поправено", каза Туск.

Визитата на Камерън в понеделник в Париж е пореден пример, че неговите реформи на ЕС, които критиците у дома му наричат "недостатъчни", са смятани от някои в блока като прекалени, пише ВВС. Франция се безпокои от британското искане за защита на страните извън еврозоната от регулациите във валутния съюз. Според френски правителствен представител Камерън не е успял да спечели пълната подкрепа на президента Франсоа Оланд, тъй като срещата им е била конструктивна, но различията са останали.

Говорител на британското правителство пък посочи, че Оланд и Камерън "са постигнали съгласие, че има напредък и че черновата на предложенията на Европейския съвет дава солидна основа за постигане на споразумение на срещата тази седмица".

Среща на кабинета

Ако се договори сделка по исканите реформи, Камерън ще проведе среща на кабинета в петък вечерта. Но евроскептичните министри отсега планират да не приемат споразумението, пише Financial Times.

Британският премиер среща трудности в постигането на сделка, която да представи като успешна както на британската общественост, така и на враждебните евроскептици, които не искат нищо друго освен излизане от ЕС. Според последното проучване на ComRes за ITV News 49% от анкетираните казват, че ще гласуват за оставане в съюза, докато 41% заявяват, че ще гласуват за напускане.