🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мнения Daily - "Полезните идиоти" за терористите

И още: Отговорът е повече съюз и повече смелост; Теглим заеми и всичко ни е наред

Медиите трябва да съобщават, но не и да пируват с извършеното зло.
Медиите трябва да съобщават, но не и да пируват с извършеното зло.
Медиите трябва да съобщават, но не и да пируват с извършеното зло.    ©  VINCENT KESSLER
Медиите трябва да съобщават, но не и да пируват с извършеното зло.    ©  VINCENT KESSLER
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След Брюксел

"Полезните идиоти" за терористите

От коментар на Саймън Дженкинс във вестник "Гардиън"

Целта на тероризма e преди всичко политическа и той я постига чез масовата и безконтролна публичност на ужасяващите атентати. Очевидно е, че експлозиите в Брюксел са свързани с тези в Париж миналата година и след залавянето на Салах Абдеслам и са предназначени точно за това - да взривят нашата реакция, обществена и политическа. Публичността и реакцията са "полезните идиоти" за терористите.

Няма никакъв начин да се имунизираме срещу терористични атаки. Те са непредвидими, затова и няма защита, която може да гарантира, че няма да се случат. Никаква полицейска и военна сила не може да ни опази. Разузнаването и наблюдението могат да стигнат и по-далеч, но бомбаджии винаги ще могат да минат през ситото им.

Политическият терор е стар колкото войната. От римските легиони до Bomber Command (ескадрилата на британските бомбрадировачи през Втората световна война) насаждането на ужас в цивилното население винаги е било стандартно оръжие. "Борба с тероризма" е толкова безсмислен израз, колкото "борба срещу оръжията".

Не би било безсмислено обаче да се ограничи периметъра на въздействието му. Трудно е за постигане, защото изисква сдържаност в отразяването на терористичните атаки и в реакциите към тях.

Мащабното отразяване на всеки акт на насилие е безотговорно. Медиите трябва да съобщават, но не и да стигат до безумиe, пирувайки с извършеното зло, както се прави с бруталността на "Ислямска държава".

Ключовото намерение на терориста е да "закрие" западното общество, да покаже, че либералната демокрация e една шарлатания и да предизвика гонения срещу мюсюлманите.

Те са и неизменният отговор на сектора на сигурността при такива случаи. Защото не смее да признае, че има неща, от които не може да ни опази.И когато се случи подобно трагично събитие, той по условен рефлекс иска повече пари и все по-голяма власт. Не трябва да му се дават и двете.

Фейсбук

Отговорът е повече съюз и повече смелост

@Emil Jassim: Истински световен лидер ще бъде онази държава или наднационален съюз, която има смелост да приложи лечение на причините, а не да се задоволява само с премахване на симптомите. Защото иначе възпалението на ислямския тероризъм може да доведе до остър сепсис в организма на свободния свят. А тогава няма да има вече възможно решение, защото няма да има кой да го изпълни.

И да не забравяме: латинската дума terror означава "страх". Терористите искат да насадят тъкмо страх, защото страхът води до омраза. А колкото повече омраза, толкова повече родени и израснали в Европа мюсюлмани ще се радикализират и толкова повече рекрути ще има за изродите с бомбите. И така въртележката никога няма да спре... И тогава Динко няма да е просто медиен "герой", а лично ще управлява държава от динковци.

@Владимир Шопов: От десетилетия следя европейските политики в областта на сигурността, последните години още по-отблизо. От много време съм трайно обезсърчен, от известно време крайно притеснен. Иска ми се да споделя нещо положително, но днес единственото, което ми идва, е да кажа: Господ да ни пази! Дотам се докарахме....

@Nikolay Slatinski: Разприятелих няколко души, които злорадстват по повод случилото се в Брюксел - смятат, че либерална Европа си го заслужава и така й се пада.

Първо, сякаш може да се говори като "ние" тук и "Европа" там, да се забравя, че и ние сме Европа, и децата ни са в Европа, че сме в общата лодка "Европа" и само всички заедно можем да оцелеем и да продължим да сме европейци или да потънем и да бъдем изядени от акулите.

Второ, случващото се трябва да ни прави не по-малко, а повече европейци, не по-малко, а повече Европа.

Трето, когато, образно казано, озверели бандити нападат нашия блок, абсолютна илюзия е, че като се бронираме в собствения си апартамент, ще ни се размине – блокът може да даде верния отговор само ако действа единно, като блок, а не като всяко семейство се спасява поединично, превръщайки квартирата си в илюзорно непристъпна крепост.

Четвърто, даже в днешния меркантилен, преследващ успеха на всяка цена свят трябва да има ценности, поне мъничко общочовешки. Не може да се злорадства над преките жертви на сполетялата ни за пореден път беда, имали малшанса рулетката на безумието да се спре на тях.

@Kiro Metallista: Толкова глупости изчетох последните шест часа от плиткоумни паникьосани хора - кои журналисти, кои политици, че просто се изприщвам. Няма да набиваме Меркел на кол заради политиката към сирийските бежанци, най-малкото защото атентаторите и в Париж, и в Брюксел са местна радикализирана младеж, често пъти трето поколение имигранти алжирци и мароканци, които отдавна търсят как да си върнат на Запада за всичко, което смятат за социална или друга несправедливост, оправдано или не. Нямайте съмнения в мотивацията на класовата война, защото оттам идват корените на религиозния фанатизъм в Европа.

@Grozdan Karadjov: Планирайки удара, терористите са се целели в сърцето на Европейския съюз. Но Европа има повече от 700 милиона сърца, обединени от любовта към свободата и демокрацията. Това, което застрашава сърцата на Европа, е удар, който да ги раздели в любовта им към свободата - и след това да ги обедини в омраза и страх. Европа днес тъжи, нека не позволим да се страхува!

Отзвук

Теглим заеми и всичко ни е наред

От коментар на Владислав Панев в "Дневник"

Изпреварили сме румънците отдавна във всяко едно отношение.

Единственият проблем на Пеевски е лошият му обществен образ.

Формулата всичко ни е наред, а ако нещо не е както трябва, ще се оправи от само себе си, няма да реши нищо.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-|
    xyha
    • - 3
    • + 5

    Борба с тероризма" е толкова безсмислен израз, колкото "борба срещу оръжията".

    Прав е Саймън Дженкинс . Да не забравяме , че фашистите палят райстага за да обвинят терористите . Същото се случва и сега , крайно десните са печелившите от всичко . От "терор" в ЕС са загинали в стотици пъти по-малко от колкото ПТПта например . Вместо да дават милярди за оръжия , по-добре е да ги дадат за образование , никой с малко мозък няма да тръгне да се самоубива.

    Нередност?
  • 2
    bulgerman avatar :-P
    Bulgerman
    • + 7

    В задължителното средно образование трябват учители с високи заплати, здрави фигури и дебели показалки. Особено в кварталните училища.

    Нередност?
  • 3
    bestbuy avatar :-@
    За да останат ХОРА в България.
    • - 6
    • + 8

    няма да сте дневник, ако не коментирате емилчо джасим..

    толкова ли не останаха хора в България, та все едни и същи "мислители" .... култивирате ?

    Нередност?
  • 4
    pilingun avatar :-|
    pilingun
    • - 11
    • + 9

    Събрали сте всички политкоректни,нещастни "експерти" - Джасимката, Слатински, всеизвестния Киро Металиста и бай Гроздан. В контра на автора мога да задам един въпрос - защо в Китай и Северна Корея няма атентати?? Дори и в Щатите са рядкост след 11/9. Защото там либерасти няма.

    Нередност?
  • 5
    lusilu avatar :-|
    lusilu
    • + 6

    До коментар [#4] от "pilingun":

    http://www.mediapool.bg/nai-malko-31-zhertvi-i-nad-90-raneni-pri-atentat-v-kitai-news220533.html

    http://balkanec.bg/trima-dushi-zaginaha-pri-samoubiystven-atentat-v-kitay--6194.html
    http://bnt.bg/news/svyat/118634
    Ама не си прав за Китай ,никак даже ! И това само на първо четене !!!
    А от Северна корея ,освен ,че имат редовни полети до слънцето едва ли ще чуеш нещо друго ,викат му цензура !!!

    Нередност?
  • 6
    frisky avatar :-|
    Frisky
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#3] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":


    До коментар [#4] от "pilingun":

    Пълно единомислие, като видях пак Джасим и се изприщих.

    Нередност?
  • 7
    panta_rhei avatar :-|
    Nedyalko Lazarov
    • + 2

    До коментар [#5]

    По-важно е защо няма атентати в Полша, Словакия, Естония, Република Корея, Чили, Аржентина и пр.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал