🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Македония е в криза, след като президентът прекрати разследвания за корупция

Георге Иванов блокира съдебни разследвания срещу 56 политици

Жандармерията в Скопие арестува 12 души след протести, породили съмнение за провеждането на честни и прозрачни избори през юни
Жандармерията в Скопие арестува 12 души след протести, породили съмнение за провеждането на честни и прозрачни избори през юни
Жандармерията в Скопие арестува 12 души след протести, породили съмнение за провеждането на честни и прозрачни избори през юни    ©  OGNEN TEOFILVOVSKI
Жандармерията в Скопие арестува 12 души след протести, породили съмнение за провеждането на честни и прозрачни избори през юни    ©  OGNEN TEOFILVOVSKI

Македония изпадна в нова политическа криза в сряда, след като самоволното решение на президента Георге Иванов ден по-рано да прекрати съдебни разследвания срещу 56 политици от двете основни партии, включително бившия премиер Никола Груевски, изкара хиляди демонстранти по улиците на Скопие, съобщи АР.

Най-малко 12 души бяха арестувани в сряда вечерта, а един репортер - ранен, след като демонстранти изпочупиха стъклата на приземния етаж на президентството и бяха подгонени от жандармерията, предаде местната телевизия Nova TV. Протестът започна пред сградата на специалното прокурорско звено, чиято работа президентът прекрати. Демонстрантите искаха да изразят съпричастност с екипа магистрати, оглавяван от Катица Янева. Шествието продължи край централата на управляващата ВМРО-ДПМНЕ, преди да завърши пред президентството. Към демонстрантите се присъедини лидерът на основната опозиционна партия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев.

Искания за оставка на президента

Още във вторник СДСМ поиска оставката на президента. Заев призова разпуснатия парламент да свика извънредна сесия, за да гласува оставката. Според него Иванов "се е превърнал в защитник на престъпници, който опозори конституцията, законите и достойнството на гражданите, а това е равнозначно на преврат".

По-рано същия ден Иванов изненадващо обяви, че прекратява дейността на специалното прокурорско бюро. То беше създадено през 2015 г. и разследва обвинения в корупция на висши държавници, основани на записани телефонни разговори, които бяха огласени от СДСМ. Бюрото води вече три операции, но среща съпротива от съдилищата, които отказват да задържат бивши държавници.

"Реших да се възползвам от конституционното си право да помогна за преодоляването на политическата криза", каза Иванов във вторник, цитиран от BalkanInsight. Президентът добави, че кризата е "внесена отвън". Според него съдебната система е била подложена на огромен натиск от международната общност и това трябва да спре. "Представители на международната общност се разхождат в съдилищата ни, докато съдиите се опитват да решат дали някой трябва да бъде арестуван или не", каза Иванов.

Големи съмнения за честността на изборите

ЕС и САЩ изразиха "сериозна загриженост" от постъпката на президента. По същия начин реагира и управляващата ВМРО-ДПМНЕ, която изрази "огромно несъгласие" и подчерта в изявление, че "този ход е удар по нашите усилия да демаскираме всички лъжи, схеми и манипулации, които се разиграват по предварително начертан сценарий".

Бившият председател на Конституционния съд Трендафил Ивановски също осъди постъпката на президента. "Това е най-ниското и жалко нещо, което можеше да се случи", каза той, цитиран от BalkanInsight. "Този така наречен президент разруши едногодишните усилия на местната и международната общественост за нормализация на обстановката".

Специалното прокурорско бюро на Янева беше създадено преди една година по силата на споразумение между управляващите и опозицията, постигнато с посредничеството на ЕС. То предвиждаше също така премиерът Никола Груевски, който е начело на страната от 2006 г., да подаде оставка и да свика парламентарни избори. Първоначално те бяха насрочени за 24 април, но впоследствие бяха преместени на 5 юни. Още преди изненадващото решение на Иванов да разбуни духовете опозицията заплаши, че няма да участва във вота, докато не бъдат проведени договорените миналата година реформи, които да гарантират честен и прозрачен резултат.

При всички положения събитията от последните дни компрометират и без това крехкото политическо равновесие в Македония, заплашвано и от това, че съседката на България лежи върху балканското трасе на мигрантите по пътя им към Европа.

След решението на Иванов ЕС трябва "да прецени много внимателно дали Македония все още отговаря на критериите за страна - членка на съюза", казва експертът по Балканите Джеймс Кър-Линдзи от London School of Economics, цитиран от AFP. "Няма значение дали това решение е на Иванов или е по подбуда на Груевски. И двамата са част от управляващата класа, която се дискредитира напълно и е изцяло прогнила".

Еврокомисарят по въпросите на разширяването Йоханес Хан реагира в Twitter с думите, че "имам силни съмнения дали при това положение са възможни честни избори".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    messera avatar :-(
    Willy Messerschmitt
    • - 3
    • + 7

    За съжаление тия хорица от Вардарска България повтарят всички наши грешки!!Комунистичски манипулатори сдушили се с мафията се разпореждат и гаврят с хората там.без да осъзнават че албанския национализъм бавно но сигурно ги превзема.

    Нередност?
  • 2
    beneharo avatar :-|
    beneharo
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#1] от "messera":

    Ами албанците са на страната на опозицията в случая, също и западните посолства и служби, финансираните от вън медии и НПО-та и пр. Така че по реакциите се вижда кой обслужва албанския национализъм и кой му пречи.

    Нередност?
  • 3
    smotlixx avatar :-|
    smotlixx
    • - 1
    • + 2

    Тая държавка се ръководи еднолично от Груевски, чието протеже е и техния президент.

    Нередност?
  • 4
    mils5656 avatar :-|
    mils5656

    Тези хора не разбраха какво значи чест и достойнство, ред и законност ! Типичен балкански манталитет ! Същото е и у нас - съдебната и изпълнителната власт се правят че у нас няма корупция, че борбата с престъпността е на висота и плещят постоянно тъпизми в тази посока сякаш народа е глух и сляп !

    Нередност?
  • 5
    cannibal666 avatar :-|
    Tzun Kai Hui
    • + 1

    [quote#2:"beneharo"]Ами албанците са на страната на опозицията в случая, също и западните посолства и служби,[/quote]

    Тебе ли днес командироваха от руското посолство ?

    Нередност?
Нов коментар