🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Една пленена държава

Или какво разкриват "бомбите" на опозицията за начина, по който се управлява Македония на Груевски

Въпреки "бомбите" на Заев, премиерът Груевски все още се радва на значителна подкрепа
Въпреки "бомбите" на Заев, премиерът Груевски все още се радва на значителна подкрепа
Въпреки "бомбите" на Заев, премиерът Груевски все още се радва на значителна подкрепа    ©  Георги Кожухаров
Въпреки "бомбите" на Заев, премиерът Груевски все още се радва на значителна подкрепа    ©  Георги Кожухаров

Когато през 2013 г. Андрей Жерновски се кандидатира за кмет на район "Център" в Скопие от опозиционния блок, започват да се случват странни неща. Хората от предизборния му екип се сдобиват с 24-часово наблюдение, като дори черпят полицаите с понички и се шегуват с тях. Ключалката на вратата на предизборния им щаб се оказва запълнена с някакво странно лепило, което не им позволява да пъхнат ключ и да отворят. Един ден прозорците на помещението са изпочупени с камъни, хвърлени от полицаи в цивилни дрехи, разказва пред "Капитал" човек от екипа на Жерновски. В самия ден на изборите асансьорите на няколко високи сгради се оказват повредени, като подозрението е, че целта е хората от горните етажи да се откажат да отидат да гласуват. Пред изборните секции спират автобуси, водени от полицаи, и хората пускат бюлетини под строй. Въпреки всичко Андрей Жерновски успява да спечели. И в момента е единственият опозиционен кмет в столицата, която, както и мнозинството от общините в Македония, е доминирана от управляващата ВМРО-ДПМНЕ на премиера Никола Груевски.

"Информационна бомба": Същност и начин на употреба

Случаят стана известен покрай десетките записи на скандални телефонни разговори, циркулиращи в Македония. Получени неясно как от най-голямата опозиционна партия СДСМ, в момента те се появяват под формата на "информационни бомби" - пакети от записи на разговори между висши функционери от кабинета "Груевски", техни подчинени, както и собственици на медии и бизнесмени - и биват пускани през определено време. Тактиката на опозицията е да не публикува всички материали наведнъж, за да не бъдат потулени от медиите, мнозинството от които са под контрола на правителството (примерно обществената телевизия и досега не е съобщила абсолютно нищо по въпроса). Начинът, който измислят, за да пробият информационната завеса, е да създадат собствен риалити формат, който да поддържа напрежението.

Първата "бомба" гръмва на пресконференция на лидера на СДСМ Зоран Заев на 9 февруари и представлява поредица разговори, които уличават правителството в незаконното подслушване на над 20 хил. души, много от които за повече от пет години (по закон гражданин не може да бъде подслушван повече от 14 месеца). От записите става ясно, че Груевски (или Сашо Миялков, вече бившият шеф на тайните служби и братовчед на премиера) не е имал доверие на повечето си приближени - телефоните на всички висши министри от ВМРО–ДПМНЕ са били подслушвани поне от 2010 г.

И ако от едната страна има недоверие, от другата има страх. "Всички са изплашени и не смеят нищо да му кажат. От записите чуваме как най-близките му сътрудници си говорят за него и се страхуват", казва пред "Капитал" политическият анализатор Сашо Орданоски. И дава за пример как кумът на премиера Зоран Ставревски обсъжда с вече подалия оставка вътрешен министър Гордана Янкулоска кой да му съобщи една неприятна новина. Двамата си прехвърлят топката в стил: "Ти му кажи", "Ама не, аз не мога, хайде ти". "Замислете се. Това са хора, които са с Груевски от години. И не смеят да му кажат нещо", посочна Орданоски.  

Случаите "Нешковски" и "Младенов"

От февруари до май опозиционната партия излиза с 32 "бомби", които разкриват грозни злоупотреби с власт - от подготвяне на изборни измами и подстрекаване на държавни служители към гласуване за ВМРО-ДПМНЕ, през нагласяване на обществени поръчки в полза на определени фирми, които после биват рекетирани от партийни играчи, до назначаване на съдии и вмешателство в работата на съда. Трудно е да се опишат всички незаконни дейности, които проличават от записите (можете да видите "извадка" на някои от най-фрапиращите в инфографиката), но тези, които предизвикаха началото на гражданските протести на 5 май, бяха разкритията, свързани със случаите "Нешковски" и "Младенов".

Мартин Нешковски е младеж, поддръжник на ВМРО–ДПМНЕ, който загива в нощта на победата на партията през 2011 г. Първоначалната версия е, че той е предозирал с наркотици, но след обществен натиск полицията прави разследване. Става ясно, че Игор Спасов, спецполицай от подразделението "Тигри", което пази премиера, е използвал прекомерна сила срещу Нешковски, когато той се е опитал да се качи на сцената, на която доскоро е говорил Груевски. Бомба номер 29 представлява разговори между Янкулоска, Миялков и други членове на кабинета и полицията, които прикриват ключови детайли за смъртта на Нешковски от медиите.

Никола Младенов пък е критичен към властта журналист, който загива в автомобилна катастрофа. Записите от бомба номер 30 показват как Янкулоска иска да прикрие информация, свързана с разследването, според която по бронята на колата на Младенов има боя от друго возило. Освен, че се намесват в начина, по който протича разследването, Янкулоска и говорителят на МВР Иво Котевски явно се забавляват, като обсъждат смъртта на журналиста. На един от записите Котевски казва, че би било чудесна шега, ако на погребението на Младенов някои попита репортера Бранко Геровски дали гумите на колата му са добре напомпани. "Така ще го подгони параноята, че няма да посмее да се качи в колата си ", казва Котевски, а Янкулоска се смее.

Всъщност поразяващо е не само съдържанието, но и тонът на разговорите и циничният начин, по който хората от властта планират как да се разправят с враговете си. На един от записите се чува Миялков весело да обсъжда как се е погрижил един от политическите му опоненти да бъде изнасилен в затвора.

Автентичността на записите не бе официално оспорена от членовете на правителството нито веднъж. Вместо това, те предпочитат да твърдят, че разговорите потвърждават тяхната теория - има опит за дестабилизация на Македония от външни сили, които играят чрез СДСМ. И поне засега "бомбандировката" на Заев не е успяла да взриви подкрепата за Груевски. Но това може би бавно се променя. "Когато в началото опозицията започна да публикува записите, интересът беше значително по-слаб. Защото неща като нарушаване на закони и подкопаване на институции вълнуват една неголяма общност интелектуалци предимно в Скопие и в някои по-големи градове, но почти не влияят на средностатистическия избирател на Груевски. Но сега вече става дума за много по-конкретни неща, примерно случая с Нешковски", казва пред "Капитал" Кирил Дрезов, директор на Департамента за Югоизточна Европа на Keele University и анализатор на Oxford Analytica. Дори и да не успеят да свалят режима на Груевски, записите поне свалиха маската му.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 7

    За едно нещо завиждам в случая на македонците - че с осветляването на тези записи някой успя с едно дръпване да свали цялата завеса, точно докато всички на куп са по гол задник, сигурни, че след 9 години на власт няма кой да дръзне на такава постъпка. Можем само да гадаем, дали Миялков се е самопрецакал с файловете, подобно на онези двойки, които си филмират креватните подвизи, докато накрая не се скарат и не почнат да си отмъщават, или просто не си забравят телефона на масата в кафенето. Може и някое посолство да е ударило едно рамо, така както сайтът Биволъ има да ни каже нещо повече винаги, щом обществото се изправи пред важна дилема за решаване.

    Предполагам, че ако не на следващия, то най-късно на по-следващия скандал тип КТБ ще ни назначат една "международна техническа помощ" в разследването, при която ДАНС и НСлС ще играят ролята на посрещачи на аерогарата, шофьори до хотела и носачи на кафе на 25-годишни немски стажант-полицаи, заедно с 60-годишни пенсионирани италиански комиссариа, които ще изкарат за 15 години назад телефонните разпечатки и ще осветлят набързо кои са били телефоните, участващи в "петолъчката" на властта.

    Но пак слаба ракия в сравнение с това, което се случи в Македония. А това е само първата серия, предупреди опозицията. Доколкото знам, в подготовка са втора, трета, четвърта, като обхватът ще бъде пропорционален на сговорчивостта на властта да се оттегли, а десетът е оставен за най-накрая.

    Нередност?
  • 2
    nikolavj avatar :-|
    Никола Йорданов
    • + 3

    Еее, добре че поне такива не се случват в България. Тук никой не пуска записи. Последната година имам предвид ...

    Нередност?
  • 3
    tanazius avatar :-|
    tanazius
    • + 11

    Безспорно сме един народ - дори политиците са ни еднакви. ..

    Нередност?
Нов коментар