🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кастинг за власт по руски

Какво показват предварителните избори за депутати на "Единна Русия" за посоката на режима в Москва

Залаганията колко още ще издържи режимът на Путин продължават
Залаганията колко още ще издържи режимът на Путин продължават
Залаганията колко още ще издържи режимът на Путин продължават    ©  Reuters
Залаганията колко още ще издържи режимът на Путин продължават    ©  Reuters

Това се случва за пръв път в Русия. В края на май управляващата партия "Единна Русия", наричана от мнозина сборище на пропутински бюрократи, проведе първични избори за кандидат-депутати във всички региони на страната. Процедурата, която трябваше да демонстрира курс на обновление, беше белязана от скандали и се случва на фона на разнопосочните прогнози колко още може да издържи режимът на президента Владимир Путин, разклатен от осезаемото, макар и потиснато разочарование и влошаването на икономическата ситуация.

Някои като анализатора на Европейския съвет за външна политика (ECFR) Николай Петров очакват, че руската политическа система няма да издържи натиска на евтиния петрол и икономическите санкции повече от година и ще трябва да се промени или да бъде пометена. Други наблюдатели обаче предричат, че настоящият режим в Кремъл ще оцелее поне още десет години. Това ще стане така - по-свежи и калени в предварителните избори на управляващата партия "Единна Русия" депутати ще пазят статуквото и ще подготвят президентския вот през 2018 г. Путин ще го спечели и ще купи още време на режима, докато се готви за преход към ерата, когато той вече няма да бъде начело. Само че още първата стъпка не се получава особено гладко.

Бодра смяна или не съвсем

Със стилните си младежки очила и модерното яке членът на прокремълската "Единна Русия", 57-годишният Леонид Дюзник, не прилича особено на типичния партиен бюрократ. В пъстрата му биография присъстват длъжността инженер в съветска Украйна, работа в ниския апарат на компартията КПСС и постсъветска кариера в шоубизнеса. Дюзник е мевиджър на популярния преди време дует "Тату", както и на певеца Филип Киркоров. Освен това е умерен консерватор, уважава президента Путин, ходи на църква и на страниците му в социалните мрежи присъстват цитати от библията.

През май той стана един от десетките хиляди души, взели участие в първичните избори на "Единна Русия". С тях водещата пропутинска партия реши да отсее бъдещите кандидати за депутати. Дюзник и останалите претенденти трябваше да привлекат на своя страна потенциални избиратели, за да успеят да попаднат в обновените партийни листи за парламентарните избори през есента.

Пари няма, действайте

Дюзник обаче беше разочарован от дебата на "единорусийците" - в него той се оказа редом с три жени, държавни служители, говорещи със заучени фрази и отговарящи на предварително подготвени въпроси на поддръжниците си. Модераторът предупреди още в началото, че участниците не бива да се критикуват един друг. Лишени от тази възможност, претендентите в първичните избори насочиха стрелите си към министъра на образованието Дмитрий Ливанов и министъра на здравеопазването Вероника Скворцова.

Самият премиер и лидер на "Единна Русия" Дмитрий Медведев не е атакуван публично, но в кулоарите много членове на партията говорят за бившия президент без особено уважение. "Партията няма лидер на име Медведев, това е факт", тези думи на един от видните депутати на "Единна Русия", Олга Баталина, могат да се приемат не само за мото на новата политическа кампания, но и като знак за скорошния залез на премиера.

Веднага след предварителните партийни избори в социалните медии се завъртя видео с участието на Медведев, в което по време на последното му посещение в Крим към него се обръщат възмутено възрастни хора с искане за индексация на пенсиите: "Невъзможно е да се живее в Крим. Цените са побеснели!" Медведев се спира и вежливо обяснява на един от недоволните, че индексация в момента не може да се направи: "Няма пари." И утешава събралите се така: "Дръжте се, пожелавам ви крепко здраве! И добро настроение!" Тези на пръв поглед вежливи думи бяха изтълкувани от мнозина като подигравка.

Местната власт в Севастопол даде своя версия на случката. "Това очевидно е планирана провокация. Няма какво да се коментира", заяви пред журналисти представител на администрацията в града. Дори членът на "Единна Русия" Дюзник обаче разбира, че не е съвсем така. "Аз не искам революция, но ако не правим нищо, нещата ще завършат с Майдан", каза той по време на партийния дебат. След тази реплика в залата настъпи тишина.

Това, че ниските цени на петрола доведоха до песимистични настроения сред хората, признават всички. "Колко жалко, че няма как да се върнем във времето на СССР, когато поне имаше два завода, които пускаха консерви", шегува се не особено весело чиновник от президентската администрация. В подобен стил разсъждава и бивш високопоставен участник в управлението. "Често ходя из регионите и чувам какво говорят хората: Да, Крим, чудесно. Да, има успехи в Сирия. Но на мен това как ми помага? Заплатите падат", разказва той на среща с журналисти, на която присъства и "Капитал".

Този човек, който предпочита да не говори официално, е запазил контакт с Путин и понякога се среща с него, за да му разкаже своите виждания за ситуацията. Пред журналистите той разказва, че президентът разбира важността на парламентарния вот през септември и ще наказва жестоко изборните измами. "Губернаторите, които фалшифицират изборите, ще си понесат заслуженото", обещава той.

В тези обещания е трудно да се повярва - за мнозинството от губернаторите изборните машинации са възможност да се задържат на власт и биха направили всичко, за да не допуснат победа на конкурентите си. От друга страна, е обяснимо защо Кремъл се притеснява - съмненията за фалшифициране на предишните парламентарни избори през 2012 г. доведоха до най-масовите протести в Русия, откакто Путин е на власт. Като една от мерките за сваляне на напрежението тогава Кремъл промени начина на номиниране на губернаторите - вместо да се посочват от президента, сега всяка от представените в регионалните парламенти партии може да издига свой кандидат. С това обаче контролът на Путин над местните елити намаля.

Още преди реалните избори през септември машинациите на първичния вот в "Единна Русия" вече бяха в ход. Много от участниците се оплакаха, че "резултатите са предизвестени" и вместо "свежа кръв" ще бъдат пак познатите стари лица. Дори още преди началото на процедурата партийци заявяваха, че всичко е предварително разпределено. "Единорусиецът" Дюзник, макар и да запазва усмивката на лицето си, вече е разбрал, че едва ли ще попадне в Думата. "Използваха ме", казва той привидно спокойно пред "Капитал".

На конгреса си през юни "Единна Русия" окончателно ще реши кои от участниците в първичните избори ще попаднат в изборните листи. Но вече има обвинения за многобройни нарушения и след окончателното преброяване на гласовете могат да бъдат анулирани резултатите от предварителния вот в Калининградска и Уляновска област заради това, че участници в него са били уличени във фалшификации.

Множество скандали имаше и в Московска област и в Приморския регион. За тях писа в блога си дори близкият до Кремъл политически анализатор Евгений Минченко. Основният проблем бяха "административни хватки и подкупване на избиратели". Един от водещите политици на "Единна Русия" и бивш миньорски лидер, Сергей Наверов, разказва, че партията е регистрирала 426 жалби, но от опозицията предполагат, че са много повече.

Но дори проведени с многобройни нарушения, предварителните избори показаха, че немалко от считаните за популярни "единорусийци" не преминаха подбора. Един от тях е известният тв водещ Алексей Пушков, някогашен демократ от отбора на последния президент на СССР Михаил Горбачов, превърнал се в един от най-активните "ястреби" като председател на комисията по международни въпроси в Думата. Слаби резултати показа и още един водещ депутат - Валерий Трапезников, бивш стругар и профсъюзен лидер. Трапезников беше победен на предварителните избори в Уралска област не от друг, а от актрисата от популярното комедийно шоу "Уралски пелмени" Юлия Михалкова. Друго от известните лица на "Единна Русия" обаче успя да прескочи летвата и се готви за нов мандат в Думата - Ирина Яровая, председател на комисията по вътрешни въпроси и автор на много от законите, задушаващи гражданското общество и даващи допълнителни правомощия на службите за сигурност.

Както пише Андрей Колесников в свой анализ за московския център "Карнеги", общото усещане е: "Докато дебатът за посоката на Русия продължава да се разгорещява, инерцията се оказва водещата траектория, особено когато автократът и публиката имат общ интерес - да не пипаме нищо, за да не стане още по-лошо. И всички нервно гледат цената на петрола." Дори играта на партийна демокрация да не постигне желания ефект, засега в Кремъл не изглежда да има от какво да се притесняват.

*Александър Братерский е руски журналист, който работи за Gazeta.ru, Moscow Times и "Капитал"

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    panta_rhei avatar :-|
    Nedyalko Lazarov
    • - 19
    • + 2

    Аз залагам, че режимът на Путин ще издържи още 3 дни. Максимум 4. Залагам пенсията на леля си, работила 40 г. като мотокарист в завод - 175 лева. Какво ще заложи А. Братерский не знам.

    Нередност?
  • 2
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • + 8

    Абе, няма случайни хора там, колкото и да се прикриват.

    Нередност?
  • 3
    platenputinist avatar :-|
    platenputinist
    • - 6
    • + 3

    На изборите там ще има и други партии освен Единна Русия. Постепенно набират сила неосталинистите и някои от консервативно-националистическите формации.
    Най-интересното е, че зад тях като че ли скрито стои Кремъл и лично Путин. Така изглежда се прави опит да се създаде политическа система, която да е цялостна - с управление и опозиция, така че да има силна политическа конкурентност.
    Единствените, чиито пътища са по-малко или повече открито преградени са партиите с външно финансиране.
    Опитът е да се създаде политическа система от един ориентиран към Русия елит, който не е компрадорски. Така от една страна системата на конкурентна представителна демокрация ще работи, като изключи застоя на бюрократическото блато, от друга страна ще е изолирана от външно влияние на каквото беше подложена последните 25 години.

    Нередност?
  • 4
    onufrii avatar :-|
    onufrii
    • - 16
    • + 5

    *Александър Братерский е руски журналист, който работи за Gazeta.ru, Moscow Times и "Капитал"-в превод от новоговор-Грантаджия-соросоид
    А колко ще издържи РЕЖИМА !?!-Първия Рим изкара около 1000
    втория и той толкова
    Нищо чудно и ТРЕТИЯ РИМ да издържи още някое и друго столетие(газта петрола и диамантите все пак са у тях)


    Айде зомбетата-под 200 минуса ще ме обидят

    Нередност?
  • 5
    fio41315648 avatar :-|
    fio41315648
    • - 1
    • + 11

    До коментар [#4] от " onufrii ": Изпуснал сте: Агент на ЦРУ. Проблемът колега е, че абсолютната власт, развращава абсолютно. Резултатите говорят, че и за двадесет мандата да се самоизбере Курников, държавата върви само при високи цени на суровините, иначе казано са адски зле.

    Нередност?
  • 7
    doxen avatar :-P
    doxen
    • - 2
    • + 2

    За тях писа в блога си дори близкият до Кремъл политически анализатор Евгений Минченко. Това ще да е някакъв хибрид между Дайнов и Минчев :ДДД

    Нередност?
  • 8
    gruz_200 avatar :-|
    gruz_200
    • + 1

    До коментар [#6] от "mastikata":

    Озари ми деня с тоя коментар, човек! По-добре не може да се опише :)

    Нередност?
  • 9
    venelingeologia avatar :-|
    venelingeologia
    • - 1
    • + 3

    ВСЕОБОБЩАВАЩ АНАЛИЗ. Става ясно, че между РФ и САЩ разликата е като между изтока и запада.

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 3
    • + 11

    В началото на горния текст замених "Единна Русия" с ГЕРБ, а Путин - с Борисов и констатациите на автора ми зазвучаха много родно и познато...

    Авторитаризмът няма националност, това е болест. Болест на обществото, която има идентични проявления и се влияе от идентична терапия - силно гражданско общество.

    Нередност?
Нов коментар