🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Еврокомисията опитва за броени дни да прокара сделката с Канада

България е сред страните, които все още се въздържат от подкрепа

Активисти от "Грийнпийс" протестираха в сряда пред канцлерството в Берлин срещу германското съгласие със споразумението СЕТА.
Активисти от "Грийнпийс" протестираха в сряда пред канцлерството в Берлин срещу германското съгласие със споразумението СЕТА.
Активисти от "Грийнпийс" протестираха в сряда пред канцлерството в Берлин срещу германското съгласие със споразумението СЕТА.    ©  Reuters
Активисти от "Грийнпийс" протестираха в сряда пред канцлерството в Берлин срещу германското съгласие със споразумението СЕТА.    ©  Reuters

Европейската комисия съобщи, че полага усилия, за да може възраженията на няколко държави срещу подписването на двустранното търговско споразумение с Канада да отпаднат до следващата седмица. Споразумението CETA за създаване на зона за свободна търговия бе постигнато преди две години, но все още трябва да бъде одобрено.

Споразумението за свободна търговия с Канада е най-амбициозният търговски пакт на ЕС до момента и веднага след влизането му в сила ще отпаднат тарифите за 98 процента от търгуваните стоки. То включва също разпоредби в областта на регулаторното сътрудничество, морските товарни превози, устойчивото развитие и достъпа до държавни поръчки.

Комисията заяви, че властите в Германия следва да направят изводите си за по-нататъшните действия, след като в четвъртък германският конституционен съд даде възможност на правителството в Берлин да подпише споразумението. Говорител на ЕК добави, че според оценката на комисията споразумението отговаря на европейското законодателство.

Спънка от Валония и Брюксел

Комисията следи дебатите в Белгия, след като в сряда местните власти в областта Валония и в столицата Брюксел предупредиха, че няма да упълномощят външния министър Дидие Рейндерс да подпише документа на 18 октомври. Следващата седмица на заседание в Люксембург Съветът на ЕС трябва да утвърди текста на споразумението.

Процедурата позволява, ако на 18 октомври не бъде постигнато съгласие, документът да бъде заверен "на подпис" в дните до 27 октомври. За края на месеца е насрочено заседание ЕС - Канада, на което предстои официалното утвърждаване на споразумението в присъствието на канадския премиер Джъстин Трюдо и председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Поне пет държави - България, Румъния, Белгия, Германия и Австрия, засега се въздържат да подкрепят споразумението. Очаква се възраженията на София и Букурещ да бъдат оттеглени покрай договорката Канада да премахне визите за техните граждани до края на 2018 година. След днешното решение на германския конституционен съд е вероятно да отпаднат и възраженията на Берлин.

За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде утвърдено също от Европейския парламент и от националните парламенти на 28-те страни от ЕС в следващите две години.

Мотивите на съда в Германия

Германският конституционен съд даде зелена светлина на правителството на канцлера Ангела Меркел да подпише сделката, но с условия. Съдиите в Карлсруе изискват най-вече Берлин да гарантира, че Германия ще може да излезе от споразумението, ако поиска. Те не са се произнесли все още по конституционността на договора и ще минат месеци, преди да постигнат решение по този въпрос, отбелязва АФП.

Три германски групи внесоха жалба, подкрепена от 125 000 подписа, през август в опит да атакуват споразумението CETA, което породи страхове, че ще подкопае правата на работниците и стандартите за защитата на околната среда и на потребителите. Съдът обаче обяви решението си само 24 часа след като изслуша аргументите на критиците на споразумението - партията "Левите", гражданската организация "Мор димокръси" и потребителската организация "Фудуоч", представляващи десетките хиляди противници на договора.

Модел след Brexit?

СЕТА неведнъж през последните месеци е сочен като възможен модел за отношенията между Европейския съюз и Великобритания, след като страната напусне ЕС. Тази седмица в подкрепа на подобно развитие на разговорите се изказа евродепутатът Бернд Ланге, председател на комисията за международна търговия в европарламента.

На пресконференция той обясни, че част от британското производство е толкова интегрирана в други европейски страни като германската автомобилна индустрия, че е нужно "да се защити веригата на създаване на стойност".

Няма модели на "мек Brexit" и "твърд Brexit", добави Ланге, защото приемлив е този начин на разделяне с британците, който "отговаря на европейските договори". Според него трябва да има ясни стандарти за двустранните отношения с Великобритания, защото иначе ще се създадат нежелани от ЕС зони на неясни правила. Ако в края на преговорите с Лондон през 2019 г. няма споразумение, ще влязат в сила регулациите на Световната търговска организация с произтичащото възстановяване на митническия контрол и други мерки.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 4

    СЕТА е резервният вариант на ТТИП.

    Нередност?
  • 2
    2.5 avatar :-?
    2.5

    "Очаква се възраженията на София и Букурещ да бъдат оттеглени покрай договорката Канада да премахне визите за техните граждани до края на 2018 година."

    Ако както ни беше обещано, вече бяхне приети в Шенген, какви възражения щяхме да имаме?
    Добре е да е ясно, за да преценим, струва ли си да се подлагаме на цената на отпадането на едни визи...

    Нередност?
Нов коментар