🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Един Вучич ще ги владее

Сръбският премиер е готов да скочи в президентството и да повтори това, което направи Путин в Русия

Вучич е добре приет както от руския президент Владимир Путин, така и от лидерите на ЕС
Вучич е добре приет както от руския президент Владимир Путин, така и от лидерите на ЕС
Вучич е добре приет както от руския президент Владимир Путин, така и от лидерите на ЕС    ©  Reuters
Вучич е добре приет както от руския президент Владимир Путин, така и от лидерите на ЕС    ©  Reuters
- Вучич вероятно ще триумфира на изборите, но въпросът е още колко ще успява да флиртува едновременно с ЕС и Русия.

- В балканския вакуум, отворил се с вглъбяването на ЕС в собствените му кризи и изолационизма на Тръмп, искри като припламналите наскоро между Белград и Прищина не са никак безобидни.

Самолетът с надпис "Сърбия 2017" се носи в небето. Той се управлява от двама пилоти (символизиращи премиера и президента), които се карат за посоката, клатят превозното средство в различни посоки, а пътниците изпадат във все по-голяма паника. Накрая се оказва, че ужасяващата турбуленция е просто кошмар на един от хората в самолета, Александър Вучич, който се тревожи за бъдещето на страната си. И за да не се сбъдне лошият сън, той е готов да скочи от премиерския пост в президентството, като така осигури стабилен курс и спаси Сърбия от трусове.

Предизборният клип, с който Вучич откри президентската си кампания, казва много за намеренията и стила му на управление. "Неговият най-страшен кошмар е да има самолет, ръководен от двама пилоти или, с други думи - система на взаимен контрол и проверки между властите," казва пред "Капитал" Марко Кмезич, преподавател в Центъра за изследвания на Югоизточна Европа към Университета в Грац и член на Balkans in Europe Policy Advisory Group. Макар по конституция ролята на президента да е предимно церемониална, никой не се съмнява, че Вучич ще продължи да държи властта. Което вероятно означава запазване на авторитарния стил на управление и хватката върху бизнеса и медиите. Надеждата е, че поне с приключването на предизборната битка Вучич ще снижи националистическия тон, който наскоро доведе до припламване на напрежение между Сърбия и Косово. А в балканския вакуум, отворил се с вглъбяването на ЕС в собствените му кризи и изолационизма на американския президент Доналд Тръмп, подобни искри не са никак безобидни.

Да се кандидатирам или да не се кандидатирам

Сръбският сайт istinomer.rs преброява седем публични изказвания на Вучич през 2016 г., в които той категорично заявява, че няма да се кандидатира за предстоящите президентски избори (за които все още няма насрочена дата, но се очаква първият тур да е през април). В последните месеци обаче премиерът започна да дава по-уклончиви отговори, а след като заяви, че ако номинираният от партията му не спечели, той ще се оттегли от премиерския пост, изглеждаше, че е на път да повтори същата грешка, която направи вече бившият му български колега Бойко Борисов. На 14 февруари обаче в пространно интервю по сръбската обществена тв RTS Вучич направи друга маневра и обяви впускането си в президентската надпревара със следните думи: "Приемам кандидатурата само защото вярвам, че това е важно за приемствеността и стабилността на Сърбия. Няма нищо, което не бих направил за тази кауза."

Според Тена Прелец, докторант в политическия факултет на University of Sussex и редактор на блога LSE EUROPP, причината Вучич да направи този ход е, че е преценил, че шансовете за победа на настоящия президент Томислав Николич като кандидат на управляващата Сръбска прогресивна партия (СПС) съвсем не са сигурни. "Премиерът не би могъл да позволи подобно "съжителство" с президент, който той не е избрал, по две причини. Първо, управляващата коалиция, макар на хартия да се радва на комфортно мнозинство в парламента, на практика очевидно не е толкова солидна. Това се показа от дългото време, нужно за съставяне на правителство миналата година. Президент от друга политическа сила би направил нещата още по-трудни. И втората е управленският стил на Вучич - той не е от компромисния тип и обича да има контрол върху всички важни решения", обяснява Прелец пред "Капитал".

В продължение на няколко дни след заявката на премиера в Белград витаеха догадки дали някогашният радикал Томислав Николич няма да реши също да се кандидатира и по този начин да разцепи основаната от него СПС, която той впоследствие остави под ръководството на Вучич. За това намекна самият президент, известен с топлите връзки с Москва, и то в интервю пред руския портал "Спутник". Във вторник след среща с Вучич Николич най-после сложи край на напрежението и обяви, че няма да участва в надпреварата.

С което отприщи следваща вълна от спекулации, този път на тема каква е цената на оттеглянето му. "Според мен той вероятно е бил шантажиран от Вучич. Но няма съмнение, че Николич е много хитър човек и ще остане в политиката още дълго време", прогнозира пред "Капитал" политологът проф. д-р Душко Радосавлевич. Марко Кмезич посочва, че в интервю пред сръбския седмичник Nedeljnik самият Николич неволно е намекнал защо се отказва от битката. Президентът обяснява, че точно сега трябва да се фокусира върху предпазването на приятелите си и най-вече семейството си. "Накратко, той е разбрал, че ако се изправи срещу Вучич, рискува открита конфронтация, в която всичките му афери ще бъдат изкарани публично, докато той, най-близките му сподвижници и семейството му ще бъдат оставени на милостта на таблоидите и поддръжниците на Вучич", обяснява преподавателят от университета в Грац.

Между два стола

Дори като президент Вучич ще остане най-силната политическа фигура в Сърбия. Ако запази лидерството в партията си, той ще продължи да контролира парламентарното мнозинство и оттам - правителството. "Намерението му е да повтори в Сърбия това, което Владимир Путин успя да направи в Русия с преминаването между постовете на премиер и президент, без да изпуска реалната власт", казва Тена Прелец.

Въпреки че близо петгодишното управление на СПС не доведе до обещаваното светло бъдеще, реформите почти отсъстват, но за сметка на това скандалите изобилстват (последният е с нови обвинения в корупция срещу близкия до премиера кмет на Белград Синиша Мали), рейтингът на Вучич остава висок и проучванията сочат, че той вероятно ще победи още на първи тур. Проф. Душан Павлович от Факултета по политология в университета в Белград дава пред "Капитал" следното обяснение: "Много е просто - Вучич контролира медиите. Повечето избиратели изобщо не знаят какво се случва."

Същевременно създаването на атмосфера на постоянно напрежение помага за убеждаването на избирателите, че Сърбия има нужда от силна ръка. Вучич рисува мрачна картина какво ще се случи без него, описва изборите като съдбовни за бъдещето на страната и се представя като единствения спасител, който може да я задържи на пътя на европейската интеграция. Скорошната случка с изпращането на влак от Белград до Косовска Митровица, украсен с надписи "Косово е Сърбия" на над 20 езика, също може се вписва в тази линия. Епизодът, която доведе до разполагане на военни части и войнствени изявления в Белград и Прищина, беше разчетена от мнозина като умишлена провокация, обслужваща вътрешнополитическите цели както на използващия умело националистическата карта Вучич, така и на косовския президент Хашим Тачи, обвиняван у дома, че прави прекалени отстъпки пред Сърбия.

Мантрата за стабилност печели на Вучич точки не само у дома, но и в Брюксел. "Въпреки множеството обвинения и афери той остава любимецът на ЕС, тъй като постига резултати по двете неща, които имат най-голямо значение за европейците - миграционната криза и регионалната стабилност (т.е. преговорите за нормализиране на отношенията с Косово). И докато ЕС се прави, че не забелязва авторитарните му наклонности, той вече е пленил местните институции, включително критичните медии", посочва Марко Кмезич.

Всичко това ще помогне на Вучич да триумфира на изборите, но въпросът е още колко ще успява да отвлича вниманието на сърбите от факта, че животът им не се подобрява, и да флиртува едновременно с ЕС и Русия. "Вучич ще се опита да задържи този курс и според мен той използва руската карта, за да блъфира партньорите си от ЕС и да извлече стратегическо предимство за Сърбия в преговорите за членство", смята Кмезич. Според проф. д-р Душко Радосавлевич обаче Вучич няма да може да балансира още дълго между тези две опции. "И тогава в Сърбия ще започне истинският политически цирк. Затова тези президентски избори са просто период на спокойствие, преди да започне бурята", смята политологът. Така и алюзията със самолета и пилотите може да придобие съвсем друго значение.

Сърбия в числа

Ръст на БВП 2.75%

БВП на глава от населението 36% от средния за ЕС

Безработица 14%

Младежка безработица 44.2%

Публичен дълг 71.5% от БВП

Бюджетен дефицит 3.7% от БВП
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    4itatel avatar :-|
    Elena Dimitrova

    Но и рискува това, което направи Путин с Чуркин .

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Ние прогресираме по-бавно от колкото трябва, а Сърбите почти седят на едно място. Дайте си сметка какво е това. А дори няма обезлюдяване. След 4 години без чувствителни инвестиции в Сърбия, България ще се вижда като рай на хората от Западните Балкани.

    Ако някой сега ми посочи статистиката за ПЧИ в България - благодаря, не я смятам за релевантна. Проверете колко фактически инвестиции се случиха в последно време, колко завода се построиха! И то не Люксембургски или Холандски.

    Нередност?
Нов коментар