🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Малкият Путин от Варшава

Спорната съдебна реформа в Полша ще премахне последните инструменти за контрол над самозабравилото се правителство

Председателят на "Право и справедливост" Ярослав Качински увеличава влиянието си над съдилища, прокурори и медии
Председателят на "Право и справедливост" Ярослав Качински увеличава влиянието си над съдилища, прокурори и медии
Председателят на "Право и справедливост" Ярослав Качински увеличава влиянието си над съдилища, прокурори и медии    ©  Reuters
Председателят на "Право и справедливост" Ярослав Качински увеличава влиянието си над съдилища, прокурори и медии    ©  Reuters
Управляващите твърдят, че законопроектът ще доведе до по-голяма отчетност пред обществото.
Опозицията обаче се опасява, че разделението на властите е сериозно застрашено.

"Срам! Срам!", скандират хилядите протестиращи поляци пред парламента. Докато вътре управляващата консервативна партия "Право и справедливост" на Ярослав Качински изглежда решена да прокара спорен законопроект, даващ на законодателния орган правомощията да назначава съдии от Върховния съд. Правителството твърди, че промените ще доведат до по-голяма отчетност пред обществото, но опозицията се страхува, че разделението на властите е застрашено, а Европейската комисия (ЕК) отдавна е притеснена от ситуацията с върховенството на закона в страната. И опасенията са, че съдебната реформа ще премахне последните инструменти за контрол над самозабравилите се управляващи. А самият Качински, изглежда, иска да пусне Полша по пътя на Русия и Турция.

Искрата, подпалила недоволството

Дебатите по законопроекта в парламента минаха на фона на викове от опозицията "Страхливци!". Същевременно критични депутати се опитаха да забавят процеса, като представиха серия от допълнения към текста. Според правителството съдебната реформа е необходима, за да гарантира, че институциите служат на всички поляци, а не само на "елитите". Противниците на мерките обаче смятат, че те ще дадат на "Право и справедливост" възможност за влияние над изборните резултати чрез Върховния съд, който ги валидира.

Реформата ще даде на управляващите свободата да заменят всички съдии във висшия орган. На практика законопроектът ще уволни всички от тях, освен ако не получат одобрение от панел за съдебни назначения, чиито членове ще бъдат предимно номинирани от парламента. Миналата седмица законодателният орган прокара закон, прекратяващ мандатите на настоящите членове на панела – Националния съдебен съвет, и даващ на парламента правомощията да избира 15 от неговите 25 членове.

"Националният съдебен съвет бе дебатиран от месеци и не мисля, че това беше искрата, която подпали протестите. Докато реформата на Върховния съд наистина изплаши хората. Това е бърза ескалация на ситуацията и не може да бъде представена като стремеж за повече разнообразие в съда, както се опитват да я изкарат. Законът може да бъде на бюрото на президента в близките дни и съдиите да бъдат уволнени до края на седмицата", казва пред "Капитал" проф. Мачей Кишиловски, преподавател по право и публично управление от Централноевропейския университет в Будапеща.

Протестиращи със свещи в ръце се събраха пред президентството, за да изразят несъгласието си с реформите, след което се преместиха пред парламента. Сградата е оградена с бариери и е пазена от полицаи от неделя насам, когато хиляди поляци демонстрираха срещу съдебните промени във Варшава и други градове. Напрежението напомни за събитията през декември, когато опозиционни лидери блокираха подиума в пленарната зала преди гласуването за бюджета заради несъгласието си с плановете на "Право и справедливост" да се ограничи достъпът на медиите до парламента.

ЕК от месеци изразява опасения относно посоката на реформите в Полша. В сряда тя призова страната да преустанови съдебните промени, които "биха имали значителен негативен ефект върху независимостта на съда", или ще бъде изправена пред дисциплинарни действия още следващата седмица. Преди дни председателят на групата на либералите (АЛДЕ) в Европейския парламент Ги Верхофстад също се включи в темата, като написа в социалните мрежи: "Оцеляването на демокрацията и на върховенството на закона в Полша е под въпрос. ЕП не трябва да мълчи."

Окопаване във власт

Откакто спечели изборите през 2015 г., "Право и справедливост" и нейният председател Ярослав Качински опитват да увеличат влиянието си над съдилищата, прокурорите и медиите, което накара ЕС да започне преглед на върховенството на закона в Полша. Все по-изолирани от своите западноевропейски съюзници, управляващите залитат към авторитаризъм, обобщава анализ на Reuters. Те обаче продължават да се радват на популярност заради ниската безработица, силната икономика и увеличените социални разходи.

Според Мачей Кишиловски полската съдебна реформа ще отстрани последните механизми за надзор над правителството. "Това може да е последният спорен полски закон, а следващото нещо ще бъдат спорните арести. Законово няма още много какво да се направи, за да се започне с тормоза над опозицията, което е турският и руският модел. Местните избори са след една година и те са голям тест за управляващите", посочва професорът от Централноевропейския университет. И допълва, че това е проблемът с либералните партии в авторитарните държави - много е лесно хората да бъда уплашени и да бъдат спрени да участват активно в кампании. "Ако Качински покаже, че е готов да използва крайни мерки, за да тормози опозицията преди местния вот, най-опасно за полската демокрация би било либералните политици да решат да не бъдат толкова пламенни при провеждането на кампанията за парламентарните избори, които ще бъдат през 2019 г. Тогава, ако спечелят преизбиране, управляващите ще могат да кажат на Европа и на света, че каквото и да са направили в миналото, сега то има пълна легитимност", обобщава Кишиловски.

Социологическите проучвания показват, че правителството и опозицията са на кантар, което може да даде стимул на Качински да прибегне до по-твърди методи с цел сплашване на противниците. В анализ за Politico Кишиловски прогнозира, че през 2019 г. всяка останала съпротива може да бъде смазана чрез правораздавателната системата, която дотогава напълно ще е под контрола на "Право и справедливост". А ако все пак опозицията успее да спечели изборите, Върховният съд може просто да обяви вота за невалиден. Защото Качински ще се е подсигурил по всички фронтове.

Какво следва

Варшава може да смени съдиите от Върховния съд до средата на август, като вниманието на ЕС може да бъде отслабено, ако тя продължи да използва тактики като гласуване посред нощ през уикенда. ЕК може да реагира в края на септември чрез ускорена процедура за нарушение на върховенството на закона. Същевременно на 25 септември е следващият Съвет по общи въпроси, който предоставя друга възможност да се разгледа критично полската ситуация.

Компромисът на президента

Полският президент Анджей Дуда в последния момент се опълчи на своя покровител Ярослав Качински и заплаши да блокира спорната съдебна реформа. Той направи контрапредложение, според което номинациите за панела за съдебни назначения ще изискват повече от обикновено мнозинство в парламента. Това означава, че "Право и справедливост" ще се нуждае от подкрепата на поне една друга партия, за да си гарантира, че номинациите й са одобрени.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvb21311044 avatar :-|
    Алф
    • - 1
    • + 3

    Право и Справедливост, ама само за свои. Безсрамни популисти, лъжат така леко и незабелязано, както дишат..

    Нередност?
  • 2
    nikolai_petrov avatar :-|
    FanFan - la tulipe
    • - 1
    • + 3

    Мисля, мисля и не мога да го измисля ... Как така все става, и у нас и у Полша и на много други места, че уж ние недоволните избираме кой да ни управлява, а после избора е все грешен.

    И маи накрая ще се окаже, че точно това сме искали ... да сме недоволни ...

    Нередност?
  • 3
    nikolai_petrov avatar :-|
    FanFan - la tulipe
    • - 1
    • + 3

    Исках да кажа, че явно по-голямата част от избирателите всъщност са с много близка ценностна система до тази на управляващите ги.

    Забелязал съм, че много хора правят точно това, заради което плюят политиците - злоупотребяват със служебно положение, скатават се на работа, взимат рушвети, предлагат рушвети, постоянно търсят начин да заобиколят закона и тн.

    Нередност?
  • 4
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • + 2

    Поради това тук, в Африка има израз: "Никой не обича царя (Президента), но всички гласуват за него!" Ние сме като африканска автокрация!

    Нередност?
Нов коментар