🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Испания обещава повече пари за Каталуния, ако се откаже от референдума

Премиерът Рахой призова каталунските власти да не провеждат допитването на 1 октомври

Междувременно протестите продължават. В началото на седмицата хиляди излизат по улиците на Билбао с плакати "Ние искаме да решим" в полза на референдума за независимост на Каталуния.
Междувременно протестите продължават. В началото на седмицата хиляди излизат по улиците на Билбао с плакати "Ние искаме да решим" в полза на референдума за независимост на Каталуния.
Междувременно протестите продължават. В началото на седмицата хиляди излизат по улиците на Билбао с плакати "Ние искаме да решим" в полза на референдума за независимост на Каталуния.    ©  Reuters
Междувременно протестите продължават. В началото на седмицата хиляди излизат по улиците на Билбао с плакати "Ние искаме да решим" в полза на референдума за независимост на Каталуния.    ©  Reuters

Правителството на Испания може да даде повече средства и по-голяма финансова независимост на Каталуния, ако регионът не проведе референдума за независимост. Това съобщава Financial Times, цитирайки испанския министър на икономиката Луис де Гуиндос.

Гражданското допитване, което испанският конституционен съд обяви за незаконно, трябва да се проведе на 1 октомври. Според Гуиндос вотът за независимост е "пантомима" без никаква законова стойност, а регионът няма да се отдели. Испанският министър-председател Мариано Рахой също призова каталунските власти "да се откажат веднъж завинаги" от референдума.

Повече пари за Каталуния?

Испанското правителство е склонно да преговаря за по-голяма независимост на Каталуния, но регионът трябва да остане част от Испания. "Когато плановете за независимост се изоставят, можем да говорим", като министърът на икономиката и уточнява как всеки разговор ще се проведе съгласно конституцията на Испания. Според Луис де Гуиндос "Каталуня вече е достатъчно автономна, но можем да обсъдим някои въпроси, като например проблемите при финансирането".

Думите на Гуиндос са забавен отговор на исканията на бившия премиер на Каталуния Артур Мас от 2012 г. Тогава Мас настояваше Каталуния да разполага с повече пари и финансова автономия. Регионът е с най-добро икономическо развитие в Испания, но повечето данъци се насочват към Мадрид.

"2012 година беше средата на кризата, когато главно бяхме фокусирали усилията си да избегнем нуждата от спасителен пакет от ЕС", казва Луис де Гуиндос. Световната финансова криза се отрази негативно на Испания, като страната поиска 100 млрд. евро заем от Европейския стабилизационен механизъм. Той добавя, че ситуацията в момента е различна, което отваря "място за дискусия".

Испанският политик смята, че евентуалното отделяне на Каталуния от Испания е "икономическо и финансово самоубийство". Гуиндос визира няколко промени, които ще последват при отделянето на Каталуния от Испания и съответно от ЕС: митническите тарифи, преместване на централите на банките, загуба на достъп до финансирането от Европейската централна банка .

Ескалиращо напрежение

Опитите на Испания да заглуши наближаващия референдум обаче могат да предизвикат политическа криза. Властите в Каталуния настояват за провеждане на допитването, на което няма да има изискване за минимална активност. Ако мнозинството от гласувалите подкрепят независимостта, правителството в Барселона обещава да отцепи региона от централната власт в Испания в срок до 48 часа.

В Мадрид обаче мненията се различават относно легитимността на референдума. "Няколко урни за гласуване не трябва да се бъркат със законов референдум", казва Гуиндос. Испанският министър на икономиката дори сравнява обявеното за 1 октомври гражданско допитване с недемократичните практики на испанския диктатор Франциско Франко. "По времето на Франко имаше два референдума, но това не означава, че е имало демокрация", казва Гуиндос. Той добавя, че каталунското правителство трябва да се подчини на закона, а конституцията не е нещо, което може да се обсъжда.

В сряда полицията нахлу в 14 правителствени сгради в Барселона и арестува над 10-ма представители на властта, сред които младшия министър Жозеп Мария Жове. Министър-председателят на Каталуния Карлес Пуджемон разкритикува мерките на полицията, казвайки, че Испания де факто нарушава автономията на региона. Напрежението в най-големия каталунски град Барселона продължи през цялата нощ, след като испанската полиция обискира над 20 часа икономическия департамент на каталунските власти, а някои демонстранти останаха пред сградата до сутринта.

"Очевидно е, че няма да може да се гласува както винаги... държавата (Испания) промени правилата на играта", призна вицепремиерът на Каталуня Ориол Джункерас.

Испанските медии съобщават, че каталунската полиция придружила служителите на реда, излизащи от сградата, и отправила предупредителни изстрели срещу някои от протестиращите, опитали да попречат на полицаите. Те трябвало да стигнат до няколко полицейски коли, които на снимки, разпространени от световните агенции, изглеждат изпочупени.

Испанската прокуратура разследва над 700 каталунски кметове заради референдума. Кметът на Барселона Ада Колау обещава въпреки всичко, че каталунци ще могат да гласуват.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Значи в Крим , пардон в Шотландия може , в Каталуния не може ...

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#1] от "SS":

    Разбира се. Единността на държавата е заложена в конституцията. Великобритания на практика е съюз. Каталунците почти нямат самостоятелно съществуване през своята история. Само не ми говори за Арагон...

    Нередност?
  • 3
    elena_pipilota avatar :-|
    elena_pipilota

    И при нас върховенството на БКП беше заложено в чл. 1 на Конституцията. Е и?

    Нередност?
Нов коментар