🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Напрежението в Каталуния расте преди референдума за независимост

Бизнесът в Барселона предупреждава, че несигурността какво ще се случи след вота има икономически последствия

Близо 10 милиона бюлетини за референдума бяха иззети, след като испанския съд обяви допитването за противоконституционно и незаконно.
Близо 10 милиона бюлетини за референдума бяха иззети, след като испанския съд обяви допитването за противоконституционно и незаконно.
Близо 10 милиона бюлетини за референдума бяха иззети, след като испанския съд обяви допитването за противоконституционно и незаконно.    ©  Jon Nazca
Близо 10 милиона бюлетини за референдума бяха иззети, след като испанския съд обяви допитването за противоконституционно и незаконно.    ©  Jon Nazca
Испанският премиер Мариано Рахой се закани, че референдумът няма да се осъществи, а в отговор местни активисти изкараха ксерокопиращи машини на улицата и изпринтиха нови бюлетини за вота.

Централните власти в Мадрид продължават да притискат Барселона преди планирания за 1 октомври референдум за обявяване на независимост на автономния регион Каталуния в Испания. Преди дни 14 местни служители на икономическия департамент на областта бяха задържани, а близо 10 млн. бюлетини за референдума - иззети, след като испанският съд обяви допитването за противоконституционно и незаконно.

Британската национална телевизия ВВС съобщава, че в опит да надделее над неподчиняващата се местна полиция, испанското вътрешно министерство е наело три ферибота, с които да пренесе подкрепления от други области. Дори интернет сайтове, които информират каталунците за предстоящия вот, са били свалени от мрежата.

Бизнесът се притеснява от несигурността

В тази напрегната атмосфера местният бизнес предупреждава, че на региона му предстои турбулентно бъдеще, ако избере да напусне Испания. Политическа нестабилност, вероятност от насилие и правни неясноти ще навредят на инвестиционния и икономическия климат на Каталуния, предупреждава Financial Times (FT). Ударът от независимостта ще бъде двояк - от една страна, както испанският икономически министър Луис де Гиндос заявява пред FT, брутният вътрешен продукт (БВП) на региона може да намалее с до 30%, защото Каталуния ще се окаже извън еврозоната и ЕС след вота, както и да последва банкова криза. От друга - регионът е икономически най-развитата част от Испания и Мадрид би загубил 1/5 от БВП и 1/4 от износа си при напускането си (още за икономическите връзки между Барселона и Мадрид - в карето).

Какво следва след вота

Ако Барселона изпълни намерението си да обяви независимост до 48 часа след положителен вот, вероятно парламентът в Мадрид ще опре до член 155 от испанската конституция, който позволява на централната власт да поеме контрола над местните автономни области, в случай че вторите нарушат законите на страната или "действат против общия интерес на страната".

Проблемът е, че този елемент от конституцията е описан нарочно неясно и не е сигурно как може да бъде интерпретиран. Освен това прилагането му в действие може само да настрои допълнително каталунци срещу испанската власт.

Засега не се вижда лесен изход от кризата. Испанският премиер Мариано Рахой се закани, че референдумът няма да се осъществи, а в отговор местни активисти изкараха ксерокопиращи машини на улицата и изпринтиха нови бюлетини за вота. Очаква се стотици хиляди да излязат на улицата в неделя и да се опитат да не допуснат полицията до местата за гласуване. На масата за преговори между местната и централната власт няма поставена ясна алтернатива, която да откаже каталунци от това да преследват пълна независимост - единствено неконкретна заявка от Рахой да се ревизира системата за регионално самоуправление на Испания. Това обаче надали ще е достатъчно да спре размирна Каталуния да отиде до урните в неделя.

Най-важният регион за икономиката на Испания

Каталуния е най-развитият регион на Испания. Местната икономика, която е по-голяма от тази на Португалия, осигурява средно около 20% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през последните десет години, като най-ниското ниво е било през 2009 г. - 19.3%. Най-важният отрасъл за региона е туризмът. Икономиките на региона и на страната като цяло се свиват през периода 2008 - 2013 г. в резултат на глобалната криза. През миналата година обаче БВП на Каталуния нарасна до 223.6 млрд. евро, докато този на Испания беше 1.113 трлн. евро, малко под пика от 2008 г. От 2009 г. досега БВП на Испания е нараснал със 7.4%, а този на Каталуня – със 7.6%, показват данните на statista.com. През миналата година БВП на човек от населението е бил 29 966 евро в Каталуния и 24 хил. евро в цяла Испания.

Всяка година регионът плаща на Мадрид данъци с 10 млрд. евро повече отколкото средства получава от столицата, показват данните на финансовото министерство, пише Reuters. Това представлява малко под 5% от БВП на Каталуния. Докато най-бедният регион в страната – Андалусия, получава от Мадрид 8 млрд. евро повече, отколкото внася от данъци в хазната. Това е и един от корените на проблемите между Барселона и Мадрид.

Испанското правителство заплаши, че независимостта на Каталуния ще доведе до срив на икономиката на региона с 25-30% и удвояване на безработицата.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vaticana avatar :-|
    vaticana
    • + 3

    Дебелоглавието на Рахой разпали у каталунците желание за противопоставяне на Мадрид. Как бяха укротени баските? С отстъпки. И с наливане на пари в автономната им област.

    Нередност?
Нов коментар