Мадрид и Каталуния отново на ръба

Обявеният за октомври референдум за независимост на автономната област за пореден път изостри отношенията с централното испанско правителство

Повечето каталунци подкрепят провеждането на допитването
Повечето каталунци подкрепят провеждането на допитването
Повечето каталунци подкрепят провеждането на допитването    ©  Reuters
Повечето каталунци подкрепят провеждането на допитването    ©  Reuters
Мадрид е категоричен, че няма да позволи гласуването да се осъществи, тъй като нарушава конституцията.
Стратегията му е да увеличава законовия, политическия и икономическия натиск върху Каталуния, за да провокира разделение сред искащите отцепване.

"Искате ли Каталуния да бъде независима държава под формата на република?" Ако всичко върви според плановете на ръководителите на автономната испанска област, каталунците ще отговарят на този въпрос на референдум за независимост на 1 октомври. В началото на юни лидерът на региона Карлес Пучдемон обяви планове за провеждането на допитването и така отново опасно изостри отношенията с правителството в Мадрид.

Централните власти са категорични, че няма да позволят гласуването да се осъществи, тъй като евентуалното отцепване е в разрез с конституцията на страната. Изглежда, че стратегията на Мадрид в момента е постепенно да увеличава законовия, политическия и икономическия натиск върху Каталуния, за да провокира разделение в лагера на искащите независимост. Самите каталунци пък смятат, че на власт в момента са политици, които не са склонни на отстъпки. И преговори в крайна сметка ще има, но чак след провеждането на допитването, когато резултатите станат ясни.

Стъпка наникъде?

Правителството на Каталуния, която е един от най-богатите испански региони, настоява за референдум през последните пет години. През 2014 г. се проведе необвързващ вот, наречен "консултация", на който 80% от пусналите бюлетина подкрепиха независимостта. Все пак обаче участие взеха едва 2.3 млн. от 6.3 млн. души, можещи да гласуват. Испанският конституционен съд определи допитването като незаконно, но за искащите отцепване това бе повратен момент. През 2015 г. каталунските националистки партии спечелиха абсолютно мнозинство в регионалния парламент и гласуваха за започване на процеса към независимост.

Властите в Мадрид многократно са подчертавали, че провеждането на подобен референдум е противоконституционно и предишни сепаратистки ходове бяха блокирани от правителството и от конституционния съд. "Този референдум няма да се състои, защото е незаконен. Това е просто още една стратегическа стъпка, която не води никъде", заявява правителствен говорител. Според испанската конституция Мадрид има право да се намеси в дейностите на каталунските власти и да ги принуди да се откажат от допитването. Това може да включва изпращането на полиция или прекратяването на правомощията за управление на регионалното правителство. Но тези опции се разглеждат като последен вариант и засега очакванията са, че сблъсъкът ще кулминира в месеци на законови спорове и вероятни регионални избори в Каталуния, обобщава анализ на Reuters.

Пучдемон посочва, че опитите да се договорят с Мадрид за дата и формулировка на въпроса на референдума са се провалили. "Винаги сме отправяли много различни предложения, но всички те бяха отхвърляни без изключение", коментира той. Консервативният премиер Мариано Рахой отказва да оторизира референдум с аргумента, че това е в нарушение на конституцията. Социалистическата партия и центристката Ciudadanos също са против вота, но предлагат реформа, която ще превърне Испания във федерална държава с допълнителна автономия за регионите. Левите Podemos са срещу независимостта, но смятат, че на Каталуния трябва да бъде позволено да проведе законно допитване.

Лостовете на Мадрид

Социологическите проучвания показват, че каталунците ще отхвърлят отцепването с малка разлика, но и че също така повечето подкрепят провеждането на референдум. Не е ясно обаче дали допитването ще се осъществи. Испанското правителство разполага с няколко лоста, с които да упражни натиск, пише Stratfor. Първо, по съдебен път – Мадрид предупреждава каталунските държавни представители относно законовите последици от поддържането на независимостта. Това означава, че всеки обществен служител, който наруши конституцията, може да получи забрана да заема държавен пост, да бъде арестуван или да му бъде наложена глоба. Второ, политически – Испания разчита на подкрепата на ЕС, който е категоричен, че една независима Каталуния няма автоматично да стане член на блока. А това е важна спирачка за каталунците. Трето, Мадрид има правомощията да прекрати автономията на региона в случай на погазване на конституцията, което включва поемането на контрола над различни области на каталунското правителство – от силите за сигурност до вътрешното министерство. Все пак обаче Мадрид иска да избегне тази опция.

"Обявлението за референдума е доста сериозно. Испанското правителство обаче може да направи, каквото пожелае. Може да прекрати нашето самоуправление, може да съди всички тези политици, които участват в организирането на вота, и може физически да блокира допитването. Въпросът е какво са готови да предприемат – дали ще изпратят полицейски сили да затворят избирателните райони, да унищожават урни и да предотвратят хората да дадат гласа си", казва пред "Капитал" генералният секретар на Съвета за публична дипломация на Каталуния (DIPLOCAT) Алберт Ройо. И допълва, че не очаква тактика от страна на Мадрид, която да включва преговори. "През 2010 г. конституционният съд отне част от автономните ни привилегии и оттогава няма нито едно предложение от страна на Мадрид. Така че не очакваме да дойдат с инициатива за съобразяване с Каталуния, като например предложението на британските власти към Шотландия. Испанското правителство е в ръцете на хора, които смятат, че с каталунците трябва да се поддържа твърда линия", твърди Ройо. Според него в крайна сметка след референдума вероятно ще има преговори, но не и преди резултатите да станат ясни. Това, което е сигурно, е, че каталунското желание за отцепване няма да изчезне и сблъсъкът с Мадрид е неизбежен. Октомври се очертава като политически горещ.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-P
    Георги Георгиев

    Крайно време е да направим един референдум в Шопландия за независимост под формата на монархия.

    Обявяваме се за наследници на Чингиз хан, строим няколко паметника в София и сме готови! Да няма ей така да произвеждаме 60% от БВП я?!

    Нередност?
  • 2
    samsum avatar :-|
    Deputat 241
    • - 3
    • + 2

    Каталуня либре! Заслужават си го, включително и исторически.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#2] от "Депутат 241":

    Исторически има Арагон. Каталуния никога не е съществувала като независима държава. Надявам се и да не съществува. Скъсахме се да се делиме, а после се чудим как да се разберем с всички.

    Нередност?
  • 4
    samsum avatar :-|
    Deputat 241
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#3] от "Георги Георгиев":

    Незнанието на историята не е повод за голяма гордост.Когато Испания е под арабско владичество, Графство Барселона съществува. Когато се води Войната за испанското наследство (1701 - 1714) Барселона е разрушена и подчинена. Каталунски език - катала, се говори от над 11 милиона души в Андора Испания, Франция и Италия и съществува преди да се появи и наложи кастеяно (кастилски език, станал основен в Испания.
    За целта можеш да разгледаш Museu d’Història de Barcelona, ако имаш път нататък...

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 2

    "Незнанието на историята не е повод за голяма гордост.Когато Испания е под арабско владичество, Графство Барселона съществува. "

    Тва като независима държава ли ти звучи? Барселона по време на войната е част от едната фракция. Загубилата. Като част от загубилата страна не им се е случило нищо кой знае по-различно от другите градове в кюпа.

    Езикът им може да е древен, но това не значи, че имат нужда от независимост. Първо, защото съвсем независимите ирландци си потурчиха древния език за сметка на английския, второ - защото културната им идентичност по никакъв начин не е засегната от текущата ситуация.

    Нередност?
Нов коментар