🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американският язовир "Хувър" може да се превърне в най-голямата "батерия" в света

Проект за 3 млрд. долара може да направи съоръжението резервоар за зелена енергия

"Хувър" е сред най-големите инженерни постижения на XX в., а ново предложение за превръщането в резервоар за възобновяема енергия може да го превърне в най-важното инженерно постижение на този век
"Хувър" е сред най-големите инженерни постижения на XX в., а ново предложение за превръщането в резервоар за възобновяема енергия може да го превърне в най-важното инженерно постижение на този век
"Хувър" е сред най-големите инженерни постижения на XX в., а ново предложение за превръщането в резервоар за възобновяема енергия може да го превърне в най-важното инженерно постижение на този век    ©  U.S. Department of the Interior - Bureau of Reclamation
"Хувър" е сред най-големите инженерни постижения на XX в., а ново предложение за превръщането в резервоар за възобновяема енергия може да го превърне в най-важното инженерно постижение на този век    ©  U.S. Department of the Interior - Bureau of Reclamation

"Трябва да гледаме на тази възможност като единствена за века. Засега идеята изглежда възможна, устойчива и чиста."

Ерик Гарсети, кмет на Лос Анджелис

Язовирът и водноелектрическата централа на американската река Колорадо - "Хувър", се счита за инженерно чудо на XX в., но сега се превръща във фокус на екологичните усилия на щата Калифорния за зелена енергия.

Първоначално още при построяването на стената през 30-те години на границата на щатовете Невада и Аризона "Хувър" е бил под ръководството на Департамента за енергия на Лос Анджелис. Именно той проявява интерес да превърне съоръженията в огромен резервоар за излишна електроенергия до 2028 г., пише New York Times.

Калифорния е най-големият производител на зелена енергия, но основният проблем, с който се сблъсква, е съхранението на излишъка - слънцето например грее най-силно в следобедните часове, когато потреблението е най-слабо. Затова от департамента имат идея да преустроят язовира, като построят помпена станция на стойност 3 млрд. долара. Захранвана от възобновяеми източници, тя ще е разположена в долната част на реката и при излишък на енергия от фотоволтаиците водата ще се изпомпва нагоре по течението. По този начин целият хидротехнически комплекс ще заприлича на огромна батерия, тъй като акумулираната вода после ще се изпуска през веца и отново ще създава ток. В България на същия принцип, но в много по-малък мащаб действа ПАВЕЦ "Чаира". Разликата е, че той се пуска, когато има излишък на енергия в мрежата, и целта му е да я балансира, а не толкова да съхранява енергия.

Решение за индустрията

Основен проблем на компаниите, които се занимават с алтернативна електроенергия, е намирането на евтино и ефикасно решение за нейното съхранение. Възобновяемата енергия е непостоянна – понякога слънцето не грее или не духа вятър. В такива моменти и при високо търсене на енергия компаниите са принудени да използват въглища, за да добиват енергията. Калифорния пък често произвежда повече алтернативна енергия от необходимото и е принудена да плаща на съседни щати, за да я използват. В противен случай властите рискуват да пренатоварят мрежата. Ако проектът се осъществи, може да развие индустрията на възобновяемата енергия. Милиардерите Уорън Бъфет и Филип Аншуц например изявяват интерес да инвестират във вятърни ферми, а работещ резервоар може да превърне намеренията им в реалност.

В момента компанията на Илън Мъск Tesla работи по подобен проект. Тя разработва литиево-йонни батерии, които се използват на няколко места в страната, но големият мащаб на батериите излиза твърде скъпо – двойно повече от цената, която едно домакинство плаща за киловатчас. Друг проблем според професора по химия в университета Southern California Шри Нарайан е, че литиево-йонните батерии се изхабяват твърде бързо. "Ако издържат 5-10 години, ще е много, особено ако искаме да ги използваме на пълен капацитет. Трябва да издържат 10 пъти повече", обяснява Нарайан.

Друг работещ тип резервоар е съоръжението на ВЕЦ-а на езерото Пирамида (Pyramid Lake), където се съхранява енергия чрез електрическа система, която изпомпва вода обратно към езерото. Но идеята за "Хувър" е малко по-различна – изпомпващата система ще се разположи надолу по течението, а тръбата ще е отчасти или изцяло под вода.

Кели Сандърс, университетски преподавател по гражданско и екологично инженерство, е категоричен, че мащабите на "Хувър" са подходящи за реализирането на такъв проект: "Огромна централа е. Не разполагаме с други батерии от подобен мащаб".

Дългосрочен проект

Реализацията на идеята обаче няма да е лесно начинание, защото проект от подобен мащаб трябва да се съгласува между различните страни - власти, еколози, но и с хората, които използват реката за питейна вода и за развитие на туризъм. "Идея като тази ще премине през много етапи освен инженерните особености", казва Питър Глайк от тинк-танка Pacific Institute, като добавя, че истинският проблем ще е "екологичното, политическо и икономическо одобрение".

От Департамента за вода и енергия в Калифорния настояват, че идеята ще подобри работата на язовира "Хувър", който в момента работи на едва 20% от капацитета си. Те вече са направили първоначално проучване на района къде подобна конструкция ще доведе до най-малки вреди за местното население и околната среда.

"Наясно сме с концепцията, но на този етап регионалното ни управление не е достатъчно запознато с идеята, за да знаем какво е мнението ни за цялостния проект", обяснява Дъг Хендрикс, говорител на бюрото в департамента, което отговаря за управлението на водите. След получаване на одобрение от бюрото проектът ще се предложи на управлението на националните паркове, които ще оценят възможните последици за региона.

Съществуват редица съображения, за които еколози и местни съобщават. От една страна, трябва да се предвиди отражението на проекта върху популацията овце, които населяват района надолу по течението. Няколко местни общности добиват питейната си вода от реката, а възможно замърсяване ще ограничи ресурсите им. Въпроси се повдигат и за бъдещето на туризма, тъй като в региона годишно идват около 2 млн. посетители и любители на реките. Едно от притесненията е дали при изпомпване на водата нагоре по течението някои от по-малките притоци няма да пресъхнат. Има места, които и в момента са почти пресъхнали, и подобна конструкция застрашава екосистемата. Туристическият бранш също е загрижен дали ще се източва вода от езерото Мохаве (Mohave), което е предпочитана дестинация за водни атракции и риболов.

Проблемен регион

От години еколози се опитват да прекратят практиката на Лос Анджелис да разчита на ТЕЦ-ове за електроенергия. Една от целите на кмета на града е именно преориентиране към алтернативни източници. "Предизвикателството е как да сме на 100% зелени", казва Гарсети. "Съхранението помага. Няма по-голяма батерия от "Хувър".

Едновременно обаче съществува известно напрежение между Невада, Аризона и Калифорния, след като важна за Невада въглищна електроцентрала е принудително затворена през 2006 г. Губят се около 500 работни места, местните икономики затъват, а обещанието, че Невада ще получава малка част от водата, използвана от съседните два щата, продължава да е проблемно. Затова и към момента властите в региона не са сигурни доколко могат да работят заедно.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    smart_za_batkov avatar :-|
    Батков-вън
    • + 6

    класически капитал от днешни дни - превежда се статия от чужбина , без въобще журналистът да навлезе в материята и да я обвърже с БГ. ПАВЕЦ Чаира била “малка”.... едно от най-големите такива съоръжения в целия регион - капацитетът му е почти 1 гигават - колкото един реактор в козлодуй. Не само това, но и не е единствената - има още поне 2-3 такива, като например Белмекен.

    Нередност?
Нов коментар