🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Битката на космическите милиардери загрубява

Основателят на Virgin Galactic сър Ричард Брансън ще лети в космоса на 11 юли, девет дни преди конкурента Джеф Безос

По принцип първоначалните планове на Virgin Galactic бяха да извърши още две тестови изстрелвания, преди да качи на борда на VSS Unity 70-годишния Брансън (в средата), а след това – и първите суборбитални туристи.
По принцип първоначалните планове на Virgin Galactic бяха да извърши още две тестови изстрелвания, преди да качи на борда на VSS Unity 70-годишния Брансън (в средата), а след това – и първите суборбитални туристи.
По принцип първоначалните планове на Virgin Galactic бяха да извърши още две тестови изстрелвания, преди да качи на борда на VSS Unity 70-годишния Брансън (в средата), а след това – и първите суборбитални туристи.    ©  Virgin Galactic
По принцип първоначалните планове на Virgin Galactic бяха да извърши още две тестови изстрелвания, преди да качи на борда на VSS Unity 70-годишния Брансън (в средата), а след това – и първите суборбитални туристи.    ©  Virgin Galactic

Компанията за суборбитални туристически полети Virgin Galactic планира да изпрати до границата на космоса своя основател - милиардера сър Ричард Брансън, след около седмица. Тестовият полет със совалката VSS Unity, който се очаква да се издигне на височина от порядъка на 90 км. над земната повърхност, е насрочен за 11 юли. Това е само 9 дни преди изстрелването на капсулата New Shepard на конкурентната фирма Blue Origin. Тя също има намерение да изведе в космоса своя създател и едноличен собственик - най-богатия човек в света Джеф Безос, заедно с неговия брат Марк и неназован участник в търг, заплатил 28 млн. долара за правото да се качи на борда.

Вчера също така от Bluе Origin обявиха четвъртия пасажер на New Shepard - 82-годишната Уоли Фънк. Тя е легендарен авиатор и най-младия участник в частната програма Mercury 13 от 60-те години на миналия век, чиято цел е била да обучи жени за астронавти. В крайна сметка обаче NASA никога не дава зелена светлина за програмата и Уоли Фънк така и не успява да полети в космоса. Затова сега компанията на Безос е решила да коригира тази явна несправедливост с 60 години закъснение.

За разлика от совалката на Virgin Galactic, капсулата New Shepard се изстрелва вертикално на борда на едноименната ракета-носител за многократна употреба от частен космодрум във Ван Хорн, Тексас. До момента тя е летяла в космоса 15 пъти, но без хора на борда. Последните няколко мисии бяха симулации на пилотирани полети, където пасажерите бяха заменени с тестови манекени в реални размери, регистриращи натоварването върху човешкото тяло във всеки един момент.

Нищо неочаквано

Настоящата ескалация в космическото съперничество между Брансън и Безос не е абсолютна изненада. За евентуалните планове на Virgin Galactic да ускори изстрелването на своя собственик отвъд пределите на земната атмосфера писа специализирания блог Parabolic Arc още в началото на миналия месец. Миналата седмица пък фирмата официално получи лиценз от Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) за извършване на комерсиални космически полети, което в направи първата "авиокомпания" с подобно разрешително. По принцип първоначалните планове на Virgin Galactic бяха да извърши още две тестови изстрелвания, преди да качи на борда на VSS Unity 70-годишния Брансън, а след това - и първите суборбитални туристи. Амбицията на милиардера от британски произход да "бие" Безос обаче изглежда го е провокирала да възприеме по-хазартен подход и да се включи преждевременно в изпитанията като космически специалист, който "ще тества изживяването на частните астронавти". Заедно с него на борда на совалката ще бъдат двама пилоти и още трима пасажери, които са служители на Virgin Galactic.

"Винаги съм бил мечтател. Майка ми ме е учила никога да не се предавам и да съм устремен към звездите. На 11 юли ще дойде моментът, когато тази мечта ще стане в реалност по време на следващия космически полет на Virgin Galactic", коментира Брансън в специалния видеоклип, в който официално анонсира своето космическо приключение. Милиардерът обеща, че след приземяването си следващата неделя ще обяви "нещо наистина вълнуващо, което ще даде възможност на повече хора да станат астронавти, защото космосът принадлежи на всички ни".

Мисията, наречена Unity 22, ще бъде четвъртия тестов полет на VSS Unity с хора на борда. За разлика от стандартните ракети въпросната совалка не излита от земята, а се прикача към самолет-носител, наречен VMS Eve, след което се изстрелва към космоса от височина около 15 км. Virgin използва аналогичен подход и за извеждането на сателити в космоса благодарение на модифицирания Boeing 747, наречен Cosmic Girl, и ракета-носител с въздушно базиране, наречена LauncherOne. В сряда подразделението на компанията, наречено Virgin Orbit, успешно изстреля по този начин седем малки спътника. До момента максималната височина, която суборбиталната совалка VSS Unity е достигала, е 89.9 км. Това е малко под т.нар. линия на Карман (международно признатата граница на космоса от 100 км.), но над границата на космоса според FFA на САЩ (80 км.). Совалката обаче не достига скорост, която да й позволи да влезе в околоземна орбита, така че пасажерите прекарват само няколко минути в безтегловност, преди да се отправят обратно към Земята. Подобно е изживяването и с New Shepard на Blue Origin, която обаче се издига на малко по-голяма височина от порядъка на 110 км. Това ще създаде условия за нова порция PR-престрелки между Брансън и Безос по въпроса кой "наистина" е достигнал космоса.

Златният медал все пак е за Мъск

Обективно погледнато обаче и Virgin Galactic, и Blue Origin остават далеч назад в сравнение с първия изцяло частен полет на космически туристи в околоземна орбита, планиран от SpaceX на Илън Мъск. Става дума за мисията Inspiration4, финансирана от 38-годишния милиардер Джаред Айзъкмен. Тя е планирана за 15 септември тази година и ще бъде извършена на борда на капсулата Crew Dragon "Resilience", извършила втория частен пилотиран полет до Международната космическа станция (МКС) за нуждите на NASA. Апаратът ще бъде изведен на височина 540 км., където ще прекара три дни, преди да се приземи обратно в Атлантическия океан. И тъй като скачване с МКС този път не се предвижда, специалният шлюз на капсулата е демонтиран, а на негово място е поставен огромен полусферичен прозрачен купол, от който пасажерите ще могат да наблюдават космическото пространство. На борда на Crew Dragon "Resilience" ще бъдат самия Айзъкмен, Хейли Арсено, която е служител в онкологичната болница St. Jude, Кристофър Семброски, който участва в лотария за своя космически билет и Сиан Проктър, която е бивш кандидат за астронавт и е подбрана след участие в риалити формат с бизнес насоченост.

Освен мисията Inspiration4, SpaceX планира да проведе и изцяло частна експедиция до МКС в началото на 2022 г. Тя е организирана от компанията Axiom Space и ще бъде водена от нейния вицепрезидент - астронавта-ветеран Майкъл Лопес-Алегрия, летял в миналото с космическите совалки на NASA. В мисията ще вземат участие бившият израелски военен пилот и настоящ предприемач Ейтан Стибе, както и мултимилионерите Лари Конър и Марк Пати.

В близко бъдеще се предвижда SpaceX да транспортира до МКС филмовата звезда Том Круз и режисьора Дъг Лайман, където те снимат сцени от следващия им холивудски суперхит. Не е ясно обаче кога точно е планирано мисията да се случи на практика. Последното амбицира Русия спешно да изпрати на космическата станция 36-годишната актриса Юлия Пересилд и на 38-годишния режисьор Клим Шипенко, които ще се опитат да изпреварят щатските си конкуренти. Предвидено е те да бъдат изстреляни към МКС на 5 октомври т.г. на борда на космическия кораб "Союз" и да се върнат на Земята на 17 октомври.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 8
    • + 4

    Да видим кой ще има честта първи да изгори в стратосферата ...

    Нередност?
  • 2
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 9

    Явно няма как да не се мине през този комерсиален, консуматорски период от развитието на космическите технологии, преди да се стигне до наистина съществените цели на всички тези усилия.

    Нередност?
  • 3
    beachball avatar :-|
    beachball

    До коментар [#] от "":

    които са?

    Нередност?
  • 4
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..

    Дано изгорят, за да светят... но да остане по един задник с уши за погребение!
    И нито ред за инженерните екипи..

    Нередност?
Нов коментар