🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китайски луноход за първи път кацна на обратната страна на Луната

Роботизираният роувър ще изследва кратера Фон Карман в близост до Южния полюс на естествения земен спътник

Умален модел на китайската космическа сонда "Чанъе-4", показан на Китайското международно авиационно и авиокосмическо изложение през ноември тази година
Умален модел на китайската космическа сонда "Чанъе-4", показан на Китайското международно авиационно и авиокосмическо изложение през ноември тази година
Умален модел на китайската космическа сонда "Чанъе-4", показан на Китайското международно авиационно и авиокосмическо изложение през ноември тази година    ©  Reuters
Умален модел на китайската космическа сонда "Чанъе-4", показан на Китайското международно авиационно и авиокосмическо изложение през ноември тази година    ©  Reuters
Роувърът "Чанъе-4" е около 1.5 метра дълъг, 1 метър широк, има шест колела и два соларни панела.

Китайската космическа агенция извърши тази нощ успешно "меко" кацане на първия луноход в човешката история, който ще изследва обратната страна на Луната.

Роувърът "Чанъе-4" беше изстрелян от Земята на 8 декември миналата година от космодрума Сичан в китайската провинция Съчуан.

До тази нощ апаратът се подготвяше за кацането в стабилна около естествения спътник на земята, достигайки на 15 км. разстояние в най-близката точка от траекторията си.

Роботизираният роувър бе "приземен" около 2.30 часа тази сутрин (по Гринуичко време) в кратера Фон Карман в близост до южния полюс на Луната.

Операцията представлява сериозно технологично предизвикателство, тъй като обратната страна на Луната няма пряка видимост със Земята, което прави директната комуникация с апарата невъзможна.

Така че, за да осъществи връзка с "Чанъе-4", китайската космическа агенция беше принудена да изпрати специален комуникационен сателит на 65 000 км отвъд орбитата на Луната.

От май 2018 г. той се намира в т. нар. "точка на Лагранж" L2 – една от четирите позиции в пространството, където гравитацията на Земята и нейния спътник се уравновесяват и обектите се стабилизират в пространството, без да е нужна допълнителна тяга.

Роувърът "Чанъе-4" е около 1.5 метра дълъг, 1 метър широк и има шест колела.

Въпреки че се намира на обратната страна на Луната (често неправилно наричана "тъмна страна"), апаратът ще има достъп до слънчева светлина и ще презарежда своите акумулатори благодарение два сгъваеми соларни панела.

Очаква се "Чанъе-4" да бъде активиран и да започне да се движи по лунната повърхност около шест часа след кацането.

Това е втория луноход, който Китай успешно изпраща до естествения спътник на Земята. Първият се наричаше "Чанъе-3" и кацна на Луната през декември 2013 г., ставайки първия първия успешно кацнал спускаем апарат от прилуняването на съветския "Луна 24" през 1976 г.

Мисията на "Чанъе-4" слага началото на новата надпревара за изследване на Луната, която се очаква да започне тази година. През 2019 свой роботизиран роувър планира да изпрати и индийската космическа агенция.

В началото на февруари път към Луната трябва да полети и първият частен спускаем апарат Genesis, който е произведен в Израел. Така еврейската държава има шанс да стане петата страна след САЩ, Русия, Китай и Индия, която е изпращала своя сонда до естествения спътник на Земята.