🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Израел се готви за първия частен полет до Луната

Еврейската държава е на път да стане петата страна, изпратила своя роботизирана сонда до естествения спътник на нашата планета

До момента в инициативата са вложени около 95 млн. долара, което я прави най-евтината лунна мисия до момента
До момента в инициативата са вложени около 95 млн. долара, което я прави най-евтината лунна мисия до момента
До момента в инициативата са вложени около 95 млн. долара, което я прави най-евтината лунна мисия до момента    ©  Reuters
До момента в инициативата са вложени около 95 млн. долара, което я прави най-евтината лунна мисия до момента    ©  Reuters
Очаква се пътешествието на Beresheet да продължи малко повече от два месеца.

Израелската аерокосмическа компания SpaceIL навлезе в последната фаза преди изстрелването на първата частна мисия до Луната, след като в неделя нейният спускаем апарат Beresheet ("Сътворение" или "Генезис" на иврит) беше транспортиран със самолет от летище Бен Гурион край Тел Авив до космическия център "Кейп Канавърал" във Флорида. Ако мисията се увенчае с успех, еврейската държава ще стане петата страна след САЩ, Русия, Китай и Индия, която е "приземявала" свое роботизирано устройство на естествения спътник на планетата ни.

Първоначално Beresheet е замислена просто като участник в конкурса Lunar X Prise, организиран от технологичния гигант Google. След прекратяването на надпреварата, без да има победител, SpaceIL все пак продължи да работи по проекта, подкрепена от израелския авиокосмически гигант IAI и частни инвеститори. До момента в инициативата са вложени около 95 млн. долара, което я прави най-евтината лунна мисия досега.

Оттук нататък 585-килограмовата сонда ще премине през финални тестове през следващите 3-4 седмици, преди да бъде изпратена към земния спътник благодарение на ракетата за многократна употреба Falcon 9 на SpaceX. Апаратът ще бъде втори товар на борда, като основната мисия е извеждането в орбита на индонезийски сателит на телекомуникационния оператор Pasifik Satelit Nusantara. Очаква се пътешествието на Beresheet да продължи малко повече от два месеца. Сондата постепенно ще бъде ускорена, правейки няколко все по-големи обиколки на Земята, след което плавно ще се спусне към повърхността на Луната в средата на април, командвана от автопилот. Около 400 кг. от теглото на апарата всъщност ще бъде горивото, нужно за "мекото" кацане.

Моментът на "прилуняването" обаче все още е условен, тъй като стартът може да се забави за неопределено време. Причината е, че по график SpaceX първо трябва да извърши дългоочаквания безпилотен тест на капсулата Crew Dragon, която в близко бъдеще трябва да транспортира американски астронавти до Международната космическа станция. Изпитанията обаче продължават да се бавят, тъй като по-голямата част от персонала на NASA е в принудителен неплатен отпуск заради институционална криза в американската правителствена администрация. Така че e почти сигурно, че еврейската лунна мисия ще изпусне предварително обявената дата за старта – 13 февруари.

Мисията (когато все пак наистина се случи) ще е знакова и за компанията на Илън Мъск. Това ще е първия случай, когато космическата фирма използва Falcon 9, за да изстреля товар до друго небесно тяло. До момента най-далечната мисия с участието на ракета от този тип е извеждането на космическия телескоп TESS. Неговата елиптична орбита достига на разстояние около 370 хил. км. от Земята в своя апогей.

Отделно от това SpaceX експериментално използва своята тежка ракета Falcon Heavy, за да изпрати личния електромобил на Илън Мъск отвъд орбитата на Марс.