Защо откриването на вода на "светлата" страна на Луната е важно

Находката може да даде допълнителен тласък на програмата Artemis, чиято цел е пилотирана лунна експедиция през 2024 г.

Наличието на водни молекули в регионите на Луната, които са пряко осветявани от слънчева светлина, обявиха в понеделник изследователи от американската космическа агенция NASA. Учените подчертават, че този факт може да направи ценния ресурс много по-достъпен, отколкото се е смятало до момента. Местонахождението на водата е от ключово значение при избора на локация, където в близко бъдеще ще бъде изградена постоянна лунна база.

"Няколко предишни изследвания показаха, че на Луната има замръзнала вода в перманентно сенчестите зони на полярните кратери. Днес може да обявим, че за първи път беше потвърдено присъствието на вода и на повърхност, осветявана от слънцето", обяви Пол Херц, ръководител на подразделението по астрофизика на NASA. Откритието е направено с инфрачервения телескоп на летящата обсерватория Sofia, която е монтирана на борда на Boeing 747 и може да наблюдава космически обекти без смущенията, предизвикани от по-плътните долни слоеве на атмосферата.

Локализирането на водни ресурси и тяхното точно местонахождение са един от основните двигатели на програмата Artemis на американската космическа агенция, чиято цел е да изпрати първата жена на Луната през 2024 г. Но не само това: експедицията би трябвало да е първата стъпка към установяване на постоянно присъствие т.е. изграждане на изследователска база на повърхността на небесното тяло, която ще се нарича Artemis Base Camp. Тя трябва да служи като изходна точка както за изследване на повърхността на земния спътник, така и за тестване на бъдещите ракети, космически кораби и животоподдържаща инфраструктура, които един ден да са в основата на пилотирани полети до Марс и отвъд него. Основната идея е, че заради шест пъти по-ниската гравитация на Луната изстрелването на ракети от нейната повърхност ще е много по-лесно, енергоефективно и спестяващо гориво, отколкото от Земята.

Откритието, обявено тази седмица, също така идва в ключов момент, когато ръководителят на NASA Джим Брайдънстайн се бори за увеличаване на финансирането за програмата Artemis и в частност за отпускане на допълнителни 3.2 мрлд. долара за разработка на частен спускаем апарат за кацане на Луната. NASA вече проведе търг и одобри първоначалното финансиране за три аерокосмически фирми, които се заеха с тази задача: Blue Origin на най-богатия човек в света Джеф Безос, SpaceX на технологичния милиардер Илън Мъск и на консорциума Dynetics. От решението на американския Конгрес ще зависи колко от тях ще могат да преминат отвъд проучвателната фаза и ще могат да сглобят реален прототип на лунния спускаем апарат.

По-автономна лунна база

Наличието на по-лесен достъп до водни ресурси би позволил на евентуалната база да бъде по-независима от доставките на ресурси от Земята, чието транспортиране е изключително трудно и скъпо. Бъдещите лунни изследователи ще използват леда, за да го разлагат на водород и кислород чрез електролиза, които впоследствие ще бъдат използвани от животоподдържащите системи на Artemis Base Camp и за синтезиране на ракетно гориво. "Водата има критично важно значение за изследването на дълбокия космос", отбелязва Джейкъб Блийчър, ръководител на отдела за изследователска дейност на NASA. И допълва: "От нея може да се добива кислород, който астронавтите да дишат. Може да служи за производство на гориво. Очевидно също така ще могат да я пият, но също така и да я използват за много други неща".

За електролитното разлагане на водата ще се използва ток, генериран от соларни панели и/или атомни реактори. Миналата седмица ръководителят на NASA Джим Брайдънстайн подписа меморандум за сътрудничество с Министерство на енергетиката на САЩ, който отваря пътя за използването на ядрена енергия на лунната повърхност. Американската космическа агенция вече има прототип на експериментален малък атомен генератор, наречен Kilopower, чийто капацитет е между 1 и 10 киловата електроенергия. Според проучванията на NASA четири подобни реактора могат да осигурят функционирането на база, обитавана от 4 до 6 астронавти.

По-близо до водата

Откритието на NASA e важно, защото може да позволи на бъдещите лунни изследователи да добиват вода с много по-малък разход на време и енергия. "Настоящата находка е вълнуваща, защото очакванията ни бяха, че каквото и да е количество вода няма как да може да оцелее на по време лунния ден под пряка слънчева светлина. Това откритие показва, че водата може да е по-равномерно разпределена върху лунната повърхност и нейното присъствие да не е ограничено до студените, сенчести и труднодостъпни места в близост до полярните зони", коментира и Пол Херц. Все пак учените отбелязват, че регистрираното количество е малко - в сравнение с Луната пустинята Сахара е около 100 пъти "по-влажна". "Количеството вода е грубо казано около 12 унции (350 милилитра) на кубичен метър лунна почва", споделя Кейси Хонибал от космическия център "Годар" на NASA.

Все още не се знае също под каква форма водните молекули присъстват на лунната повърхност и в каква степен те са смесени с лунната почва, наречена реголит. Учените смятат, че тя може да се окаже "затворена" в стъклени зърна, които са генерирани при удар и стопяване на метеорит, съдържащ вода, или пък в резултат на химическа реакция, предизвикана от слънчевия вятър. Независимо от това в каква форма е водата, все още не е ясно какво ще е необходимо за нейното извличане и каква инфраструктура ще трябва да бъде изградена за целта от страна на NASA и международните й партньори.

Въпреки това в щатската агенция смятат, че наличието на ценния ресурс не само във вечно затъмнените и труднодостъпни полярни кратери е голяма крачка напред. "Не сме способни веднага да отговорим на въпроса дали това откритие ще ни осигури достатъчно вода, за да извършваме определени дейности. Но това е част от дългия процес по изучаването на водния цикъл на Луната", обобщава Джейкъб Блийчър.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jazzdevil avatar :-|
    jazzdevil

    При "350 милилитра на кубичен метър лунна почва" и то в неясно каква форма тази новина си е просто един ПР на НАСА.

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Има вода - има живот ...

    Нередност?
Нов коментар