Бъдещият правосъден комисар предлага наблюдение над плурализма в медиите в ЕС

Дидие Рейндер обеща новият механизъм за върховенство на закона да стартира догодина

По време на изслушването му в Европейския парламент Дидие Рейндер каза, че ще се намесва винаги, когато има заплаха за нарушения на правния ред в някоя страна членка
По време на изслушването му в Европейския парламент Дидие Рейндер каза, че ще се намесва винаги, когато има заплаха за нарушения на правния ред в някоя страна членка
По време на изслушването му в Европейския парламент Дидие Рейндер каза, че ще се намесва винаги, когато има заплаха за нарушения на правния ред в някоя страна членка    ©  Reuters
По време на изслушването му в Европейския парламент Дидие Рейндер каза, че ще се намесва винаги, когато има заплаха за нарушения на правния ред в някоя страна членка    ©  Reuters

След като през юли тази година Европейската комисия (ЕК) обяви, че започва ежегоден преглед за върховенството на закона във всички страни членки, предложеният за комисар по правосъдието Дидие Рейндер обеща по време на изслушването му в Европейския парламент, че този механизъм ще стартира догодина. Той допълни, че на базата на изводите от годишния доклад ЕК ще финансира неправителствени организации, които работят в областта на правосъдието и по набелязаните проблеми.

Според настоящия белгийски външен министър ЕК трябва да извършва и годишен преглед върху медийния плурализъм и спазването на фундаменталните демократични ценности.

Рейндер на няколко пъти подчерта, че е и привърженик на обвързването на европейските фондове с върховенството на закона и заяви, че според него това ще бъде направено по време на преговорите за новата многогодишна финансова рамка на ЕС (2021 - 2027).

Новият мониторинг

Няколко месеца преди края на мандата си настоящата Европейска комисия предложи нов механизъм за върховенство на закона, който трябва да обхваща всички страни членки. Това е основната надежда на българското правителство за сваляне на настоящето наблюдение над България и Румъния, което беше въведено през 2007 г. заради проблемите във върховенството на закона, корупцията и организираната престъпност. Очакваният в следващите десетина дни доклад по Механизма за сътрудничество и проверка ще очертае как София и Букурещ ще преминат към новата форма на наблюдение.

Рейндер подчерта пред евродепутатите, че въпреки че прегледът ще обхваща всички страни членки, там, където има проблеми, той ще бъде по-задълбочен.

Основната идея зад новия механизъм е той да дава възможност за оценка и препоръки, който да бъдат гласувани от страните членки. От ЕК сравняват "Цикъл за преглед на принципите на правовата държава" с Европейския семестър (периодичния преглед на европейските икономики), само че сега методът ще се прилага и за върховенството на правото. През Европейския семестър ЕК прави преглед на състоянието на страните членки и дава препоръки за корекции, които след това се одобряват от страните членки. С изключение на процедурата по свръхдефицит обаче, където има предвидени санкции (които почти никога не се използват), при проблеми като недостатъчното финансиране на образователните системи или нерационалното използване на социалните разходи няма система за корекции.

Страните членки тепърва трябва да изработят механизъм как да използват резултатите от доклада на ЕК за върховенството на правото. Европейската комисия предложи нов регламент, който позволява европейските фондове да бъдат спирани за страни, за които е установено, че имат "съществени недостатъци" в спазването на върховенството на закона. В момента той се обсъжда от страните членки, като Унгария и Полша се опитват всячески да го спрат. Рейндер беше твърд привърженик на финансовите санкции още като белгийски външен министър и сега изрази пред депутатите увереност, че такъв механизъм ще бъде договорен.

По време на изслушването му Рейндер подкрепи и създаването на ежегодни доклади за плурализма на медиите и спазването на основните демократични ценности. Причината че, както подчерта словашкия евродепутат Михал Симечка, "много правителства циментират властта си в рамките на закона". В момента Европейският университетски институт във Флоренция прави медиен преглед, но той има повече технически функции и не стига до проблемите, които предизвикват влошаването на медийната среда.

И още предложения

Рейндер каза, че е за въвеждане на задължения за европейските компании да спазват правата на човека, включително и при операциите им в чужбина. Предложеният за комисар по правосъдието заяви още, че ще работи усилено за въвеждането на принципа на колективните искове (в момента законодателството вече се обсъжда на европейско ниво), както и за спиране на подвеждащите търговски практики. "Трябва да има последици за компаниите, така че да са задължени да дават информация за техническия живот на продуктите си", отговори Рейндер на въпрос за практиката "планирано остаряване" на продуктите.

Рейндер, който понастоящем съвместява два министерски поста (на външните работи и отбраната) и е натоварен да посредничи за съставяне на новото белгийско правителство, беше попитан от евродепутатите на няколко пъти и за отправените към него обвиненията в корупция. Миналата седмица белгийските власти отказаха да образуват разследване, след като служител на специалните служби обвини Рейндер в нарушения на поръчките за строителството на новото посолство на страната в Конго. Кандидатът за правосъден комисар отхвърли обвиненията, които според него били част от целенасочена кампания.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Значи какво излиза? Бойко правил антикорупционни реформи и се тупа в гърдите, а иначе не ще финансови санкции за липса на резултати?

    Кой ги е оторизирал да си дават мнението по този въпрос? ЕС трябва незабавно да обвърже качеството на съдебната и медийната система с финансови санкции!

    Нередност?
Нов коментар