🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ разрешиха операция на Турция срещу кюрдите, изтегляйки се от границата със Сирия

Вашингтон на практика преобърна политиката си за защита на кюрдите, оставяйки Анкара да изпълни дълго планираната си операция

Тръмп и Ердоган ще се срещнат следващия месец във Вашингтон.

САЩ ще изтеглят войските си от Североизточна Сирия, оставяйки Турция самостоятелно да задейства дълго планираната си операция срещу кюрдските сили в тази част на страната. Това става ясно от изявление на говорителя на Белия дом Стефани Гришам, разпространено от американските медии.

Малко по-късно официален представител на Турция уточни за Reuters, че за да се избегнат "всякакви инциденти", първо ще изчакат изтеглянето на американските сили от района, което вероятно ще отнеме около една седмица. Два наблюдателни поста по границата вече са напуснати от американците, а на командира на арабско-кюрдската коалиция Сирийски демократични сили (SDF) е заявено, че повече не може да разчита САЩ да защитават отрядите му от непосредствено предстоящата турска офанзива.

Така на практика Вашингтон разрешава на Анкара да предприеме действия по източния участък на границата със Сирия и преобръща политиката си за защита на кюрдите, към която се придържаше до този момент. Съвместно със SDF американските военни успяха да отвоюват от "Ислямска държава" и да поставят под контрол значителна част от територията на изток от река Ефрат . След това обаче американските военнослужещи останаха в района, тъй като президентът Доналд Тръмп се отказа от първоначалния си план те да бъдат изтеглени.

Какво се казва в изявлението

"Турция скоро ще започне дълго планираната си операция в Северна Сирия", се казва в изявлението. "Въоръжените сили на САЩ няма да подкрепят и няма да участват в операцията, а след като военните ни победиха "Халифата" на ИДИЛ в региона, те повече няма да действат в близост до зоната", съобщава още Белият дом.

Според изявлението също така Турция ще поеме отговорността и за всички чуждестранни джихадисти от групировката "Ислямска държава", които са били заловени на тази територия през последните две години.

От Белия дом използваха момента, за да припомнят, че са поискали от "Франция, Германия и други европейски страни, от които бойците са пристигнали" да ги приемат обратно, но те са отказали да го направят. В изявлението обаче не става дума за кюрдските въоръжени милиции YPG - доминираща сила в SDF. Анкара настоява, че те са свързани с Кюрдската работническа партия (PKK), водеща от десетилетия кървава война с турската армия.

Планът на Турция

Изявлението на Белия дом идва след разговор между президента Тръмп и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, като двамата са се разбрали да се срещнат във Вашингтон следващия месец.

От съобщение на кабинета на Ердоган става ясно, че двамата са обсъдили предложената 20-милна (32 км от границата) зона за сигурност на изток от Ефрат. Според Ердоган създаването на такава зона е от ключово значение за "неутрализиране на заплахата, произтичаща от терористите PKK-YPG" и създаването на условия, необходими за завръщането на сирийските бежанци в родината им.

Двете страни имаха договорка за създаването на зона, в която Ердоган планираше да върне около 2 млн. от близо 3.5 млн. сирийски бежанци, които в момента са в Турция. САЩ първоначално подкрепяха идеята, но заради възникнали различия зоната като съвместно начинание не се реализира. В съобщението от турското президентство се казва, че Ердоган е споделил с Тръмп "разочарованието си от неспособността на американската военна и охранителна администрация да изпълни споразумението между двете си държави". В изявлението на Вашингтон обаче зоната не се споменава. Все още няма информация за мащаба на планираната от Турция офанзива.

В понеделник SDF обвини Вашингтон, че е предал съюзник, водил битката с "Ислямска държава" в Сирия, и предупреди, че това може да има "изключително негативни" последици за войната с джихадистите. "Американските сили не изпълниха ангажиментите си и се оттеглиха от зоните по границата с Турция, а Турция сега се подготвя за нахлуване в Източна Сирия", се казва в официалното съобщение, цитирано от Reuters. Мустафа Бали от SDF каза за агенцията, че силите на САЩ "оставят района да се превърне във военна зона".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    etiboko avatar :-|
    Eti Amcık Ağızlı

    САЩ разрешиха,а Ердганчо слуша заповедите на Тръмп...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    САЩ разрешиха?! Ха-ха-ха...

    Истината е много по-нелицеприятна: САЩ просто предадоха кюрдските си проксита, когато видяха, че Ердоган е твърдо решен да направи етническото прочистване в Северна Сирия и че неминуемо турските части ще се сблъскат с американски, ако продължават да пазят кюрдите.

    САЩ за втори път изоставят кюрдите на произвола на съдбата. Първия път беше в Иракски Кюрдистан след обявяването на "независимостта", когато иракските шиитски милиции смазаха пешмергата за три дни.

    Сирийските кюрдски водачи направиха фаталната грешка преди година, когато отказаха на ал Асад преговори за частична автономия на Рожава срещу сваляне на оръжието, защото се предовериха на американците за мечтания Велик Кюрдистан. Сега не стига, че няма да получат нищо, ами оцелелите след турската инвазия няма да имат и родина, в която да се върнат, защото Ердоган планира да засели в кюрдските села в окупираната част от Северна Сирия 1-2 милиона от сирийските араби-бежанци, които са в Турция.

    Та Европа я чака съвсем реална вълна от сирийски кюрди...

    Нередност?
Нов коментар