🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Турция завърши плановете за сирийската атака, Тръмп заплаши Анкара

Американският президент заяви, че ще разруши турската икономика, ако страната премине определени граници в Сирия

Тръмп предупреждава, че ще стане "голям проблем", ако пострада "някой от нашите хора"
Тръмп предупреждава, че ще стане "голям проблем", ако пострада "някой от нашите хора"
Тръмп предупреждава, че ще стане "голям проблем", ако пострада "някой от нашите хора"    ©  Reuters
Тръмп предупреждава, че ще стане "голям проблем", ако пострада "някой от нашите хора"    ©  Reuters

Американският президент Доналд Тръмп заплаши "да разруши икономиката на Турция", ако страната премине определени граници в Сирия. Това става след решението му да изтегли сили на САЩ от североизточните части на Сирия. Този ход бе разчетен като "зелена светлина" за турска атака по кюрдските бойци по границата и бе критикуван дори от републиканските съюзници на Тръмп, пише ВВС.

В поредица туитове американският президент защити позицията си. Кюрдските сили бяха ключов партньор на САЩ в борбата срещу джихадистите от ИДИЛ, но Анкара смята "Отрядите за защита на народа" на сирийските кюрди за разклонение на Кюрдската работническа парти (ПКК), която е забранена в Турция и е обявена за терористична организация.

Поредица от туитове

В понеделник Тръмп написа в Twitter, че е избран на поста, за да прекрати "тези абсурдно безкрайни войни", и че "Турция, Европа, Сирия, Иран, Ирак, Русия и кюрдите сега трябва да намерят решение на ситуацията". Преди това той говори по телефона с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, след което Белият дом потвърди, че Анкара ще "придвижи дълго планираната си операция в Северна Сирия" и американските сили "вече няма да бъдат в непосредствена близост".

Веднага последваха обвинения от кюрдска страна, че са станали жертва на коварен "удар с нож в гърба", а в САЩ се чу остра критика към Тръмп от целия политически спектър. В резултат Тръмп публикува поредица от туитове, с които предупреждава Турция да не се възползва от решението му, защото иначе ще "унищожи и заличи" нейната икономика. В доуточняващ туит американският президент пише, че под "преминаване на определи граници" има предвид, че Анкара "не трябва да прави нищо, което не е човешко". И допълва, че ще стане "голям проблем", ако пострада "някой от нашите хора".

Подкрепят или не подкрепят

Пентагонът заявява, че "министерството на отбраната е дало ясно да се разбере на Турция, че не подкрепяме турска операция в Северна Сирия". Същевременно Ердоган настоява, че иска Анкара да контролира "зона за сигурност" по сирийската граница, която да е дълга 480 км и широка 30 км. Целта е там да бъдат разселени до 2 млн. сирийски бежанци от над 3.6 млн., намиращи се в момента в Турция.

В понеделник от турското министерство на отбраната посочиха, че "цялата подготовка за операцията е завършена". И допълниха, че установяването на "зона за сигурност" е жизненоважно за сирийците и за мира в региона. Същевременно обаче Анкара продължава да заплашва с нападение кюрдските сили по границата в североизточна Сирия.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Дежа вю.
    Преди 9 месеца, в средата на януари, се чуха абсолютно същите заплахи спрямо Турция. Тогава нищо не стана:
    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2019/01/18/3376442_kakvo_shte_stane_s_kjurdite_sled_izteglianeto_na_sasht/

    И гледам, че отдолу подробно съм описал актуалната и днес ситуация.

    Хайде да мислим!

    Всичко изглежда много просто: в Сирия се сблъскват един уж кошмарно предвидим блъфьор и лош политик (Тръмп) и един забележително деен политик (Ердоган).

    Възползвайки се от тоталния разнобой в САЩ по всякакви теми и реалното безвластие в страната, Реджеп Тайип пристъпва към реализация на националната доктрина на Турската република - изтласкване и/или унищожаване на ядрата на кюрдската въоръжена съпротива в съседните Сирия и Ирак. Тази доктрина стои нереализирана досега, защото конфликтува с американската теория за дестабилизиране на района чрез сбиране на кюрдите във Велик Кюрдистан. Нещо като Косово 2.0, но САЩ отдавна нямат капацитета да осъществят тая си хрумка и настава мига Турция да реши кюрдския си проблем радикално.

    Тръмп и Ердоган много добре са се преценили взаимно, а и двамата знаят, че целокупният запад от 3 поколения е отвикнал да воюва и никой западен политик не иска да посреща ковчези.

    Ердоган видимо е договорил с Москва и Техеран етническото прочистване на запленените от американските лъжливи обещания кюрди в 35-км зона на юг от границата и чака само зелен семафор от Вашингтон. Сирийските кюрди пропуснаха в началото на годината историческия си шанс да направят някакъв тип автономия в рамките на САР. Сего губят всичко.

    Ердоган предвижда съвсем след прочистването в пограничните кюрдски райони на Сирия да засели сирийските бежанци-араби, които са в Турция. Компактно кюрдско население в Сирия няма да остане. Къде ще отиде то ли? В Сирия няма къде, защото местното арабско население е връждебно към проамериканските кюрдски отряди, които им носеха смърт доста по на юг от своите обиталища.
    Остава единствено в ЕС...

    Това е реалната цел на Тръмп: дестабилизиране на ЕС чрез нов бежански поток, за който ще е виновен Ердоган! При това турската военна операция ще залее Европа не с майки с деца, а с кюрдски мюсюлмански бойци с военен опит.

    Пишещият глупости в туитър Тръмп с един удар неутрализира конкурента си ЕС за десетилетие напред, изхвърля го от бързата писта и го обриче на поредната тотална зависимост от САЩ.

    Забележително разиграва многоходовите си комбинации пустият му Тръмп!

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-P
    xyha

    Имаше една поговорка - пази ме оt приятелите , от враговете сам ше се опазя .

    Европа , да си направи изводите , щото окото Саурон и Сроман , може и да погледне на запад :.

    Нередност?
Нов коментар