Букурещ въвежда такса за замърсяващи автомобили

Коли със стандарт Euro 2 няма да могат да влизат в центъра на града, по-новите ще плащат "кислородна винетка"

Букурещ е на 6-о място в класацията по градове с най-силно замърсен въздух в Европа.
Букурещ е на 6-о място в класацията по градове с най-силно замърсен въздух в Европа.
Букурещ е на 6-о място в класацията по градове с най-силно замърсен въздух в Европа.    ©  Mihai Barbu
Букурещ е на 6-о място в класацията по градове с най-силно замърсен въздух в Европа.    ©  Mihai Barbu

Общинският съвет на Букурещ прие проекта на кмета Габриела Фирея за въвеждането на "кислородна винетка" за автомобили, които не отговарят на екологичния стандарт Euro 5. Така от 1 януари 2020 г. автомобилите с Euro 2 (или по-нисък) няма да могат да влизат в центъра на румънската столица, а за останалите зони на града ще трябва да плащат винетка от 3.20 евро на ден, съобщава Romania Insider. От 2022 г. пък тези коли, произведени до 1999 година, ще бъдат напълно забранени за движение в Букурещ.

Колите с Euro 3 и Euro 4, произвеждани основно между 2000 г. и 2010-а, също ще плащат такса. Тя ще бъде в размер от 1.06 евро на ден, но ще позволява и движение в центъра. Налагането на таксите ще започне да се прилага от началото на следващата година за автомобилите с Euro 3, а на тези с Euro 4 - от януари 2021 г. От 2024 г. е планирано колите с Euro 3 също да бъдат забранени за движение в Букурещ, посочва newsweek.ro.

Фокусът е качеството на въздуха

"Тук не става въпрос за жажда за пари, а за мярка, част от плана за подобряване на качество на въздуха. Букурещката винетка не трябва да се разглежда като още един данък, който ще плащат жителите, а като начин за достъп на обществени пътища в града", коментира Сорин Чириша, който е общински съветник. Той подчертава, че тази мярка не е нова, а е включена в интегрирания план за качество на въздуха, одобрен през 2018 г. от съвета. Просто сега се материализират правилата за прилагането ѝ, обяснява той пред румънската медия Libertatea.

За плащането на винетката има няколко опции - за ден, месец или годишно, което излиза и най-изгодно - около 400 евро за най-старите коли. Автомобилите със стандарт Euro 3 ще плащат електронна винетка "Oxygen" от 16 евро на месец и 190 евро за годишна винетка. Глобата за шофьорите, които не се съобразяват с новите изисквания, ще бъде между 315 и 420 евро.

"Пълно ограничение за влизане в центъра би било неподходящо към момента. Мярката има за цел да подобри качеството на въздуха в Букурещ, който е на шесто място в Европа по ниво на замърсяване. Ако не се предприемат мерки през следващите две години, градът ще се задуши ", коментира още Чириша.

Високите нива на замърсяване на въздуха заради прекалено многото дизелови автомобили и малкото електрически са проблем за почти всички големи градове в Европа.

София - все още мръсна

Новината от Букурещ идва в поредния ден с високо замърсяване на въздуха в София - в сряда бяха отчетени превишения до четири пъти над нормата за фини прахови частици, въпреки че още дори не е започнал отоплителния сезон. В сайта на сдружението Air Sofia беше публикувана информация, че в целия град нивото е над нормите, като най-замърсен е въздухът в района на "Младост 2", Орлов мост и "Хладилника".

Според неправителствената екологична организация Greenpeace столицата ни има най-високите нива на фини прахови частици PM2.5 в Европа за 2018 г. и е на 21-во място в класацията за всички големи градове в света.

Въпросът за качеството на въздуха беше един от основните в предизборната кампания на кандидатите за кметове. На дебат, организиран от платформата на AirBg, петима от тях обсъдиха възможностите за ограничения за влизането в центъра. Предложения, подобни на нововъведеното в Букурещ, отправиха само Борислав Игнатов и Борис Бонев. Според Фандъкова въведените синя и зелена зона по време на нейното управление са достатъчно ефективни за дестимулиране на трафика в центъра, а поръчката за нови електрически автобуси също е напредък.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crusible avatar :-P
    crusible
    • - 1
    • + 8

    Браво! Дори румънците го направиха! Нали на всички ни е ясно, че нито даскалицата, нито сестра галева ще предприемат подобен ход срещу замърсяването в столицата!

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2
    • + 1

    Абе в София не могат да спрат каруците, та ще спират старите коли! Откъде пари за нови? Първо властниците да спрат да крадат (едва ли!) и тогава да спират колите на хората!

    Нередност?
  • 3
    petyo_yonchev avatar :-|
    Petyo Yonchev
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#2] от "evpetra":

    Колата е скъпо удоволствие, по евтин транспорт от едногодишна карта за градски няма. Така че който няма пари за нова, да си купи колело или да ходи с градския. Това е решението, но на Ганя е трудно да му "уври зелката", след като до магазина ходи с колата.

    Нередност?
  • 4
    pzv21589547 avatar :-|
    Denislav Slavchev
    • - 1

    На "братовчед" му на Ганя май също не му "увира зелката", че в 21-ви век, колата е необходимост, а не лукс.

    Нередност?
  • 5
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov

    Абе с противогази ще се оборудваме, ама от колите няма да слезем - това е девиза на софиянци. Дори не ми е ясно за какво гледаме другите градове по света, след като е ясно, че у нас никога нищо няма да се промени...

    Нередност?
  • 6
    xue1459036204493080 avatar :-@
    Ilarion Gospodinov

    те да засилят контрола на ГТПтата щото съм виждал нови коли да димят черно като им резнат филтрите и катализатора..отделно некои масларки..просто да въведат стандарт колко газовее изхвърля па евростандарта е само ориентировъчен

    Нередност?
Нов коментар