🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Италианският "най-тъмен час"

Най-лошият сценарий за развитие на епидемията връхлетя Италия и е на път да нокаутира здравната система. Рим взе тежки мерки, които вероятно ще вкарат страната в рецесия

Темата накратко
  • Някои от най-лошите сценарии за развитие на коронавируса се сбъднаха в Ломбардия и поставиха здравеопазването на колене.
  • За да спаси здравната система от колапс, правителството в Рим постави под карантина цялата страна и обяви финансови стимули.
  • Епидемията и тежките мерки за ограничаването й най-вероятно ще вкарат Италия в рецесия.

"Ако хората не разберат, че трябва да останат у дома си, ситуацията ще стане катастро- фална."

Антонио Песенти, координатор на кризисния отдел за интензивни грижи в Ломбардия

"Най-тъмният час" за Италия - с тази фраза от една от паметните речи на Уинстън Чърчил италианският премиер Джузепе Конте описа епидемията от коронавирус в страната, докато обявяваше безпрецедентни за Европа след Втората световна война мерки в понеделник вечер. До 3 април Италия е под пълна карантина: забранени са пътуванията извън общината и публичните събития; затворени са училищата; много бизнеси и услуги затварят временно, други ще работят в ограничено време; на хората се препоръчва да работят у дома и като цяло - да си стоят вкъщи.

Мерките ще са скъпи - краткосрочно и дългосрочно, и вероятно ще задълбочат икономическите проблеми на страната. Над 60 млн. души в Италия пък са едновременно уплашени и сърдити заради нарушенията в ритъма им на живот. Но въпреки това решението е правилно и дори може би закъсняло, след като досегашните мерки в Северна Италия така и не дадоха нужния резултат. В последните дни броят на заболелите и починалите само расте, вместо да пада, като болните надминават 11 хил. в цялата страна, а смъртните случаи са около 700. Здравната система в Северна Италия е на ръба на колапс. Ако бъде допуснато тя да рухне, разпространението на вируса ще бъде много по-бързо и смъртоносно, а това би довело до много по-опасни сценарии, които Италия, а и Европа не може да си позволят.

На ръба на здравен колапс

Малко над 6000 заразени бяха необходими, за да се претовари една от най-добрите и най-добре материално осигурени здравни системи в света, тази в Ломбардия.

Тук са над половината от всички случаи и ситуацията е малко по-особена. Повечето болни са възрастни хора - средно на около 65 г. Затова и половината от тях са хоспитализирани, докато в други държави средно само 20% от заразените се нуждаят от болнична грижа. Смъртността също е най-високата регистрирана засега - почти 5%, а всички починали са над 69 г.

"Ситуацията е критична, в Ломбардия имаме над 650 души в интензивните отделения при максимален капацитет в областта от около 800 легла", казва проф. Джакомо Грасели, който координира на правителствено ниво работата на интензивните отделения в Ломбардия. Той добавя, че нито една здравна система не може да издържи подобно натоварване, затова е ключово важно да не се допуска подобен бум на заболели за кратко време, каквото има в региона. "Урокът от Северна Италия е, че трябва да има много, много бърза намеса и тежки мерки за пресичане на епидемията", добавя и Джовани Реза, директор на отдела по инфекциозни болести в Италианския национален институт по здравеопазване.

Всички основни болници в Ломбардия - около 50, са включени в организацията за обслужване на болните с коронавирус. Много от тях вече са надминали капацитета си.

"Към момента сме принудени да създаваме интензивни отделения в коридорите, в операционните, в кабинетите за възстановяване. Изпразнихме цели болнични отделения, за да направим място за тежко болните. На крачка сме от колапса. Нужни са ни в пъти повече места за реанимация от наличните", обяснява и Антонио Песенти, координатор на кризисния отдел за интензивни грижи в регион Ломбардия.

Песенти е сред авторите на много сурово писмо до правителството на Конте, в което се настоява за крути мерки. "Ако населението не разбере, че трябва да остане у дома си, ситуацията ще стане катастрофална", пише в него.

И други негови колеги алармират за сериозността на ситуацията. В емоционален пост в социалните мрежи д-р Даниеле Макини от отделението за интензивно лечение в Бергамо - епицентър на заразата, говори за преумората, изключителното натоварване и безпрецедентно сложната обстановка. Болницата е преструктурирана, за да освободи възможно най-много реанимационни легла, които се пълнят с впечатляващи темпове - с по 15-20 приема на ден. "Имената на пациентите на дъските обикновено са в различни цветове в зависимост от отделението. Сега всички са червени и винаги с една и съща проклета диагноза: двустранна интерстициална пневмония", пише Макини.

И добавя: "Всеки вентилатор е ценен като злато." Лекарите се страхуват, че скоро ще са изправени пред непоносимата дилема да избират на кого да дадат шанс да оцелее, като го включат на дишане с машина. Този момент за щастие още не е достигнат, а областта задвижи спешен план за превръщането на две от залите на панаира в Милано в полева болница с 400 до 800 реанимационни легла.

Напрежение в обществото

Не само здравната система се пропуква. Бунтове в затворите например взеха 6 жертви, след като бяха спрени свижданията като мярка срещу евентуално внасяне на зараза в затворите. Докато затворниците вилнееха отвътре, отвън пък протестираха техните роднини.

Много институции са затворени, а общинските услуги се случват само онлайн. Хората разбираемо са изнервени. След като първоначалната паника от първите мерки в Ломбардия отпреди две седмици е преминала, сега пак се усеща напрежение, има и опашки в супермаркетите, разказаха за "Капитал" българи, които живеят там. В малките квартални магазини пускат само по един-двама души наведнъж. Същото е и в аптеките. Доставките на онлайн поръчки на храни се бавят до две седмици. Като цяло улиците са празни, хората спазват "правилата" и всеки, който може да работи и остане вкъщи, го прави, а капания в социалните мрежи #аз оставам у дома ги насърчава. И докато част от обществото осъзнава нуждата от крайните мерки, има, разбира се, и такива, които неглижират ситуацията и не спазват правилата въпреки заплахата от глоби.

Световни лидери и международни институции да се обединят, за да помогнат на Италия

Ашока Моди, бивш зам.-директор на МВФ и директор на департамента за Европа, за MarketWatch

Кризата в Италия скоро може да стане неуправляема и потенциално да причини хаос на световните финансови пазари. Страната се нуждае от предпазен пакет от 500 до 700 милиарда евро, за да се уверят финансовите пазари, че италианското правителство и банки могат да изпълнят задълженията си за плащане на дълга, тъй като икономическата и финансовата криза на страната ще се задълбочи.

Проблемите около коронавируса в Италия и свързаният с тях икономически и финансов стрес могат да продължат по-дълго, отколкото на други места, заради възрастното население и високата смъртност. Дори ако броят на новите случаи започне да намалява, трусът на икономическата активност ще продължи. Фондовите пазари взеха под внимание това и неслучайно индексът на италианския борсов пазар падна с най-резки темпове, а предупредителните сигнали също се виждат на пазарите на дългове.

Решаването на проблемите на Италия не може просто да бъде оставено на държавите от еврозоната. Не само МВФ, но дори и САЩ ще трябва да бъдат ангажирани с кредитна линия, в случай че спасителните изисквания ескалират. Времето е малко. Германия и Франция, двете най-големи икономики на еврозоната, имат свои икономически трудности, а и са на път също да станат жертви на бързото разпространение на вируса и техните икономически и финансови системи вече са подложени на остър стрес.

Световната общност има шанс да помогне на италианците да се справят с огромното медицинско и човешко предизвикателство в техните ръце и да предотврати потенциална спираловидна глобална финансова криза.

Заплахата за икономиката

За да помогне на бизнеса и семействата да приемат тежките ограничения, правителството на Конте ще похарчи 12 до 25 млрд. евро за стимули (виж карето).

Икономическият министър Стефано Патуанели, цитиран от FT, казва, че спешните мерки ще разширят бюджетния дефицит на Италия до малко под 3% от БВП тази година спрямо 1.6% през 2019 г. Мерките все пак ще трябва да получат одобрение от Брюскел. Подобен дефицит в нормални условия не би бил толериран от ЕК, сега обаче правителството ще използва ситуацията, за да получи повече свобода на действие в продължаващите дискусии с Брюксел за дълга и спазването на фискалните правила, казва проф. Роберто Пероти от университета "Бокони" в Милано.

По негова оценка обаче проблемът не са преките разходи на правителството, а потенциалните загуби от свитото потребление, спада в търговията и по-малкото данъчни приходи, което неизбежно ще доведе до свиване на БВП и за първото тримесечие. А това означава рецесия (за Q4 2019 г. Италия отчете 0.3% спад на БВП).

Италианската икономика от години изпитва трудности и в последното десетилетие дългът на Рим е цели 134% от БВП - ниво, което в ЕС само Гърция надвишава, а безработицата е постоянен проблем, особено сред младите хора.

Най-засегната от коронавирус кризата е Северна Италия - индустриалният център на страната. В Ломбардия е съсредоточена 40% от италианската промишлена продукция. Силно страда Милано - финансовото сърце на Италия, столицата на модата, голям туристически център. Икономиката на цялата страна щеше да пострада дори при карантина само на Северна Италия, а с новите всеобхватни мерки последствията ще са още по-сериозни. Загубите за туризма, който осигурява 13% от БВП и 15% от заетостта в страната, според италианската туристическа конфедерация ще са 2.7 млрд. евро само за предстоящото тримесечие. Възстановяване - и то непълно, може да се очаква едва през лятото, и то ако има сезонно отстъпление на вируса.

Икономистът Ашока Моди, бивш зам.-директор на МВФ, прогнозира за MarketWatch свиване на италианската икономика с около 3% през първата половина на 2020 г. Но предупреждава, че кризата има потенциал да стане неуправляема и да причини тежки проблеми за еврозоната и хаос на световните финансови пазари, ако Италия не получи помощ, и то от световната общност. Конте вече призова ЕЦБ да подкрепи италианската икономика. Но според Моди проблемът е твърде голям, за да бъде оставен само на ЕЦБ и страните от еврозоната. Още повече че те имат и собствени икономически трудности. И не само икономически. Германия, а и Франция и Испания - другите големи икономики в Европа, също може да имат скоро собствени главоболия заради коронавируса. За съжаление в последните дни случаите в много държави в Европа се увеличават видимо, макар и засега не така безконтролно.

Световни лидери и международни институции да се обединят, за да помогнат на Италия



Ашока Моди, бивш зам.-директор на МВФ и директор на департамента за Европа, за MarketWatch


Кризата в Италия скоро може да стане неуправляема и потенциално да причини хаос на световните финансови пазари. Страната се нуждае от предпазен пакет от 500 до 700 милиарда евро, за да се уверят финансовите пазари, че италианското правителство и банки могат да изпълнят задълженията си за плащане на дълга, тъй като икономическата и финансовата криза на страната ще се задълбочи.


Проблемите около коронавируса в Италия и свързаният с тях икономически и финансов стрес могат да продължат по-дълго, отколкото на други места, заради възрастното население и високата смъртност. Дори ако броят на новите случаи започне да намалява, трусът на икономическата активност ще продължи. Фондовите пазари взеха под внимание това и неслучайно индексът на италианския борсов пазар падна с най-резки темпове, а предупредителните сигнали също се виждат на пазарите на дългове.


Решаването на проблемите на Италия не може просто да бъде оставено на държавите от еврозоната. Не само МВФ, но дори и САЩ ще трябва да бъдат ангажирани с кредитна линия, в случай че спасителните изисквания ескалират. Времето е малко. Германия и Франция, двете най-големи икономики на еврозоната, имат свои икономически трудности, а и са на път също да станат жертви на бързото разпространение на вируса и техните икономически и финансови системи вече са подложени на остър стрес.


Световната общност има шанс да помогне на италианците да се справят с огромното медицинско и човешко предизвикателство в техните ръце и да предотврати потенциална спираловидна глобална финансова криза.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pvm11641924 avatar :-|
    pvm11641924

    Ломбардия

    Заразени: 9 820
    Умрели: 890
    Оздравели: 1 198

    9% смъртност, толкова е и във втория най-засегнат регион - Емилия-Романя.

    Нередност?
  • 2
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol

    Ужас, много са починалите.

    Нередност?
  • 3
    axs1432637572431802 avatar :-|
    Yassen Kounchev

    Един и същи текст, една и съща снимка. Статията трябва да стане наполовина...

    Нередност?
  • 4
    nikolayv avatar :-|
    Nikolay

    В периода 2014-2018 в Италия от грип са починали малко над 65 000 души. Разделете го на 5 за да получите средно на година, Ани. И тогава говорете за "тъмен час". Има достатъчно статистика и научни изследвания, които са общодостъпни. Призовавам ви повече да четете и още повече да мислите. Това, което се случва днес ще има катастрофално последици, но не заради вируса. Само че хората много късно ще го осъзнаят.

    Нередност?
Нов коментар